Ο κορονοϊός «πολιορκεί» την Πάτρα, με 112 νέα κρούσματα του ιού να ανακοινώνονται στην Αχαΐα μόνο το τελευταίο 24ωρο.
Μάλιστα η έξαρση της επιδημίας έχει πολλαπλασιάσει την πίεση στα νοσοκομεία αναφοράς του νομού, τα οποία δεχόντουσαν εδώ και αρκετές μέρες αυξημένη ροή ασθενών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, στο νοσοκομείο του Ρίου και τον «Άγιο Ανδρέα», οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στις απλές κλίνες έφτασαν τους 66, σε σύνολο 72 διαθέσιμων κρεβατιών (ποσοστό 91,6%), το βράδυ της Τετάρτης.
Στις Covid-ΜΕΘ, αντίστοιχα, οι μισές κλίνες – οι 9 στις 18 – είναι κατειλημμένες.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους πως οι αντοχές του ΕΣΥ θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες, καθώς το «αυστηρό» lockdown στην περιοχή μετρά λίγες μόνο μέρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρμόδιοι έχουν ξεκινήσει να μετατρέπουν mom-Covid κλινικές σε κλινικές για περιστατικά του ιού, πρακτική που είχε ακολουθηθεί σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και αλλού, κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Εν παραδείγματι, η ΩΡΛ κλινική στο Νοσοκομείο του Ρίου «αναδιοργανώνεται» ως κλινική για κορονοϊό την Πέμπτη.
Προσπάθειες στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να γίνουν και για να «ανοίξουν» περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.
«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑ
«Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, με την περιοχή μας να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ο μεταλλαγμένος ιός καλπάζει ανεξέλεγκτος στην κοινότητα, οι νοσηλείες ασθενών αυξάνονται, τα νοσοκομεία ήδη πιέζονται, με το δεύτερο μεγαλύτερο του νομού να δοκιμάζεται ήδη σκληρά», ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων του νομού σε χθεσινή τοποθέτηση της για την ανησυχητική κατάσταση στην Αχαΐα.
Παρόλα αυτά. «είναι σα να βιώνουμε τη μέρα της μαρμότας. Ξανά ακόμα πιο παράλογα και αυστηρά νέα “νέα μέτρα”, εκκλήσεις στους πολίτες περί ατομική ευθύνης. Ξανά δηλώσεις ότι “είμαστε έτοιμοι και θωρακισμένοι”. Ξανά απανωτές συσκέψεις και επιχειρησιακά σχέδια επί χάρτου. Ξανά κανένα ουσιαστικό μέτρο για τον έλεγχο της πανδημίας. Ξανά καμιά σκέψη για έκτακτη πρόσθετη ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της περιοχής», κατήγγειλε το σωματείο.
Μάλιστα η ΕΙΝΑ ζητά επιτακτικά «άλλη στρατηγική, άλλη στοχοθεσία, άλλες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, αλλαγή 180 μοιρών, αν δεν θέλουμε να γίνουμε Θεσσαλονίκη.
Στόχος θα έπρεπε να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης μέσα στην κοινότητα. Εκεί πρέπει να χτιστεί η πρώτη γραμμή άμυνας. Δεν αντιμετωπίζεται καμιά πανδημία με επίκεντρο τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία αναλαμβάνουν την περίθαλψη όταν είναι ήδη αργά. Να μολυνθούν όσοι λιγότεροι γίνεται, να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης, άρα να νοσήσουν βαριά όσοι λιγότεροι γίνεται», υποστηρίζει.
