Ελλάδα

Allou! Fun Park: Αστοχία ή «ριψοκίνδυνο» παιχνίδι – Αλαλούμ μεταξύ των υπευθύνων

Ποιος ευθύνεται για το ατύχημα στο Allou! Fun Park. Αλληλοκατηγορίες και έρευνες για το ατυχές συμβάν

Αστοχία υλικού, «ριψοκίνδυνο» παιχνίδι ή ένας συνδυασμός των παραπάνω; Τις ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Allou! Fun Park, επιχειρούν να εξακριβώσουν οι αρχές, που εξετάζουν αν ειχαν τηρηθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Τέσσερις νεαροί, ηλικίας 21 έως 25 ετών, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, εκσφενδονίστηκαν έξω από το βαγόνι υδάτινου παιχνιδιού, κατέληξαν σε παράπλευρους θάμνους και οδηγήθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Τα δύο από τα παιδιά μάλιστα αντιμετωπίζουν σοβαρούς τραυματισμούς και αναμένεται να παραμείνουν για μέρες υπό νοσηλεία. Το παιχνίδι σφραγίστηκε από την αστυνομία και αναμένεται να ελεγχθεί από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα, για να διαπιστωθεί εάν υπήρχε τεχνικό πρόβλημα που οδήγησε στο ατύχημα.

Αλλαλούμ για τις ευθύνες

«Κατεβαίνοντας από τη δεύτερη μεγάλη ανηφόρα, δεν υπήρχε καν νερό και αμέσως στη στροφή το βαγόνι εκτροχιάστηκε και εμείς πέσαμε στο νερό και εμένα με ξύπνησαν λιπόθυμο μέσα στη λάσπη, στο νερό», περιέγραψε χαρακτηριστικά ο ένας από τους νεαρούς μιλώντας στον Αντ1.

Μια διαφορετική εικόνα παρουσιάζει σε ανακοίνωση του το γνωστό λούνα παρκ, υποστηρίζοντας ότι το βαγόνι στο οποίο επέβαιναν οι νεαροί δεν εκτροχιάστηκε, η στάθμη του νερού ήταν η προβλεπόμενη, ενώ κατά τον τεχνικό έλεγχο μετά το συμβάν δεν διαπιστώθηκε κάποια δυσλειτουργία. Το ίδιο ανέφερε σε ανακοίνωση του και ο φορέας πιστοποίησης TÜV Hellas (TÜV NORD).

«Σήμερα (σ.σ. χθες), 07 Σεπτεμβρίου, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της ιδιοκτήτριας εταιρείας, επιθεωρητές μας μετέβησαν στο χώρο του παιχνιδιού για να ελέγξουν την κατάστασή του και την ομαλή λειτουργία των τεχνικών διατάξεων ασφαλείας, όπου και δεν διαπιστώθηκε δυσλειτουργία αυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο φορέας που είχε ελέγξει ξανά τον περασμένο Ιούνιο το παιχνίδι επιβεβαιώνοντας τότε την ασφαλή λειτουργία του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής Livenews του Mega, οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο, συνομίλησαν με τον υπεύθυνο του χώρου ο οποίος φέρεται να ανέφερε ότι υπήρξε πρόσκαιρο τεχνικό πρόβλημα με την αντλία τροφοδότησης νερού, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα εξηγεί ενδεχόμενη απότομη κίνηση του βαγονιού που θα μπορούσε να προκαλέσει το ατύχημα.

Η συγκεκριμένη πληροφορία έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αναφέρθηκαν στις ανακοινώσεις του λούνα παρκ. Ο νόμιμος εκπρόσωπος μάλιστα που συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνο δεν αναφέρθηκε σε τεχνικό πρόβλημα, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι νεαροί ήταν όρθιοι στο βαγόνι την ώρα του ατυχήματος. Αφού έδωσε εξηγήσεις, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Οι Εισαγγελικές αρχές έχουν ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στα πλαίσια της οποίας θα ληφθούν καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους. Οι αστυνομικοί αναμένεται να έχουν μια πρώτη συνομιλία με τους τέσσερις νεαρούς όταν το επιτρέψουν οι γιατροί που παρακολουθούν την υγεία τους.

Παράλληλα θα εξεταστούν και μαρτυρίες από άτομα που βρίσκονταν στο πάρκο το βράδυ της Τρίτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σημεία της υδάτινης διαδρομής που ακολουθεί το βαγόνι υπάρχουν κάμερες όμως σύμφωνα με τη διοίκηση του λούνα παρκ, είναι ανενεργές, ενώ όλες οι κάμερες του χώρου κάνουν απλή καταγραφή λόγω προσωπικών δεδομένων.

