Με αγωνία αναμένουν οι ειδικοί την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα, Πέμπτη, καθώς οι πιο πολλές εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι μολύνσεις θα συνεχίσουν σε αυξητική τάση, προτού οι νέοι περιορισμοί στις «κόκκινες» περιοχές, περιλαμβανομένης της Αττικής, φέρουν αποτελέσματα.
Δείτε ΕΔΩ τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα 11/2.
Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα σήμερα 11/2, όλες οι περιοχές.
Εξάλλου, σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα του λεκανοπεδίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκο Θωμαΐδη, ο οποίος υπολογίζει να δει μείωση 10 μέρες μετά το νέο lockdown.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και το Mega, ο ειδικός εξήγησε ότι οι φορείς του ιού στην Αττική (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 αυτή τη στιγμή, βάσει του μοντέλου υπολογισμού των ενεργών κρουσμάτων που χρησιμοποιεί η ομάδα του.
Επιπλέον, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι αναμένει κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο καθώς και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Η πτώση των δεικτών αυτών θα ακολουθήσει, αρχικά με γρήγορο ρυθμό, έπειτα με πιο αργό, συνέχισε.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή εξήγησε ότι αν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου, ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα.
Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκαν 795 νέα περιστατικά του ιού στη μεγάλη περιφέρεια της χώρας.
Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown, ο καθηγητής είπε ότι εάν διαρκέσει 4 εβδομάδες η αποσυμπίεση των ΜΕΘ θα είναι καλύτερη.
Για την Θεσσαλονίκη, τέλος, τόνισε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα δεν είναι πολύ μεγάλο αλλά η τάση του είναι αυξητική. Επισημαίνεται πως η Επιτροπή των ειδικών αποφασίζει αύριο, Παρασκευή, για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα ή η κατάσταση του ΕΣΥ το απαιτήσει.