Αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι «ιδιώτες γιατροί έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου, ότι όλοι οι πρόσφυγες ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κηρύσσονται ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κανένας να μην επιστρέφεται».
Με αφορμή τις τοποθετήσεις αυτές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ.Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε σήμερα πως «είναι άστοχο να επικεντρώνεται το μπάχαλο του μεταναστευτικού που επικρατεί στα νησιά, στους γιατρούς και ιδιαίτερα στους ιδιώτες».
«Οι γιατροί εφαρμόζουν τα κριτήρια ευαλωτότητας που όρισε η πολιτεία και εφόσον σε αυτά περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες, είναι αναμενόμενο αυτοί οι πληθυσμοί να το παρουσιάζουν», πρόσθεσε.
«Ο δε διαχωρισμός των ιδιωτών γιατρών με εκείνους του κρατικού τομέα, είναι επιχείρημα των περασμένων δεκαετιών ειδικά σε ότι αφορά στα νησιά, όπου οι κρατικές δομές στενάζουν από τους αυξημένους πληθυσμούς», κατέληξε.