Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Φοιτητικά Νέα», 30 φοιτητικοί σύλλογοι αποφάσισαν στις γενικές συνελεύσεις τους χθες και σήμερα να κλείσουν τις πόρτες των σχολών τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Κατά της κατάργησης του ασύλου και την δεδηλωμένη πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου να επαναφέρει το ν+2 στον χρόνο περάτωσης σπουδών, καθώς επίσης και τη βάση εισαγωγής, διαμαρτύρονται φοιτητές από 16 φοιτητικούς συλλόγους των πανεπιστημίων της Αθήνας, στο κέντρο της πόλης.
Κάνουν λόγο για «σαρωτική επίθεση» της κυβέρνησης στην Παιδεία, ειδικά μέσω του ν+2 και της διαγραφής φοιτητών και προειδοποιούν ότι με τις αλλαγές που προωθούνται οι φοιτητές θα οδηγηθούν στο περιθώριο της κοινωνίας.
Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιούν πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και στην Πανεπιστημίου και τους γύρω δρόμους έχει διακοπεί η κυκλοφορία.
Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων ΑΠΘ
Να μην προχωρήσει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που αφορά στη θέσπιση ενός νέου νόμου-πλαισίου για τα ανώτατα ιδρύματα, να επανέλθει η ρύθμιση για το ακαδημαϊκό άσυλο στο καθεστώς προ των ψηφισθέντων -τον περασμένο Αύγουστο- αλλαγών στη σχετική διάταξη (Άρθρο 64 – Νόμος 4623/2019), καθώς και να αποσυρθούν οι επιμέρους διατάξεις για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Υγείας, ζητούν φοιτητικοί σύλλογοι Τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Σε εφαρμογή αποφάσεων συνελεύσεων των συλλόγων τους, φοιτητές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Καμάρα και πραγματοποιούν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
«Η σημερινή κινητοποίηση έχει ξεκινήσει από Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις συλλόγων. Αφορά στα μέτρα, τα οποία έχουν εξαγγελθεί και στον νέο νόμο πλαίσιο, που είναι ‘’στα σκαριά’’. Αφορά και στο χθεσινό κατατεθέν νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την εξίσωση δημόσιων – ιδιωτικών πτυχίων, αλλά και σε όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και θα συνοψισθούν σε έναν νέο νόμο πλαίσιο μέχρι τον Νοέμβρη. Διαδηλώνουμε ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και τις διαγραφές, στις αξιολογήσεις και στη διάλυση των πτυχίων μας, ενάντια στο νέο λύκειο και εξεταστικό κάτεργο για τη βάση του δέκα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του Συλλόγου Φιλολογίας, Σωτήρης Β.
«Σήμερα κάνουμε καταλήψεις και πορεία. Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, στο υπουργείο αλλά και στις πρυτανείες, προκειμένου να βγάλουν καταδικαστικές αποφάσεις και να ακούσουν τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων», πρόσθεσε ο φοιτητής, διευκρινίζοντας πως στην κινητοποίηση με καταλήψεις και αποφάσεις Συλλόγων συμμετέχουν η Αρχιτεκτονική, το Ιστορικό- Αρχαιολογικό και το Φιλολογικό και στην πορεία το Γαλλικό, το Μουσικό, η Πληροφορική και η Ιατρική.