«Ήρθαν (από το πάρκο) για να μας δείξουν ότι και καλά φταίγαμε εμείς, αλλά αυτό δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση γιατί εμείς κρατιόμασταν δεξιά και αριστερά σε κάτι σίδερα και δεν είμαστε 12 χρονών παιδιά για να σηκωθούμε, αλίμονο», ανέφερε ο ένας από τους τραυματίες, απαντώντας στους ισχυρισμούς των υπευθύνων του χώρου, ότι οι νεαροί είχαν σηκωθεί λίγα δευτερόλεπτα πριν το ατύχημα.

Στο παιχνίδι με την ονομασία La Isla, βαγόνια τεσσάρων θέσεων πραγματοποιούν υδάτινες διαδρομές πέφτοντας σε ορισμένα σημεία από ύψος που φτάνει έως και τα 15-20 μέτρα. Το νερό που υπάρχει στο χώρο, βάζει φρένο στην ταχύτητα του βαγονιού. Οι επιβάτες δεν έχουν κάποια πρόσδεση αλλά μόνο χειρολαβές από τις οποίες κρατιούνται. Οι αρχές θα εξετάσουν αν δεν υπήρχε η απαιτούμενη στάθμη για να ανακόψει την ταχύτητα που κρατάει σταθερό το βαγόνι.

Από το ατύχημα μία κοπέλα 21 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένη στην εντατική με τραύματα στο θώρακα, ενώ ένας 24χρονος έχει υποστεί σοβαρή κάκωση στη σπλήνα και θα παραμείνει 5-6 μέρες στην κλινική για να διαπιστωθεί εάν θα μπορέσει να αποφύγει το χειρουργείο.

Ελαφρύτερα τραυματίστηκε η τρίτη της παρέας που νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική με θλάση στον αγκώνα και διάσειση. Ο 25χρονος τραυματίστηκε στο κεφάλι και έκανε 12 ράμματα. Πήρε εξιτήριο όμως αισθάνθηκε αδιαθεσία και επέστρεψε στο νοσοκομείο.

Η παρολίγον τραγωδία στο Allou! Fun Park, ξυπνάει μνήμες από αντίστοιχα περιστατικά που όμως είχαν μοιραία κατάληξη. Πριν από περίπου 3 χρόνια, τον Αύγουστο του 2019, η 14χρονη Σεραΐνα, μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή της, ενώ είχε ανέβει σε ένα από τα παιχνίδια λούνα παρκ της περιοχής, το λεγόμενο «χαλί».

Κάτω από άγνωστες συνθήκες, κατά τη διάρκεια περιστροφών εκτινάχτηκε σε απόσταση περίπου 11 μέτρων, με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί θανάσιμα. Παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Ιούλιο η Εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση εισηγήθηκε δίωξη για θανατηφόρα έκθεση ανηλίκου με ενδεχόμενο δόλο, σε βάρος της 76χρονης ιδιοκτήτριας του λούνα παρκ, του 30χρονου σήμερα χειριστή από το Μπαγκλαντές και του τεχνικού συμβούλου της επιχείρησης, η ιδιοκτήτρια κατοχύρωσε πρόσφατα εκμίσθωση χώρου εγκατάστασης Λούνα Παρκ…

Με εξίσου τραγικό τρόπο είχε χάσει τη ζωή του, ένα 13χρονο αγόρι τον Απρίλιο του 2014, σε λούνα παρκ που λειτουργούσε με άδεια από τον δήμο Ελληνικού.

Μαζί με την αδελφή του είχαν μπει σε έναν τεράστιο φουσκωτό κύλινδρο κι ενώ έπαιζαν μέσα σε μια μεγάλη πλαστική πισίνα, φύσηξε αέρας, σήκωσε τον κύλινδρο μαζί με τα δυο παιδιά και τον πέταξε σε απόσταση 30 μέτρων. Ο 13χρονος έχασε τη ζωή του, ενώ και η 9χρονη αδερφή του είχε καταλήξει τραυματισμένη στο νοσοκομείο. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο καταδίκασε τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ, σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και τεσσάρων μηνών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θαυμάζει Όρμπαν και τώρα προσπαθεί να μιμηθεί τον Ερντογάν
Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας: «Κατρακύλησε» η Ελλάδα - Έπεσε 9 θέσεις σε ένα χρόνο
Chevron Right