Ετυμολογικά, το «mansplaining» είναι μία σύζευξη των λέξεων «man» (άνδρας) και «explaining» (εξήγηση) και με μια πρώτη ανάγνωση πιθανότατα μπορεί κανείς να καταλάβει τι σημαίνει.
Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το γεγονός όταν ένας άντρας εξηγεί κάτι -συνήθως σε μία γυναίκα– με ύφος υπεροπτικό, κηδεμονικό και τεράστια αυτοπεποίθηση, συχνά και υπερβολικά απλουστευμένο, με τρόπο που υποτιμά τη νοημοσύνη του συνομιλητή του.
Στην ουσία, θα μπορούσε να περιγραφεί με το: «Εσύ δεν ξέρεις, εγώ θα σου πω!»
Δεν αποκλείεται μάλιστα, εκείνος που δίνει τις εξηγήσεις να έχει λιγότερες γνώσεις για το αντικείμενο της συζήτησης από τον συνομιλητή του.
Αρχικά, η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τέτοιου είδους συμπεριφορές ανδρών απέναντι σε γυναίκες, ωστόσο πλέον περιγράφει την πρακτική αυτή ατόμων ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.
Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Mε την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη για το «mansplaining»
Το mansplaining συναντάται συχνά και στον χώρο της πολιτικής, ενώ σε ένα τέτοιο ατόπημα φαίνεται να προέβη σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέναντι στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγε, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα και δεν μπορεί να γνωρίζει για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και την δασοπυρόσβεση.
Δείτε εδώ: Το ατόπημα Μητσοτάκη και το mansplaining χωρίς συγγνώμη στη Φώφη Γεννηματά
Μάλιστα η απάντηση της κας Γεννηματά ήταν άμεση, η οποία ιδιαίτερα προσβεβλημένη τόνισε το εξής:
«Προσπάθησε να πει ότι δεν καταλαβαίνω και ότι ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει.
Οφείλει να σέβεται και είναι προφανές ότι κάθε φορά που αισθάνεται ότι στριμώχνεται χάνει και την αστική του ευγένεια.
Αυτό που έκανε λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Γεννηματά.
Αναλυτικά όσα είπε
https://www.facebook.com/67561345728/videos/547284932991431