Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ασκούν μια σχετική πίεση στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και στους νέους με τα 10ευρα για τα rapid test, ωστόσο αφήνουν εκτός τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Καταρχήν απουσιάζουν πλήρως οι Εκκλησίες από τα νέα μέτρα, ενώ το μοναδικό μέτρο που πλήττει τους άνω των 65 ετών είναι η απαγόρευση εισόδου σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα καφενεία, όταν χαλάσει ο καιρός.
Την ίδια στιγμή όμως που ασκούνται διακριτικές πιέσεις για εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών και σύντομα – πιθανότατα σε χαμηλότερες ηλικίες -, όλο το παιχνίδι του εμβολιασμού δείχνει να έχει χαθεί για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Εκτός και αν πειστούν ξαφνικά όταν θα δουν τα εμβόλια έξω από Εκκλησίες της Κυριακή…
Την κατάσταση για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων περιέγραψε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι: «Ανησυχεί ιδιαίτερα η παρατήρηση ότι η εμβολιαστική κάλυψη των υπερηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών έχει εμφανίσει πλατό, δεν βελτιώνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί το πιο καθοριστικό παράγοντα να νοσήσει κάποιος βαριά από κορονοϊό και να χάσει τη ζωή του».
Η καθηγήτρια σημείωσε ότι τα άτομα αυτής της ηλικίας: «Δεν μπορούν πια να βασίζονται στη προστασία που δυνητικά τους παρέχουν οι εμβολιασμένοι του περιβάλλοντος τους. Είναι σαφές πια ότι με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν. Αδιαμφισβήτητα ο μαζικός εμβολιασμός όλων αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε ώστε να πετύχουμε. Πρόσφατα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ συνολικά για τη χρονική περίοδο από 1/1/2021 – 22/08/2021, δείχνουν ότι μόλις 5,2% των κρουσμάτων και 3,4% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Η πλειοψηφία των ασθενών, των νοσηλευόμενων αλλά και των θανάτων αφορά σε συνανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Σήμερα, με περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων να έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως και με το 63% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας να έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο εφαρμογής εμβολιασμού.
Στο τραπέζι η επέκταση σε Δημόσιο, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και εστίαση
Ο Σεπτέμβριος οπότε αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος και οι προβλέψεις δίνουν ακόμη και 10.000 κρούσματα κορονοϊού σε καθημερινή βάση και οι φόβοι για πίεση του συστήματος υγείας είναι μεγάλοι.
«Παράθυρο» για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών των δημόσιων υπηρεσιών, άνοιξε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης.
«Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ. σε συγκεκριμένα σημεία που υπάρχει επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους».
Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν πως σειρά θα πάρουν οι ένστολοι και οι εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν και η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει τον σκόπελο των αναστολών ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι τα σώματα ασφαλείας, αλλά και οι εκαπιδευτικοί.
Στην Ελληνική Αστυνομία, που είναι κατά κύριο λόγο αυτή που έχει επιφορτιστεί με την τήρηση των υγειονομικών περιορισμών, το ποσοστό των εμβολιασμένων διαμορφώνεται στο 61,53%.
Το 10% όσων υπηρετούν, έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, κάποιο βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια ενώ άλλοι έχουν υπηρεσίες στο εξωτερικό. Στο Λιμενικό Σώμα το 64,5% είναι εμβολιασμένο, ενώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το 53%, σύμφωνα με το Mega.
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν αποκλείεται πλέον να ισχύσει και στον κλάδο της εστίασης.