Ελλάδα

Νέα κρούσματα: Αθήνα και «ορφανά» φοβίζουν, τα νέα έκτακτα μέτρα που εξετάζονται

Στο τραπέζι βρίσκονται σήμερα τα νέα μέτρα μετά την αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις και οι εκτιμήσεις των ειδικών για δεύτερο κύμα κορονοϊού. Τι λένε οι επιστήμονες για την Αθήνα που όπως φαίνεται τους φοβίζει.

Νέα μέτρα φαίνεται ότι φέρνουν τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς επιστήμονες προειδοποιούν για δεύτερο κύμα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Άλλωστε κάτι τέτοιο έδειξε και νέα μελέτη του ΑΠΘ. 

Εκτός από την αύξηση κρουσμάτων, οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τα ορφανά τα οποία μάλιστα εμφανίζονται σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι από τη μία πλευρά υπάρχει σαφώς χαλάρωση των πολιτών, από την άλλη όλο αυτό το διάστημα ανάλογα μηνύματα έρχονται από τις κυβερνητικές αποφάσεις, με αύξηση του ορίου επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και με την κατάργηση της μάσκας στα εμπορικά κέντρα.

Ειδικότερα ο απολογισμός της Κυριακής έδειξε 31 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 18 εμφανίστηκαν σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ημαθία, Καστοριά και Χαλκιδική.

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες η Αττική είναι σταθερά μέσα στη λίστα με τα νέα κρούσματα, ενώ νέες εικόνες έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τα πανηγύρια που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα.

Σήμερα γίνεται σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης και αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ παράλληλα και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα συνεδριάσει σήμερα στις 12:00, με την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα πανηγύρια και οι χώροι εστίασης είναι που προκαλούν τον προβληματισμό, αφού εκεί κυρίως παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και μη τήρηση των μέτρων προστασίας και οι δύο χώροι που βρίσκονται στο επίκεντρο για την επιβολή νέων μέτρων.

Βατόπουλος: Πιθανό δεύτερο κύμα τον Αύγουστο -Μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος τουριστών και από άλλες χώρες

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ «Τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος». Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα «για να για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα σημειώνοντας ότι «το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά», ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ορφανά κρούσματα που καταγράφονται, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα τουριστών και από άλλες χώρες, αν αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συνέβη και με τη Σερβία. Τέλος, υπογράμμισε ότι ο εντοπισμός των κρουσμάτων από το εξωτερικό δείχνε ότι το σύστημα επιτήρησης που εφαρμόζει η χώρα μας λειτουργεί.

Στο τραπέζι τα σενάρια για νέο κλείσιμο των συνόρων και του τουρισμού

Για την αύξηση των κρουσμάτων, μίλησαν στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA οι κ.κ. Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, και Μάριος Πυρπασόπουλος πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Χαλκιδικής.

«Στη συνάντηση με τον κ. Κικίλια σήμερα θα συζητήσουμε ορισμένα θέματα, όπως τα βόρεια σύνορά μας από τα οποία έχουμε μεγάλη εισροή κρουσμάτων. Τα φαινόμενα διασποράς του ιού σε πόλεις, με ορφανά κρούσματα. Θα κουβεντιάσουμε και τις πιθανές εστίες υπερμετάδοσης του ιού και το κατά πόσο θα παρέμβουμε ή όχι», σημείωσε ο κ. Σύψας.

«Είναι δυστυχώς μια αρνητική εξέλιξη η αύξηση των κρουσμάτων και αν δεν κάνουμε κάτι τώρα για αυτό θα έχουμε το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, να κάνουμε προτάσεις προς την πολιτεία για να αποφύγουμε αυτή την πολύ αρνητική εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Στο plan B υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέες οδηγίες για τις μάσκες, τις μεγάλες συγκεντρώσεις, νέες ταξιδιωτικές οδηγίες. Τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά αλλά θα αλλάξουν ενδεχομένως οι όροι λειτουργίας τους. Έχουμε απευθύνει έκκληση, και ήδη η πολιτική ηγεσία έχει ξεκινήσει ελέγχους αυτό το σαββατοκύριακο. Θα δούμε αν απέδωσαν και αναλόγως θα κινηθούμε», τόνισε ο κ. Σύψας.

«Υπήρχε ένα κρούσμα σε μια κατασκήνωση στη Χαλκιδική. Σήμερα το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ και η υγειονομική περιφέρεια μεταβαίνουν στο σημείο. Δεν είναι γνωστό το πώς κόλλησε το παιδί. Στο νοσοκομείο της Ημαθίας έγινε η διάγνωση. Αυτά που συμβαίνουν είναι αναμενόμενα, δεν μας εκπλήσσουν. Μας προβληματίζει εδώ και ένα – ενάμιση μήνα η έλευση των τουριστών. Την Τετάρτη αυτό που θα γίνει με τον έλεγχο στις πύλες εισόδου θεωρούσαμε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει από πριν. Όλοι που έρχονται από τα Βαλκάνια είναι μαζεμένοι, δεν κυκλοφορούν πολύ, έχουν περιορισμένο budget» ανέφερε σχετικά ο κ. Πυρπασόπουλος.

«Όταν συζητήθηκε το θέμα για τις κατασκηνώσεις υπήρξε μεγάλος σκεπτικισμός. Οργανώθηκε ένα σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας. Το σχέδιο αυτό λειτούργησε στην Χαλκιδική με την έννοια ότι δεν είχαμε διασπορά. Θα το δούμε στην πορεία, ελπίζουμε να μην έχουμε άλλα κρούσματα», είπε από την πλευρά του ο κ. Σύψας.

Πολύ κακό σενάριο το να ξεφύγει η κατάσταση στην Αθήνα

«Ο ιός έχει την ίδια επικινδυνότητα, απλώς τα κρούσματα είναι ανάμεσα σε τουρίστες που είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν μπαίνουν εύκολα στο νοσοκομείο και δεν διασωληνώνονται. Αν υπάρξει διασπορά, όμως, του ιού, θα προβάλει και τις ευπαθείς ομάδες και θα έχουμε και θανάτους και διασωληνώσεις. Με τα εργαλεία που έχουμε είμαστε τυφλοί για δύο εβδομάδες. Στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε μια καλή εικόνα για την επίδραση του τουρισμού στην επιδημία στη χώρα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Η Αθήνα είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας. Η σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών θα ασχοληθεί και με το θέμα αυτό. Δεν θέλουμε να έχουμε κρούσματα σε μεγάλες πόλεις. Επειδή υπάρχει μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, αν ξεφύγει η επιδημία θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Είναι πολύ κακό σενάριο το να ξεφύγει η κατάσταση στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί είναι κάτω από το 1%. Και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί όλοι οι υπόλοιποι είναι επίνοσοι», εξήγησε ο κ. Σύψας.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κρήτη: Πέθανε ύστερα από πτώση ο «Nick The Greek»
Σύψας: «Πρέπει να δράσουμε αλλιώς θα έχουμε δεύτερο κύμα»
Chevron Right