Ελλάδα

Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο Ηλίας Μόσιαλος – Οι νέες προκλήσεις και ο κορονοϊός

Ο Ηλίας Μόσιαλος τιμήθηκε μεταξύ άλλων για τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγορεύτηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, σε μια λιτή τελετή στο Αμφιθέατρο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ του Τμήματος Ιατρικής στη ΒΙΟΠΟΛΗ Λάρισας.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος τιμήθηκε για την προσφορά του στην επιστήμη της Διοίκησης και Πολιτικής της Υγείας, τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καθώς επίσης και στην εξαίρετη ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα, λαμβάνοντας τον τιμητικό ακαδημαϊκό τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα. 

«Δεν είναι η δημοσιότητα μα το βιογραφικό του που εντυπωσιάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Ζήσης Δ. Μαμούρης, μιλώντας για τη διαδρομή του Ηλία Μόσιαλου και τον περιέγραψε ως τον άνθρωπο «που εν μέσω πανδημίας βοήθησε με σωστή πληροφόρηση να ξεπεράσουμε άγχη και φοβίες».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης, ενώ μηνύματα έστειλαν οι υπουργοί Κώστας Σκρέκας και Κώστας Τσιάρας και οι Βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος (ΝΔ) και Κατερίνα Παπανάτσιου (ΣΥΡΙΖΑ).

mosialos3

mosialos1

mosialos2

Στην ομιλία του, ο καθηγητής, αφού απέδωσε ευχαριστίες δήλωσε ότι «δεν θα σας ταλαιπωρήσω για την πανδημία, νομίζω θα έχετε βαρεθεί να ακούτε γι’ αυτήν διόμισι χρόνια τώρα» και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι σ’ αυτό το μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε άλλες προκλήσεις καθώς η παγκόσμια κοινότητα αλλάζει ραγδαία και η γεωπολιτική θέση της χώρας είναι ιδιαίτερη που επιβάλλει στην πατρίδα μας να είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά την πορεία της τα επόμενα χρόνια. Θα μιλήσω για θέματα υγείας. Με ρωτούν πολλοί γιατί επιλέγω να δείχνω στοιχεία της προηγούμενης 10ετίας και 20ετίας και γιατί δεν δείχνω δεδομένα του 2022. Δεν ήρθα εδώ για να εντυπωσιάσω με τα τελευταία δεδομένα, ήρθα να κάνω μια παρατήρηση: Ότι πολλές φορές η γνώση και η ιατρική και η δημόσια υγεία αλλά και η δημόσια πολιτική υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Πολλές φορές όμως η γνώση δεν μετουσιώνεται σε πρακτικές πολιτικές».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στα δεδομένα υγείας της Σκωτίας, σύμφωνα με τα οποία «στην ηλικία των 50, ένας στους δύο ανθρώπους είναι δεδομένο ότι θα πάσχει από ένα χρόνιο νόσημα. Όσο μεγαλώνουμε, η πιθανότητα να έχουμε περισσότερα χρόνια νοσήματα αυξάνεται. Στην ηλικία των 75, το 80% θα έχει χρόνιο νόσημα και θα έχει πιθανώς και δύο και τρία και τέσσερα. Αυτό δεν συνέβαινε παλαιότερα, καθώς η ιατρική έχει κάνει πολύ μεγάλες προόδους και κάποιος μπορεί πλέον να ζει με 3  και 4 νοσήματα και να έχουμε επαρκείς θεραπείες που μας δίνουν τη δυνατότητα να φτάσει κανείς και στην ηλικία των 80 και των 90».

Έπαινο δέχτηκε ο Ηλίας Μόσιαλος από τoν Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Αθανάσιο Δ. Γιαννούκα.

Οι δηλώσεις του κ. Μόσιαλου στους δημοσιογράφους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες μπαίνει ο Σεπτέμβριος
«Σωσίβιο» από τις Βρυξέλλες για ενεργειακά και επιδόματα αναμένει ο Μητσοτάκης
Chevron Right