Σημαντική μεταβολή του καιρού με βροχές τις επόμενες ώρες προβλέπει η ΕΜΥ στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε.
Ειδικότερα, την Παρασκευή (19/04) βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.
Πιο αναλυτικά το έκτακτο δελτίο προβλέπει:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (19-04-24)
- α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
- β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).
- γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
- δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.
Το Σάββατο (20-04-24)
- α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, σε περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
- β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.
LIVE η πορεία της κακοκαιρίας:
Αναλυτική πρόγνωση του καιρού την Παρασκευή 19/4:
Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές από το απόγευμα στη δυτική και βαθμιαία στην κεντρική και τη βόρεια χώρα.
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μεταβολή του καιρού αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και σταδιακά τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της) με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα θα είναι τοπικά ισχυρές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τη κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.
Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας και της κεντρικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά νότιοι 4 με 6 και από αργά το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, τις βραδινές ώρες θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοανατολικούς ίδιας έντασης.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 18 με 20 βαθμούς και τοπικά στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες σταδιακά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν και σε περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν.Καβάλας) θα είναι τοπικά ισχυρά. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι τις βραδινές ώρες στα 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Ένταση των φαινομένων από το μεσημέρι με σποραδικές καταιγίδες που θα είναι τοπικά ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοι 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από αργά το απόγευμα σε δυτικούς βορειοδυτικούς 5 με 6 και το βράδυ στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα είναι τοπικά ισχυρά. Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί και στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι σταδιακή στροφή των ανέμων σε νότιους 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 07 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από αργά το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες όπου θα είναι τοπικά ισχυρές. Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι νότιοι 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 και στην Κρήτη έως 22 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που από αργά το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ισχυρές. Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ και το βράδυ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά. Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα. Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ Καιρός: Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων τη νύχτα. Ανεμοι: Αρχικά δυτικοί 3 με 4 στρεφόμενοι μετά το μεσημέρι σε νότιους 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες μετά το μεσημέρι σταδιακά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 ενισχυόμενοι τη νύχτα στα 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.