Ελλάδα

Σκοτεινά Χριστούγεννα – Το μέτρο που θα ισχύει

Ούτε τα Χριστούγεννα δεν θα γλιτώσουν από την ενεργειακή κρίση, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ένα μέτρο για τον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας.

Τον σκόπελο της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί η αύξηση των τιμών στην ενέργεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, προσπαθεί να ξεπεράσει το κυβερνητικό επιτελείο ανακοινώνοντας σειρά από μέτρα εξοικονόμησης σε επίπεδο Δημοσίου και Δήμων. Από τα μέτρα δεν γλιτώνουν και τα… φετινά Χριστούγεννα.

Στις σημερινές ανακοινώσεις για τα μέτρα της εξοικονόμησης ενέργειας σε τομείς του Δημοσίου, ένα εκ των ανακοινωθέντων θα αφορά και τον οδοφωτισμό των πόλεων. Στόχος θα είναι η βελτιστοποίησή του, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση της ενέργειας. 

«Έχουμε συζητήσει ότι εμφανίζεται πολλές φορές να έχει ξημερώσει και τα φώτα να είναι ανοιχτά ή τα φώτα να ανοίγουν αρκετά πριν τη Δύση. Αυτή είναι μια άνεση που μέχρι χθες μπορεί αν την είχες. Τώρα το “Δεν έχει μεγάλη σημασία”, έχει μεγάλη σημασία», είπε ο υπ. Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε και η περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού φωτισμού, η οποία μειώνει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, κατά 35 με 50% την κατανάλωση της ενέργειας.

Σε απλά ελληνικά, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, τα φωτάκια που κοσμούν την πρωτεύουσα κατά την περίοδο των γιορτών θα μειωθούν, με την Αθήνα και τις πόλεις ανά την Ελλάδα να είναι σημαντικά πιο σκοτεινές από ό,τι συνήθως.

Το σίγουρο είναι πως στο προσεχές διάστημα αναμένονται περισσότερες ανακοινώσεις που θα αφορούν την κατανάλωση ενέργειας και στα νοικοκυριά. Ίσως υπάρξουν συστάσεις και για τον στολισμό των σπιτιών μας τα Χριστούγεννα.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το Δημόσιο

  • Οι φορείς να διορίσουν έναν ενεργειακό υπεύθυνο σε κάθε κτίριο
  • Να γίνεται σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και των καυστήρων
  • Κάθε εργαζόμενος του Δημοσίου να μην σπαταλά ενέργεια και κατά την αποχώρηση τους να υπάρχει μέριμνα για κλείσιμο ηλεκτρικών υπολογιστών και φωτισμού.
  • Προτείνεται βελτιστοποίηση του οδοφωτισμού και περιορισμένη λειτουργία καλλωπιστικού φωτισμού.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του δημοσίου με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ.

Διευκρίνισε δε ότι μετά από σχετική ερώτηση «το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συστάσεις στον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά. Θα υπάρξει μια επικοινωνιακή καμπάνια για να βοηθήσει τους πολίτες αλλά και σχήματα κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση κατανάλωσης στα νοικοκυριά, ενδεχομένως και στις επιχειρήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τραγωδία στην Πάτρα: Πέθανε στην καρέκλα βλέποντας την Εθνική σε καφενείο
Καραμανλής: Τέλος του 2023 παραδίδεται προς χρήση το μετρό Θεσσαλονίκης
Chevron Right