Ελλάδα

Δερμιτζάκης για lockdown: Στο σπίτι ο μεγαλύτερος κίνδυνος την πρώτη εβδομάδα

Για το lockdown που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο, ο καθηγητής ανέφερε πως «θέλαμε να έχει απόδοση σε 2 με 3 εβδομάδες, δεν είχε, και αναγκαστήκαμε να φτάσουμε σε σχεδόν 2 μήνες». Αναλυτικά οι επισημάνσεις του κ. Δερμιτζάκη για τα νέα μέτρα.

 

Η παρουσία του κορονοϊού «μέσα στο σπίτι» είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος κατά την πρώτη εβδομάδα του lockdown, το οποίο ξεκινά την Πέμπτη για την Αττική, προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης (9/2) ο Μανώλης Δερμιτζάκης

«Άνθρωποι που ήταν έξω, όπως και τα παιδιά, αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα και αρχίσουν να ξοδεύουν πολύ χρόνο μαζί και επομένως όλη η μετάδοση έρχεται μέσα στο σπίτι και δε σταματάει τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, και γι’ αυτό είναι πρόβλημα το πώς θα διαχειριστούμε την πρώτη εβδομάδα», υπογράμμισε ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μιλώντας στον Τ/Σ ΣΚΑΪ.

«Το να κάτσει το παιδί στο σπίτι, μετά από μια περίοδό που είναι έξω, αυξάνει την πιθανότητα να μεταδώσει», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο. Φυσικά, «αυτό δε σημαίνει ότι δε συμμετέχουν καθόλου (σ.σ. στη μετάδοση), γι’ αυτό τα παιδιά πρέπει να φοράνε μάσκες, ακόμα και του δημοτικού», κατά τον κ. Δερμιτζάκη. 

Ένα άλλο πρόβλημα είναι το «αν θα μπορέσει αυτό το lockdown, με τη μορφή που ανακοινώθηκε, να έχει την απόδοση που θέλουμε στο χρόνο που θέλουμε. Είχε ανακοινωθεί παρόμοιο, ουσιαστικά το ίδιο, το Νοέμβριο» και «θέλαμε να έχει απόδοση σε 2 με 3 εβδομάδες» κάτι που δε συνέβη, οπότε και «αναγκαστήκαμε να φτάσουμε σε σχεδόν 2 μήνες για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε σε 3 – 4 εβδομάδες», συνέχισε.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην Αττική οπού εστιάστηκαν τα μέτρα, φαίνεται ότι υπήρχε αύξηση, δε θα έλεγα ραγδαία, αλλά υπήρχε αύξηση, αλλά αύξηση που έφτασε σε σημείο να σημάνει συναγερμό. Τα κρούσματα είναι αντίστοιχα με το lockdown του Νοεμβρίου που ήταν αρκετά ψηλά και έδωσαν κάποια πίεση στο σύστημα υγείας.

Να θυμηθούμε βέβαια, ότι τότε στην Αττική δεν ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα όσο στη Θεσσαλονίκη. Κι από τους αριθμούς που ακούω και τώρα δεν μπορώ να πω ότι είναι σε τόσο τραγική κατάσταση, απλώς καλό είναι να δράσουμε πιο νωρίς πριν φτάσουμε στην άσχημη κατάσταση», εξήγησε έπειτα ο επιστήμονας. 

Εξάλλου, «κινήσεις του κόσμου υπάρχουν – είναι απολυτά κατανοητές με βάση την κούραση – που δεν ελέγχονται με το να μειώσουμε τις δραστηρίοτητες. Υπάρχει κίνηση ανθρώπων μεταξύ σπιτιών» και άρα «δεν μπορεί να γίνει διαχείριση της με τον τρόπο αυτό. Νομίζω ότι εκεί χρειάζεται και τη συμμετοχή του κόσμου για να πετύχει, η νομοθέτηση των μέτρων δεν φτάνει για να πετύχει κάτι. Η πολιτεία θέτει ένα πολύ κάλο πλαίσιο, παρότι δυσάρεστο, άλλα ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει» τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο καθηγητής.

Αναλυτικά οι επισημάνσεις του κ. Δερμιτζάκη:

Αύριο το μεσημέρι οι ανακοινώσεις για την Αττική

Στις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης θα εξειδικεύσει ο Νίκος Χαρδαλιάς τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στην Αττική από την Πέμπτη, σε συνέχεια και των αποψινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.

«Σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική από Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα εξειδικεύσει τα μέτρα προς εφαρμογή, αύριο, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, στις 12.00, από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας.

Κατά την ενημέρωση από τον Υφυπουργό, ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. 

Νωρίτερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε στο μήνυμά του προς τους πολίτες πως ο κίνδυνος του κορονοϊού «επανεμφανίζεται» με «δύο δεδομένα που μας ανησυχούν ιδιαίτερα». Τα δεδομένα αυτά αφορούν στην:

  • «αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές υγείας»
  • αλλά και «στις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του».

Και ενώ «θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη κάποιες μέρες», το «καμπανάκι είναι ηχηρό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα, για να σώζουμε ζωές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Γιατί προϋπόθεση για την πρόοδο της Ελλάδας είναι οι υγιείς Έλληνες. Όλοι εμείς, που πρέπει, τώρα, να αμυνθούμε στην ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Με βάση τα νέα δεδομένα, λοιπόν, αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Έτσι, από μεθαύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική».

«Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία», εξήγησε, ενώ παρέπεμψε σε περισσότερες ανακοινώσεις την Τετάρτη: «Τα νέα μέτρα θα εξειδικευτούν περαιτέρω αύριο από τους αρμόδιους».

Δείτε το πρωθυπουργικό διάγγελμα:

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Σε 1.526 ανήλθαν τα κρούσματα του 24ωρου, μετά τη διενέργεια 53.015 τεστ – 23.769 μοριακών (PCR) και 29.246 rapid test – και την ημερήσια θετικότητα να φτάνει το 2,87%.

Από τα παραπάνω κρούσματα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, τα 750 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ ακόμη 174 επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, το σύνολο των θυμάτων της Covid-19 στην Ελλάδα ξεπέρασε τις 6.000, μετά και την ανακοίνωση της κατάληξης ακόμη 20 ασθενών (στους 6.017 συνολικά οι θάνατοι).

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί η αυξητική – τις τελευταίες μέρες – τάση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι οποίοι σήμερα είναι 277 (χθες 276).

Επισημαίνεται, τέλος, πως το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 εντόπισε ακόμη 15 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση δειγμάτων που αφορούν την περίοδο 28 Ιανουαρίου-8 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης και από Πύλη Εισόδου.

Στο σύνολο των 52 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 15 δείγματα θετικά στη βρετανική μετάλλαξη, το στέλεχος VOC 202012/01 (Β.1.1.7/UK lineage).

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

  • 1 δείγμα από την Π.Ε. Αττικής (νοσοκομειακό)
  • 9 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (7 από την κοινότητα και 2 νοσοκομειακά)
  • 5 δείγματα από Πύλη Εισόδου

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Νοτίου Αφρικής Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2».

Η ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναλυτικά:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1526 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 166067, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6061 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52913 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

277 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 200 (72.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6017 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3534 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

  • Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αποκάλυψη: Ηθοποιός που καταγγέλλεται φέρεται να είχε εμπλακεί και σε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων
Νέα καταγγελία στο φως: «Ηθοποιός με χτύπησε και αποπειράθηκε να με βιάσει»
Chevron Right