Ελλάδα

Πλαφόν στα καύσιμα: Φρένο στις αυξήσεις με οδηγό τον Σεπτέμβριο του 2021

Η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα τροπολογία για την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα και σε κάποια προϊόντα, η τιμή των οποίων ανέβηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το περιθώριο κέρδους διακίνησης και πώλησης θα είναι αυτό που ίσχυε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τη στιγμή που η τιμή της βενζίνης στην Αθήνα βρίσκεται μια ανάσα από τα δύο ευρώ ανά λίτρο (η ενισχυμένη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ) και οι αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς είναι περίπου στο 20%, η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα τροπολογία, με την οποία θέτει πλαφόν στα καύσιμα και σε ορισμένα άλλα προϊόντα, η τιμή των οποίων έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα.

Με αυτόν τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου, που έχει κλειδώσει για τα καλά στο συρτάρι το σενάριο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), θα προσπαθήσει να βάλει τέλος σε πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων. Από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια. Αυτά σε ό,τι αφορά στα καύσιμα.

Πλαφόν, όμως, θα μπει και σε ορισμένα προϊόντα, η τιμή των οποίων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρο θα μπει το σιτάρι και άρα σίγουρα και το ψωμί. Σημείο αναφοράς για το περιθώριο κέρδους και στις δύο περιπτώσεις; Ο Σεπτέμβριος του 2021.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αν και δεν είπε πολλά αναφορικά με την τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα σχετικά με το πλαφόν, αποκάλυψε ίσως το σημαντικότερο σημείο της. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως η τροπολογία θα προβλέπει ότι το περιθώριο κέρδους από τη διακίνηση και την πώληση των καυσίμων και των προϊόντων θα είναι αντίστοιχο με αυτό του Σεπτεμβρίου του 2021. Εν ολίγοις, αν ένα πρατήριο βενζίνης είχε περιθώριο κέρδους από την πώληση βενζίνης 10% τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, το ίδιο θα πρέπει να έχει και τώρα.

«Όπως και την περίοδο του Covid, που βάλαμε πλαφόν σε ορισμένα προϊόντα, υγειονομικά κυρίως, έτσι θα κάνουμε και τώρα», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και συνέχισε: «Θα μπει πλαφόν στα καύσιμα σε όλη την «αλυσίδα». Από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια και για διάφορα άλλα προϊόντα που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την αύξηση της τιμής τους».

Στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι το περιθώριο κέρδους θα πρέπει να είναι αντίστοιχο με αυτό του Σεπτεμβρίου του 2021.

Για το θέμα του πλαφόν μίλησε το πρωί της Τετάρτης και ο Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, ο οποίος τόνισε ότι «θα εξεταστούν τα περιθώρια κέρδους για να αποκλειστούν οι δυνατότητες κερδοσκοπίας σε μια σειρά τομείς, όπου οι ανατιμήσεις δεν εξηγούνται άμεσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τέλος η μάσκα έξω - Πότε καταργείται επίσημα
Σύμβουλος Ζελένσκι: Συνομιλίες με «ουσιαστική ατζέντα» με τη Ρωσία
Chevron Right