Ελλάδα

Λέκκας: Αυτά είναι τα «σούπερ αντισεισμικά» κτίρια στην Αθήνα

Ωνάσειο και Μουσείο της Ακρόπολης αποσβαίνουν τα ρίχτερ των σεισμών στα θεμέλια των κτιρίων. 

Για τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία μίλησε το βράδυ της Τρίτης ο Ευθύμιος Λέκκας. Ο καθηγητής ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Στο Κέντρο» και στον Γιώργο Κουβαρά και ρωτήθηκε τι θα γινόταν αν είχαμε έναν αντίστοιχο σεισμό στην Αθήνα με αυτόν στην ανατολική Τουρκία. Όπως είπε ο καθηγητής θα είχαμε μεν καταρρεύσεις αλλά σε ποσοστό 1 προς 50 ίσως και παραπάνω και ξεκαθάρισε ότι στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα «τα κτίρια είναι έτσι δομημένα ώστε να μην καταρρέουν αλλά να υφίσταται βλάβες ανάλογα με το μέγεθος του σεισμού».

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια κτίρια τα οποία χαρακτηρίζονται ως «σούπερ αντισεισμικά».

Και εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ: «Καταρχήν αυτά τα σούπερ αντισεισμικά κτίρια είναι για παράδειγμα το Ωνάσειο, το Μουσείο της Ακρόπολης (και η Εθνική Βιβλιοθήκη) τα οποία ουσιαστικά απομονώνουν τη δόνηση στα θεμέλια του κτιρίου. Ουσιαστικά αν και καταλαβαίνουμε τη δόνηση αυτή δεν μεταφέρεται στο κτίριο και δεν παθαίνουν βλάβες τα κτίρια. Με άλλα λόγια αποσβένουν τα ρίχτερ καθώς τα θεμέλια λειτουργούν ως αμορτισέρ».

Και επανέλαβε: «Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι είναι ότι εφόσον τα κτίρια και τα σπίτια έχουν χτιστεί σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς δεν καταρρέουν».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Market Pass - Πρώτη πληρωμή στις 3/3 για τους δικαιούχους
Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Ξέφρενες μέρες και νύχτες στο Πατρινό Καρναβάλι
Chevron Right