Ορθάνοιχτο άφησε το «παράθυρο» επιστροφής των self test για εμβολιασμένους ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά για το ενδεχόμενο επέκτασης των τεστ και για τους εμβολιασμένους, όπως ζητάει η εκπαιδευτική κοινότητα. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως όντως νοσούν ορισμένες φορές και άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, αλλά είναι πιο θωρακισμένοι απέναντι στις απειλές της νόσου. «Αν χρειαστεί να επεκτείνουμε ή να προσαρμόσουμε τη φιλοσοφία και την εφαρμογή των μέτρων και προς αυτή την κατεύθυνση, παρατηρώντας και τα επιδημιολογικά δεδομένα, είμαστε εδώ να το δούμε», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζουμε πως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι από τις 13 Σεπτεμβρίου και τουλάχιστον τις 31 Μαρτίου 2022, θα πρέπει να είναι «αγκαλιά» με το rapid test για την προσέλευση στην εργασία τους.
Για άλλες κατηγορίες είναι υποχρεωτικό το ένα rapid test την εβδομάδα, ενώ άλλοι είναι υποχρεωμένοι σε διαγνωστικό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα.
Πιο αναλυτικά:
Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν 2 rapid τεστ την εβδομάδα
Από 13/9/2021 μέχρι και τις 31/3/2022 είναι υποχρεωμένοι να κάνουν 2 rapid τεστ την εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, αλλά και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.
Η δαπάνη βαρύνει τους ίδιους, γίνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρο, με κόστος 10 ευρώ το καθένα. Αυτό σημαίνει, ότι θα έχουν ένα κόστος 80 ευρώ τον μήνα για rapid test.
Ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν 1 rapid τεστ την εβδομάδα
Για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δεν συμπεριλαμβάνονται στις παραπάνω κατηγορίες, είναι υποχρεωτικό στο εξής το ένα rapid τεστ την εβδομάδα, με δαπάνη του εργαζομένου και κόστος 10 ευρώ.
Η διενέργεια του τεστ γίνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Υπενθυμίζεται ότι στις δημόσιες δομές θα διενεργούνται δωρεάν rapid test μόνο για εμβολιασμένους ή συμπτωματικούς με έλεγχο ταυτοπροσωπίας.