Με τη λαγάνα και τα σαρακοστιανά να έχουν «ανέβει» στα ύψη, οι κουζίνες θα πάρουν «φωτιά» και αυτή την Καθαρά Δευτέρα.
Τιμητική και φέτος στο σαρακοστιανό τραπέζι θα έχει η λαγάνα, η οποία μαζί με τον ταραμά αποτελούν… άπαιχτο δίδυμο!
Αν θέλετε να προσπαθήσετε να φτιάξετε μόνοι σας τη λαγάνα φέτος, θα χρειαστείτε λίγα υλικά, τα οποία, τα έχετε ήδη σπίτι σας και δεν θα σας κοστίσει πολύ.
Η παρακάτω συνταγή είναι του Γαβριήλ Νικολαΐδη και είναι εύκολη, γρήγορη και δεν θα σας παιδέψει πολύ. Και κάτι σημαντικό! Δεν χρειάζεται μίξερ ή κουζινομηχανή.
Ας δούμε τι θα χρειαστείτε για να την κάνετε και το τρόπο εκτέλεσης.
Υλικά για τη λαγάνα
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 1/2 κ.γ ζάχαρη
- 300 ml νερό χλιαρό
- 50 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 100 γρ. σουσάμι
- 1 κ.σ κοφτή αλάτι
Τρόπος εκτέλεσης
Αφού έχετε συγκεντρώσει όλα τα υλικά για τη λαγάνα πάνω στον πάγκο σας και τα έχετε ζυγισμένα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.
Θα πάρετε ένα μπωλάκι, θα βάλετε 5 κουταλιές νερό από τα 300 ml της συνταγής, το οποίο θα είναι χλιαρό. Προσοχή! Δεν πρέπει να καίει το νερό, αλλά ούτε και να είναι κρύο. Μέσα στο μπωλ βάζω και τη μαγιά, και τη ζάχαρη.
Μετά από 5 λεπτά, η μαγιά σας θα έχει φουσκώσει.
Στη συνέχεια σε άλλο μπωλ βάζετε το σκληρό αλεύρι. Αφού κάνετε μία λακούβα στη μέση, βάζετε τη μαγιά που έχει ενεργοποιηθεί. Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό της συνταγής και το ελαιόλαδο.
Με ένα κουτάλι στην αρχή, αρχίζετε να ανακατεύετε, ώστε το ζυμάρι σας να πάρει όλο το αλεύρι.
Μόλις αποκτήσει μία υφή το ζυμάρι, το βάζετε στον καθαρό πάγκο και αρχίζετε και ζυμώνετε δυνατά για 5 περίπου λεπτά.
Στη συνέχεια, το ζυμάρι σας θα γίνει βελούδινο και μαλακό. Σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπωλ βάζετε τη ζύμη, την σκεπάζετε με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 50 περίπου λεπτά.
Μετά το πρώτο φούσκωμα, πιέζετε με μία μπουνιά το ζυμάρι σας, για να χάσει τον όγκο του. Αφού μαζέψετε από τα τοιχώματα τη ζύμη σας, την βάζετε και πάλι στον πάγκο και τη δουλεύετε ελαφρώς.
Τη χωρίζετε στη μέση, ώστε να βγουν δύο ζυμάρια για μέτριες λαγάνες.
Στη συνέχεια, ανοίγετε το ζυμάρι, όπως θα κάνατε με ένα ζυμάρι πίτσας. Το βάζετε σε ταψί, πάνω σε λαδόκολα, και το αφήνετε ακόμα ένα 50 λεπτο σκεπασμένο με πετσέτα.
Το μυστικό για τέλειο ψήσιμο
Σε ένα μπωλάκι βάζετε λίγο νερό και λίγη ζάχαρη.
Αρχίζετε με ένα πινέλο να βρέχετε το ζυμάρι σας, και κάνετε λακκούβες με τα δάχτυλά σας.
Στο ζυμάρι που έχει βραχτεί, ρίχνετε το σουσάμι. Βάζετε το ταψί στο φούρνο στις αντιστάσεις για περίπου 15 με 20 λεπτά.
Εάν βάλετε ζάχαρη μαζί με το νερό, θα βγει η λαγάνα σας με αυτό το ωραίο κοκκινωπό χρώμα.