Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την πτώση ασανσέρ στη Γ’ Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Στυλιανή Γιαϊλόγλου, ζήτησε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Αθανασία Υφαντή, να παραγγείλει ποινική έρευνα για το περιστατικό, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, από αμέλεια, ή της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, από αμέλεια.
Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα εξεταστούν οι συνθήκες υπό της οποίες έγινε η πτώση, ενώ θα διερευνηθεί ο χρόνος τέλεσης της τελευταίας συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα, όπως επίσης τυχόν χρήση μη ασφαλών υλικών σε αυτό.
Με την ίδια παραγγελία, η εισαγγελέας ζητεί να γίνει έλεγχος σε όλους τους ανελκυστήρες των Φοιτητικών Εστιών του Ιδρύματος για να διαπιστωθεί, εάν προκύπτουν ενδείξεις πλημμελούς συντήρησης.
Να σημειωθεί ότι το συμβάν έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, χωρίς να υπάρχει κάποιος φοιτητής στον κλωβό του ασανσέρ. Παρότι κλήθηκε επί τόπου η Πυροσβεστική δεν χρειάστηκε ωστόσο να επέμβει. Για το περιστατικό ξεκίνησε έρευνα και το Ίδρυμα Νεολαίος και Διά Βίου Μάθησης.
«Αν ήταν κάποιος μέσα θα είχε τραυματιστεί»
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του thesstoday, εάν βρισκόταν φοιτητής μέσα στο ασανσέρ θα μπορούσε να έχει συμβεί το μοιραίο, αναφέρει η φοιτήτρια. «Αν ήταν κάποιος μέσα θα είχε τραυματιστεί μπορεί να είχε γίνει και το χειρότερο δε γίνεται να παίζουμε κορώνα γράμματα τη ζωή μας επειδή δε θέλουν να δώσουν χρήματα να φτιαχτούν τα ασανσέρ».
Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που οι φοιτητές ζητούν να επιδιορθωθούν τα ασανσέρ.
«Αυτή η κατάσταση κρατάει παρά πολλά χρόνια, είμαι 4 χρόνια στις εστίες, και κάθε μήνα χαλάνε τα ασανσέρ. Τους κάνουν απλά συντήρηση. Έγινε και μια επισκευή αλλά δεν αρκεί», υπογραμμίζει η φοιτήτρια.
Άθλιες οι συνθήκες
Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, κοινόχρηστοι χώροι στις φοιτητικές εστίες έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες.
Οι τουαλέτες είναι κοινόχρηστες για τους περίπου 200 φοιτητές ανά κτήριο και περισσότερο θυμίζουν χώρους εγκαταλελειμμένης κατασκήνωσης παρά προσωρινού σπιτιού. Η σκουριά και η μούχλα είναι εμφανείς, ενώ αρκετές δεν διαθέτουν ούτε κάθισμα λεκάνης. Άλλες, δε, έχουν μετατραπεί σε… αποθηκευτικούς χώρους.
Τα ντουζ χρήζουν άμεσης παρέμβασης, καθώς έχουν ξεχαρβαλωθεί τα τηλέφωνα και έχει μείνει μόνο ο σωλήνας. Ακόμη και ολόκληρες βρύσες, έχουν εξαφανιστεί από τον χώρο. Οι πόρτες είναι σπασμένες και οι καθρέφτες μουντζουρωμένοι, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.