Ελλάδα

Καταγγελίες για αστυνομική βία στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο – Πάνω από 30 οι προσαγωγές

Φωτογραφίες και πλάνα αστυνομικής βίας κατέγραψαν φωτορεπόρτερ και χρήστες των social media μετά την πραγματοποίηση ακόμη μίας κινητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά των προωθούμενων διατάξεων του Υπουργείο Παιδείας.

Επεισόδια και προσαγωγές σημειώθηκαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το μεσημέρι της Τετάρτης (10/2), ενώ στα social media έκαναν την εμφάνισή τους και καταγγελίες για αστυνομική βία.

Η πρώτη χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών έλαβε χώρα γύρω στις 14.30, μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με την αστυνομία να απωθεί τους φοιτητές από το σημείο. Νέα επεισόδια σημειώθηκαν μετά τις 15.30, ωστόσο, επί της οδού Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, με την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει εκ νέου χρήση χημικών, όταν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ομάδα αγνώστων πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 30 προσαγωγές, χωρίς να είναι γνωστό, μέχρι στιγμής, το πόσες από αυτές ενδεχομένως μετατραπούν σε συλλήψεις.

Στο μεταξύ, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν tweets όπως το παρακάτω, στο οποίο διαδηλωτής δέχεται χτυπήματα από αστυνομικούς, ενώ βρίσκεται στο έδαφος.

Απρόκλητη επίθεση σε διερχόμενο πολίτη κατεγράφη και στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με εικόνες και βίντεο που δημοσιοποίησαν τοπικά Μέσα:

{gallery}THES MAT{/gallery}

Για άλλη μία φορά, χτύπημα δέχθηκε και φωτορεπόρτερ που κάλυπτε το συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα:

Υπενθυμίζεται πως βασικό αίτημα των διαμαρτυρόμενων είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αστυνομική βία κατά φωτορεπόρτερ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) Χρήστος Μπόνης, μιλώντας στο iEidiseis, εξέφρασε την ανησυχία τουλάχιστον 4 περιστατικά αστυνομικής βίας κατά συναδέλφων του «μέσα σε 20 μέρες».

  • Ως προς το σημερινό περιστατικό, «ο φωτορεπόρτερ απωθήθηκε με βία, με την ασπίδα αστυνομικού, ρίχνοντας τον στο έδαφος», κάτι που μπορεί να επιφέρει ζημία στον εξοπλισμό του, σημείωσε.
  • Χτες, στον απόηχο πορείας αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, και πάντως αφού αυτή είχε ολοκληρωθεί, διμοιρία επιτέθηκε σε «τρεις συναδέλφους, βάζοντας τρικλοποδιά σε έναν, χτυπώντας τους άλλους», προσθέτει.
  • Και «πριν λίγο καρό, στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικός “άδειασε” το χημικό σπρέι στο πρόσωπο συναδέλφου που έκανε τη δουλειά της, η οποία φοβήθηκε πως θα μπορούσα ακόμη και να χάσει την όρασή της».

Λίγη ώρα μετά τη συνομιλία μας με τον κ. Μπόνη, εξεδόθη και η επίσημη ανακοίνωση της ΕΦΕ επί των παραπάνω, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Εχθές είχαμε τρικλοποδιές σε φωτορεπόρτερ από τους αστυνομικούς κατά την διάρκεια της πορείας που έλαβε μέρος στο κέντρο της Αθήνας με θέμα τον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα. Σήμερα σε άλλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας με θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση χτυπήθηκε ο συνάδελφος μας Γιάννης Λιάκος, μέλος του Πειθαρχικού της ΕΦΕ πάλι από αστυνομικούς. Για το συμβάν αυτό μάλιστα έγινε σήμερα αναφορά και στη Βουλή των Ελλήνων.

Μετά απ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση οφείλει να μας ενημερώσει αν η Ελευθερία του Τύπου εξακολουθεί να υφίσταται. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις πρακτικές οι οποίες τείνουν να γίνουν “συνήθεια”.

Οι φωτορεπόρτερ θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο και στην καρδιά των γεγονότων, θα συνεχίσουμε να είμαστε “τα μάτια του κόσμου” όσες προσπάθειες και αν γίνονται για το αντίθετο!».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΚΝΕ: Το «νομοσχέδιο ζόμπι» Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη θα μείνει στα χαρτιά
Αντελίνα Βαρθακούρη: Δεν γνώριζα τη λέξη δίαιτα - Πήρα κιλά λόγω άγχους
Chevron Right