Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες – λογικά την Τρίτη – ενόψει του φθινοπώρου και του τέταρτου κύματος με τη μετάλλαξη Δέλτα, με στόχο να πιέσει τους εμβολιασμούς των πολιτών, ο ρυθμός των οποίων έχει πέσει σημαντικά.
Τα νέα μέτρα θα βάλουν στο περιθώριο τους ανεμβολίαστους δημκιουργώντας μια κοινωνία δύο ταχυτήτων. Ανεξάρτητα από την ανάγκη για εμβολιασμό, ως μέσο προφύλαξης απέναντι στον κορονοϊό – ένα ζήτημα που έχει τονίσει πολλές φορές το iEidiseis.gr, δεν μπορεί να μείναι ασχολίαστη η τακτική που θα ακολουθηθεί πλέον, η οποία δεν αποκλείεται να ενταθεί με το πέρασμα των μηνών.
Οι ανεμβολίαστοι θα μπουν στο περιθώριο της εστίασης, της διασκέδασης, της εργασίας και κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ποιο θα είναι το επόμενο βήμα απέναντί τους. Άλλωστε ένα κομμάτι της κοινωνίας – μεγάλο αυτή τη στιγμή – δεν είναι εμβολιασμένο. Αρκετοί από αυτούς φαίνεται να μένουν φανατικά εκτός του εμβολιασμού, ενώ άλλοι το σκέφτονται…
Οι ανεμβολίαστοι φίλοι, συγγενείς και συνάδελφοι στην εργασία θα βρεθούν ξαφνικά στην άκρη. Το χειμώνα δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν τους εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους, ενώ θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid test.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου, τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη (24/08) και θα αφορούν τα υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού, τους εμβολιασμούς και τους περιορισμούς που θα ισχύσουν σε συγκεκριμένους χώρους που επισκέπτονται οι πολίτες.
Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο. Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» πρόσθεσε.
«Οι χώροι θα είναι συγκεκριμένοι και θα υπάρχουν κριτήρια που έχουν να κάνουν τη φύση της δραστηριότητας», δήλωσε ο κ. Οικονόμου, διαχωρίζοντας τους χώρους ψυχαγωγίας από αυτούς που είναι για ψώνια (όπως τα σούπερ μάρκετ), ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει.
Τα νέα μέτρα που έρχονται από Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με τις τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις να επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων εστίασης σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους και ακόμη και να μπαίνουν οι πολίτες σε εμπορικά καταστήματα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Παράλληλα, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος με δύο PCR ή rapid test την εβδομάδα, που έχει ήδη ανακοινωθεί για τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα έχουν ένα ακόμη κίνητρο για να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι πολίτες, καθώς διαφορετικά θα επιβαρύνονται με το κόστος των δύο τεστ.
Παράλληλα, εξετάζεται και η επαναφορά της καθολικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους πέραν των εσωτερικών, τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.
Τι γίνεται με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν οι πρώτες αναστολές εργασίας άνευ αποδοχών για εργαζόμενους σε γηροκομεία που δεν είχαν εμβολιαστεί μέχρι τις 16 Αυγούστου και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα, αφού, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του στο Facebook: «Μια εβδομάδα μετά την ενεργοποίηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, το ποσοστό των εμβολιασμένων παρουσιάζει ανοδική πορεία. Την περίοδο του Ιουλίου στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από 85%. Στις δημόσιες δομές, παρατηρήθηκε ακόμη πιο αξιοσημείωτη αύξηση, αφού τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου».
«Η διαφορά μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων είναι μεγάλη. Δραματική»
Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι η εικόνα στην Αττική είναι σταθεροποιημένη, αλλά το ιικό φορτίο παραμένει αρκετά υψηλό.
«Αυτό που αναμένουμε από την ερχόμενη εβδομάδα είναι – με την επιστροφή των εκδρομέων και κυρίως από Κυκλάδες, Ιόνιο και Κρήτη – να έχουμε μία μεταφορά της πανδημίας στα αστικά κέντρα. Αυτό θα σημάνει και αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε πως «η διαφορά μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων είναι μεγάλη. Δραματική, θα έλεγα».
Σχετικά με την πιθανότητα να υπάρχει έκρηξη των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου ανέφερε: «Σε κάποιες περιοχές θα συμβεί αυτό. Τώρα πρωταγωνιστεί ο κεντρικός τομέας της Αθήνας επειδή κάποιοι δεν έχουν φύγει».
Εκτίμησε πως ενδέχεται τα ημερήσια κρούσματα να είναι πολύ περισσότερα από τις 4.000, ειδικά Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Οταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβούλευε την Κυβέρνηση, εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα μέτρα την Τρίτη, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως αυτό που είναι σημαντικό είναι να ενταθεί ο εμβολιασμός. «Τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση να πείσουν αυτούς που φοβούνται να πάνε να εμβολιαστούν. Αυτοί που έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν, δύσκολα θα ανατρέψουν την απόφασή τους».