Το σχολείο, του οποίου η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2020, θα παράγει διπλάσια ποσότητα ενέργειας από αυτή που θα καταναλώνει, ενώ θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες και των διπλανών κτιρίων.
«Το κτίριο είναι βιοκλιματικό», λέει ο πολιτικός μηχανικός Βαγγέλης Κατσαρός, «δηλαδή είναι στραμμένο στο νότο, άρα υπάρχει ένα ενεργειακό κέρδος τουλάχιστον 30%. Για να καλύψει αυτή την ελάχιστη ενέργεια, την οποία θα χρησιμοποιεί, θα εγκατασταθούν στη στέγη φωτοβολταϊκά 32 kWh».
Επίσης, το κτίριο θα διασφαλίζει φυσικό αερισμό με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, συνδυαζόμενο με παράθυρα ηλεκτρικής ανάκλησης, ενώ θα διαθέτει και μετεωρολογικό σταθμό.
Το σχολείο δεν είναι το πρώτο έργο για την προστασία του περιβάλλοντος. Εκεί, λειτουργεί και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο λαϊκής βάσης, με το 65% των μετοχών να βρίσκονται στα χέρια των δημοτών. Το εργοστάσιο, το οποίο ξεκίνησε το 1998, έχει ήδη κάνει απόσβεση και τώρα μοιράζει μερίσματα στους κατοίκους.
«Ο δήμος Μουζακίου επενδύει διαρκώς και αδιαλείπτως στην πράσινη ανάπτυξη και για αυτό το λόγο μοναδικός μας στόχος τα τελευταία χρόνια είναι να κάνουμε τα δημοτικά και δημόσια κτίρια ενεργειακά αυτόνομα», επισημαίνει ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Κωτσός.
Το έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια», καθώς τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.
Τα σχολεία αποτελούν κρίσιμη μάζα των δημόσιων κτιρίων και στις μεσογειακές περιοχές (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Γαλλία) υπάρχουν περίπου 87.000.
Πηγή: euronews