Ελλάδα

Θεσσαλονίκη – Έρευνα σοκ: Σε επίπεδα Απριλίου ο κορονοϊός στα λύματα

Ο κορονοϊός ανιχνεύεται στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης σε επίπεδα που είχε φτάσει κατά την περίοδο της καραντίνας, εντείνοντας τους φόβους περί αύξησης των κρουσμάτων. Τι διαπιστώνει η μελέτη του ΑΠΘ που προκάλεσε σοκ.

Για την παρουσία του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τον Απρίλιο μίλησε απόψε (13/7) ο καθηγητής τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θοδωρής Καραπάντσιος, αποδίδοντας τα ευρήματα της σχετικής έρευνας στην αύξηση ασυμπτωματικών και μετρίως ασυμπτωματικών ασθενών του ιού.

«Ήδη από 18 Ιουνίου ενημερώσαμε για αυτή την ανησυχητική τάση, και μάλιστα τούς είπαμε (σ.σ. στον ΕΟΔΥ και τις συναρμόδιες αρχές) ότι τρέχουμε και τα μοντέλα, τις μετρήσεις από το Παρίσι, όπου και εκεί μετράμε αυξητικά και ανησυχούν για γενικευμένο λοκντάουν», σημείωσε ο ίδιος στον Τ/Σ ΣΚΑΪ. «Αυτό που κάνουν εκεί και δεν κάνουμε εδώ, και θα θέλαμε να το κάνουμε, είναι να έχουμε πολλά σημεία δειγματοληψίας να μην καταγράφουμε ένα σημείο στην είσοδο του βιολογικού καθαρισμού, αλλά να μπορούμε να ξέρουμε διαφορετικές περιοχές και να μη χρειαστεί να φτάσουμε στο τέλος να κλείσουμε μια μεγάλη περιοχή, αλλά να μπορούμε να κάνουμε τοπικά λοκντάουν, αν χρειαστεί βεβαίως», εξήγησε.  

«Παρακολουθούμε τα λύματα της Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο. Μετρήσεις γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα, και στις μετρήσεις μας παρατηρούσαμε φθίνουσα εξέλιξη όλο το διάστημα της καραντίνας μέχρι τις αρχές Μαΐου, συμπτωματικά με την ίδια ημερομηνία που είχαμε άρση καραντίνας σταματήσαμε να τον ανιχνεύουμε τελείως στα λύματα. Αυτό κράτησε για τρεις εβδομάδες, και ξανά προς το τέλος Μαΐου αρχές Ιουνίου αρχίσαμε να πιάνουμε ξανά τον κορωνοϊό με αυξητικές τάσεις στα λύματα», πρόσθεσε σχετικά με τη σοκαριστική έρευνα του ΑΠΘ. 

Όπως τόνισε ο κ. Καραπάντσιος, «οι τωρινές μετρήσεις μας μάς πάνε στις τιμές που είχαμε στα τέλη Απριλίου ενώ ήμασταν μέσα σε καραντίνα. Aλλα αν συγκρίνετε με την κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης που είναι ήρεμη, και εδώ υπάρχει κάτι που μοιάζει να είναι διαφορετικό. Δηλαδή ενώ έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις η εικόνα είναι ήρεμη. Υπάρχει διεθνής βιβλιογραφία τις τελευταίες εβδομάδες που λέει ότι μάλλον αυξάνονται οι ασυμπτωματικοί ή οι μετρίως συμπτωματικοί που νομίζουν και οι ίδιοι ότι δεν χρειάζονται νοσοκομείο όποτε δεν καταγράφονται μέσα σε αυτούς που κουβαλάνε το ιικό φορτίο και μπορεί να το μεταδώσουν».

Επιδημιολογία λυμάτων

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η διαδικασία που ακολουθεί το ΑΠΘ στην επίμαχη έρευνα λέγεται επιδημιολογία λυμάτων, και κερδίζει διαρκώς περισσότερο έδαφος στην παγκοσμία πρακτική.  «Την εφαρμόζουμε με μια πρωτοτυπία, επειδή είδαμε ότι τα λύματα έχουν μεταβλητό φορτίο τόσο από χώμα όσο και από οργανικές ουσίες οι οποίες επηρεάζουν την καταγραφή και την ποσοτική ανίχνευση αναπτύξαμε κάποιο μοντέλο, που δεν υπάρχει αλλού το έκανε η ομάδα του ΑΠΘ, διορθώνουμε τις μετρήσεις που έχουμε στα λύματα για να δούμε ποιο είναι το σωστό φορτίο να το συγκρίνουμε σε σχέση με προηγούμενες μέρες. Βλέπουμε διορθώσεις έως και 5 φόρες όταν έχουμε βροχή και υπάρχει μεγάλη παροχή νερού ή η λάσπη που έρχεται στα λύματα είναι πολύ μεγάλη». 

«Η πρόταση μας προς την πολιτεία μια και ζούμε σε περίοδο τουριστικής δραστηριότητας είναι να παίρνουμε δείγματα και από τουριστικούς προορισμούς, λουτροπόλεις και από μεγάλα ξενοδοχεία, για να παρακολουθούμε έγκυρα τι γίνεται με τον ιό στα λύματα. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι ξέρουμε τι γίνεται μέσα σε 24 ώρες με τον ιό, δε χρειάζεται να νοσήσει κάποιος να περάσουν 5 ή 7 μέρες για να τον καταγράψουμε. Έτσι μπορούμε να δώσουμε έγκαιρα μια πληροφορία», ανέφερε ακόμη ο κ. Καραπάντσιος.

