Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και οι περισσότεροι από εμάς ανυπομονούμε να γιορτάσουμε τα Κούλουμα, απολαμβάνοντας τα εκλεκτά εδέσματα της ημέρας και τις συνταγές που επιτάσσει η παράδοση.
Πρόσφατα δημοσιεύσαμε μια συνταγή για χαλβά… κόλαση με σοκολάτα, καθώς και την πανεύκολη συνταγή για σπιτική λαγάνα με εγγυημένη επιτυχία.
Φυσικά, από το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι δεν πρέπει να λείπει ποτέ η ταραμοσαλάτα, ιδανικά η κλασική, απαλή και αφράτη εκδοχή της με πατάτες.
Ταραμοσαλάτα με πατάτες – Η εύκολη συνταγή
Το μυστικό για την επιτυχία της ταραμοσαλάτας μας είναι η ποιότητα του ταραμά, ο οποίος θα απογειώσει το πιάτο. Προτιμήστε τον αυθεντικό, λευκό ταραμά, εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα.
Ταραμοσαλάτα με πατάτες – Υλικά
- 200 γραμ. ταραμάς λευκός
- 4 πατάτες μέτριες, καλά πλυμένες
- 250 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες
- 1 κ.σ νερό
- 1 – 2 κλωνάρια άνηθος ψιλοκομμένος (χωρίς το χοντρό κοτσάνι)
- Μερικές ελιές για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
- 1 πρέζα πιπέρι άσπρο (προαιρετικά)
Ταραμοσαλάτα – Εκτέλεση
- Βάζουμε τις πατάτες με τη φλούδα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό.
- Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25 – 40 λεπτά (μετράμε το χρόνο αφού κοχλάσει το νερό) έτσι ώστε να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το πιρούνι.
- Σουρώνουμε τις πατάτες και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν, μέχρι να μπορέσουμε να τις πιάσουμε άνετα και να τις ξεφλουδίσουμε.
- Αφού ξεφλουδίσουμε τις πατάτες, τις σπάμε σε κομμάτια και έπειτα τις πολτοποιούμε σε ένα multi/blender.
- Προσθέτουμε στις πατάτες μας τον ταραμά, το κρεμμύδι, το λεμόνι και το πιπέρι και χτυπάμε για λίγο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Τέλος, συνεχίζοντας το χτύπημα, περιχύνουμε με το λάδι (λίγο – λίγο) και έπειτα προσθέτουμε το νερό. Τελευταίο ρίχνουμε τον άνηθο.
- Τέλος, συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι, σαν κλωστή και τελειώνουμε με το νερό και τον άνηθο.
- Εάν θέλουμε, γαρνίρουμε την ταραμοσαλάτα μας με ελιές.