Πιο συγκεκριμένα, οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν πως «απαιτούνται:
- Αποσυμφόρηση ΜΜΜ- σχολείων-μαζικών χώρων δουλειάς
- Αλλαγή επιδημιολογικού μοντέλου και υιοθέτηση των οδηγιών του ΠΟΥ: μαζικά δωρεάν τεστ-εκτεταμένη ιχνηλάτηση(από τοπικό επιδημιολογικό κέντρο) -μαζικοί χώροι καραντίνας για αποφυγή ενδο-οικογενειακής μετάδοσης (μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων για ελαφρά νοσούντες και ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από νοσοκομεία)
- Δημιουργία αποκεντρωμένου περιφερειακού επιδημιολογικού κέντρου του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία και Κ.Υ, το Πανεπιστήμιο, τον Δήμο, την Περιφέρεια, την Πολ.Προστασία για την πλήρη καταγραφή της πορείας της πανδημίας, τη δυνατότητα έγκαιρων στοχευμένων παρεμβάσεων όταν και όπου χρειάζονται. Είναι αδύνατον να υπάρχει η στοιχειώδεις εικόνα με “σπασμένο τηλέφωνο” μέσω Αθήνας.
- Έλεγχος των διαδικασιών εργαστηριακής διάγνωσης του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τα τεστ (μέθοδοι, ευαισθησία) καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης στα αποτελέσματα του τοπικού επιδημιολογικού κέντρου».
Έπειτα, «δεύτερη γραμμή άμυνας πρέπει να είναι η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας και οι ΤΟΜΥ, να συμβάλλουν τόσο στην διάγνωση, παρακολούθηση και διαλογή ασθενών με Covid, όσο και στις υπόλοιπες παθήσεις. Απαιτείται:
- Έκτακτη ενίσχυση της ΠΦΥ με πόρους και μόνιμο προσωπικό.
- Υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και του εμβολιασμού.
Τρίτη γραμμή άμυνας είναι η αποτελεσματική νοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών με covid, με δημιουργία νέων χώρων και υποδομών, χωρίς τη συρρίκνωση των ήδη υπαρχόντων για να μην αφεθούν ξανά στην τύχη τους οι υπόλοιπες ασθένειες.
Με εξασφάλιση όλων των απαραίτητων σύγχρονων θεραπευτικών εργαλείων (φάρμακα, συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου), με δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και πραγματικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Θα είναι εγκληματική η αναστολή της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων για πολλοστή φορά, η μετατροπή ολόκληρων κλινικών και νοσοκομείων σε covid και η συνεχιζόμενη λιποταξία του ιδιωτικού τομέα». Στο πλαίσιο αυτό «απαιτούνται:
- Επαναλειτουργία με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό του πρώην Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος για νοσηλεία αποκλειστικά Covid ασθενών – Αντίστοιχα για το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
- Κάλυψη των γνωστών οργανικών κενών σε Κ.Υ-ΕΚΑΒ-Νοσοκομεία με μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών με κατεπείγουσες διαδικασίες, με προτεραιότητα τις σχετιζόμενες με την covid ειδικότητες.
- Αύξηση των διαθέσιμων ΜΕΘ Covid στην Αχαΐα – όχι εις βάρος των κοινών κλινών ΜΕΘ- και στελέχωση με το αντίστοιχο μόνιμο-εξειδικευμένο προσωπικό.
- Ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων Αιγίου, Πύργου, Μεσολογγίου, Αγρινίου.
- Επίταξη χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων του νομού».
Τέλος, «τέταρτη γραμμή άμυνας» είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού στην Αχαΐα», σύμφωνα με την ΕΙΝΑ: «Όσο πιο αργός ο ρυθμός εμβολιασμού, τόσο μεγαλύτερη η εξάπλωση της πανδημίας. Όσο μεγαλύτερη η εξάπλωση της πανδημίας τόσο πιο αργός ο ρυθμός του εμβολιασμού από το ΕΣΥ που θα καλείται να αντιμετωπίσει την πανδημία». Ως προς τούτο «απαιτούνται:
- Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από το σχέδιο εμβολιασμού για την προφύλαξη των ευπαθών ομάδων που εμβολιάζονται
- Δημιουργία μεγάλων εμβολιαστικών χώρων σε δημόσια κτίρια εντός πόλης με ανάληψη της διαδικασίας από τον στρατό και ιδιώτες γιατρούς».