Ο χειμώνας πλησιάζει και οι υγειονομικές Αρχές απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις προς του πολίτες να εμβολιαστούν και παράλληλα προειδοποιούν πως εάν η Πολιτεία δεν εξισορροπήσει τα ημερήσια κρούσματα της νόσου και αν οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες παραμείνουν ανυποχώρητοι, τότε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ενδέχεται να μην αντέξει. Η κυβέρνηση κρίνεται, γενικότερα για τη διαχείριση αυτής της κρίσης και ειδικότερα για τα μέτρα που επιβάλλει σε διάφορες επιδημιολογικώς επιβαρυμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 που καταγράφηκαν την Τρίτη είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.751 νεκροί από την άκρως επικίνδυνη νόσο. Η λοίμωξη που προκαλεί στους ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία όντες διασωληνωμένοι, είναι 322 (63.4% άνδρες). Ακόμη, ανακοινώθηκαν 2.978 περιστατικά COVID, πολλά περισσότερα από εκείνα της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, το λεκανοπέδιο της Αττικής συγκεντρώνει 560 νέες μολύνσεις, η πρωτεύουσα 349 και η Θεσσαλονίκη 435. Επιπλέον, στην Κρήτη εντοπίστηκαν 98 νέα περιστατικά COVID.
- Μέτρα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Λάρισα
Την ίδια στιγμή, η ειδική επιτροπή του υπουργείο Υγείας με τους λοιμωξιολόγους συνεδρίασε και ύστερα από εισήγησή της, οι Περιφέρειες Ενότητες (Π.Ε.) της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Χαλκιδικής και της Λάρισας εντάχθηκαν κι επισήμως στο Επίπεδο Κινδύνου 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη.
Επιπλέον, στο συγκεκριμένο επίπεδο παραμένουν οι Π.Ε. Καστοριάς, Π.Ε. Δράμας, Π.Ε. Ημαθίας, Π.Ε. Ξάνθης, Π.Ε. Πιερίας, Π.Ε. Πέλλας και Π.Ε. Καβάλας. Επιπροσθέτως, Αντιθέτως, η Π.Ε. Αργολίδας υποχώρησε στο Επίπεδο Κινδύνου 3 (πορτοκαλί) του Επιδημιολογικού Χάρτη, επειδή παρουσίασε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.
Μιλώντας στο iEidiseis, πηγές της Επιτροπής επεσήμαναν πως το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη γιγαντώνεται και πως αυτό έγκειται στο γεγονός ότι η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πόλης κυμαίνεται μεταξύ του 80 και του 85 τοις εκατό.
- Άσχημη η κατάσταση και στην Αττική
Παράλληλα, οι μετρήσεις που διενεργήθηκαν στα λύματα του λεκανοπεδίου της Αττικής, της Λάρισας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, προμηνύουν αύξηση περιστατικών COVID στις εν λόγω περιοχές, όπου παρατηρείται κατακόρυφη άνοδος του ιικού φορτίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα (9/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.
Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +36% στο Βόλο μέχρι +198% στην Αλεξανδρούπολη, ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (+18%), στο Ηράκλειο (+18%) και στον Άγιο Νικόλαο (+17%).
- Ξεκινά η αναμνηστική δόση
Εν τω μεταξύ, από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η χορήγηση της τρίτης δόση του εμβολίου για τον ιό στους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών.
Οι εμβολιασμοί για την αναμνηστική δόση θα πραγματοποιούνται κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer για όσους είχαν λάβει δύο δόσεις με το σκεύασμα της Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι μέλλει γενέσθαι για όσους εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες, για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον ένα ακόμα εκατομμύριο πολιτών. Αν εξαιρεθούν τα 1,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν επιτρέπεται να κάνουν το εμβόλιο, τότε υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός που απομένει να κάνει το εμβόλιο κυμαίνεται από 1,5 έως 2 εκατ. πολίτες άνω των 12 ετών.
- Εφιάλτης το μείγμα κορονοϊού και γρίπης
Εν μέσω της επέλασης του τέταρτου κύματος της επιδημίας που ήδη πλήττει τη χώρα μας, θα έχουμε την εποχική γρίπη, αλλά και άλλους αναπνευστικούς ιούς, τονίζει η επιστημονική κοινότητα. Οι εν λόγω ιοί είναι προ των πυλών και συγκεκριμένα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα με τον κορονοϊό «πλειάδα άλλων αναπνευστικών ιών αλλά και των ιών της γρίπης».
Ταυτοχρόνως, αυξάνονται τα κρούσματα της COVID-19 σε παιδιά, ύστερα από το άνοιγμα των σχολείων με διά ζώσης εκπαίδευση. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμά πως τα παιδιατρικά νοσοκομεία θα πιεστούν και υπολογίζει πως στο εγγύς μέλλον το 40% των κρουσμάτων θα είναι παιδιά, τα οποία κινδυνεύουν ακόμη και με long COVID.