Τι έδιξε η μελέτη του ΑΠΘ

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σήμερα και προκάλεσαν αίσθηση, έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες εντός του Μαΐου 2020 μη ανιχνεύσιμης παρουσίας του ιού στα λύματα, η συγκέντρωση του ιού είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από αρχές Ιουνίου 2020 και έπειτα. Οι πρόσφατες τιμές συγκέντρωσης του ιού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών στα τέλη Απριλίου 2020 ,όταν ήταν σε εφαρμογή η καραντίνα. Λόγω της σοβαρότητας της εξέλιξης η ομάδα του ΑΠΘ προχώρησε επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου 2020 με τα ίδια αποτελέσματα.

Η χρονική εξέλιξη της παρουσίας του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις του ΑΠΘ, και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, δε συνάδει με την ήρεμη κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης κι έτσι οι επιστήμονες εκτιμούν πως έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή μετρίως συμπτωματικών κρουσμάτων στον πληθυσμό της πόλης που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα. Η άποψη αυτή είναι σε συμφωνία με την πρόσφατη διεθνή εικόνα της εξέλιξης του ιού, π.χ. στην Ιταλία και την Ισπανία. Η ομάδα του ΑΠΘ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Πολιτείας για τα ευρήματα αυτά από την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020.

Η ομάδα του ΑΠΘ παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) κάνοντας μετρήσεις τρεις φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία εξορθολογισμού (rationalization) των μετρήσεων, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε λύματα και βασίζεται σε προχωρημένα φυσικοχημικά μοντέλα που εκτιμούν παρεμποδίσεις ή αλλοιώσεις στην ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού από διαλυμένες ή διεσπαρμένες ουσίες στα λύματα.

«Το ΑΠΘ θα συνεχίσει μαζί με την ΕΥΑΘ να παρακολουθεί συστηματικά την παρουσία του γονιδιώματος του ιού στα λύματα ως δείκτη του επιπέδου διασποράς του ιού στον πληθυσμό με στόχο την έγκαιρη -εντός 24 ωρών- επιστημονική ενημέρωση και υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο να προλάβουμε πιθανή έξαρση του ιού πριν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στα νοσοκομεία», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, ανακοινώνοντας πως «με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις μετρήσεις και πέραν της Θεσσαλονίκης, σε δείγματα λυμάτων από τουριστικούς προορισμούς και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας».

Η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ -Τμήμα Ιατρικής (επικεφαλής Καθ. Ε. Ροηλίδης, Καθ. Α. Παπά-Κονιδάρη, Καθ. Σ. Μεταλλίδης), Κτηνιατρικής (επικεφαλής Καθ. Ν. Παπαϊωάννου), Βιολογίας (επικεφαλής Καθ. Μ. Αρσενάκης, Επίκ. Καθ. Δ. Ντάφου), Φαρμακευτικής (επικεφαλής Καθ. Θ. Σκλαβιάδης), Πολιτικών Μηχανικών (επικεφαλής Δρ. Μ. Πεταλά), Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (επικεφαλής Αναπλ. Καθ. Σ. Στυλιανίδης), Χημείας (επικεφαλής Καθ. Θ. Καραπάντσιος) προτείνει τη λειτουργία Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Επιδημιολογίας Λυμάτων για την παρακολούθηση του ιού, για την αξιοποίηση της υπό δημιουργία τράπεζας δεδομένων και δειγμάτων λυμάτων στο ΑΠΘ σε ενδεχόμενη πιθανή επανεμφάνιση της πανδημίας το ερχόμενο Φθινόπωρο.

ΙΣΘ: Παραμένουν σε ισχύ οι οδηγίες για την προστασία από την Covid-19

Η προσπάθεια του ιατρικού κόσμου για την αντιμετώπιση της Covid-19 πρέπει να είναι αδιάκοπη, επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) με αφορμή τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τη καθολική διαπίστωση ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν ακολουθούνται, από τους περισσότερους πολίτες.

Ο ΙΣΘ υπενθυμίζει ότι παραμένουν σε ισχύ οι οδηγίες του σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας στα Ιατρεία και εργαστήρια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Ας συμβάλουμε στην καθημερινή επαφή με τους ασθενείς μας, προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και υπενθύμισης προς όλους, των μέτρων ατομικής προστασίας που πρέπει να τηρούνται. Η προσπάθειά μας πρέπει να είναι συνεχής ώστε να μη ζήσουμε, ένα κύμα έξαρσης της επιδημίας» σημείωνει ο κ. Νίτσας, σε σχετική ανακοίνωση προς τα μέλη του Συλλόγου ζητώντας εγρήγορση και επιφυλακή όλων των συναδέλφων του.

Στα 3.826 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Σημειώνεται, εξάλλου, πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 24 νέα περιστατικά του ιού στη χώρα μας.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 24 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3826, εκ των οποίων το 54.5% αφορά άνδρες.

1007 (26.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2002 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 3 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», αναφέρεται στη σχετική αναφορά.

Έγινε δε γνωστό πως:

  • καταγράφηκαν τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • ενώ τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
  • Κατά τα παραπάνω τα εισαγόμενα περιστατικά του νέου ιού είναι επτά, όσα δηλαδή και χθες, Κυριακή.

Ακόμη καταγράφηκαν:

  • έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς,
  • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης
  • και ένα (1) κρούσμα, τέλος, στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο καιρός αύριο Τρίτη 14/7/2020
Premier League: Τα 5 καλύτερα γκολ της αγωνιστικής (vid)
Chevron Right