Ένα πολύ γνωστό, παραδοσιακό, νηστίσιμο έδεσμα της ελληνικής κουζίνας είναι η φανουρόπιτα, η οποία προσφέρεται την ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου και δίνεται σαν ευλογία στους πιστούς.
Δεν περιέχει βούτυρο, στην πιο απλή εκδοχή της έχει 7 υλικά, δηλαδή όσα και τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ πρέπει σε κάθε της εκδοχή να έχει μονό αριθμό υλικών (επτά, εννέα ή 11). Δεν περιέχει βούτυρο.
Είθισται να φτιάχνουμε τη φανουρόπιτα για να μας φανερώσει κάποιο αντικείμενο ή έναν άνθρωπο ή μια δουλειά, αλλά και για να έχει κάποιος υγεία, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν γαμπρό οι ανύπαντρες.
Βέβαια, σύμφωνα με την παράδοση η φανουρόπιτα προσφέρεται για τη συγχώρεση της μητέρας του Αγίου, που ήταν πολύ σκληρή με τους φτωχούς.
Υλικά και συνταγή
Τα υλικά πρέπει να είναι όλα νηστίσιμα. Περιέχει ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και όχι βούτυρο ή αυγό. Τα πιο βασικά και συνηθισμένα υλικά είναι: αλεύρι, ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, ζάχαρη, χυμός πορτοκάλι, μπέικιν πάουντερ, καρύδια, σταφίδες. Άλλοι μπορούν να προσθέσουν, κανέλα, γαρίφαλο, μαγειρική σόδα ή νερό.
- 1 πακέτο αλεύρι
- 1 κούπα νερό
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα λάδι
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
- μισή κούπα καρύδια ή αμύγδαλα (τριμμένα)
- 1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Πώς τη φτιάχνουμε:
- Ανακατεύετε τα στέρεα υλικά που θα επιλέξετε όλα μαζί.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε τα υγρά υλικά όλα μαζί.
- Έπειτα σιγά-σιγά ρίχνετε τα στέρεα υλικά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύετε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
- Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα ταψί που έχετε αλείψει με λάδι, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και την ψήνετε στον φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
- Όταν είναι έτοιμη, πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη και κανέλα.