Ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε σε ηλικία 96 ετών και με την απώλεια του, έκλεισε ο κύκλος μιας άλλης εποχής, όπου έγιναν αγώνες για την δικαιοσύνη και την ελευθερία.
Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης αφήνει πίσω του ένα ιστορικό έργο, με τα τραγούδια του να έχουν ακουστεί από τις συγκεντρώσεις στο Πολυτεχνείο, μέχρι από τις Κούρδισσες αντάρτισσες στη Συρία.
Η είδηση του θανάτου του έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο, ενώ οι σημαίες σε όλη την Ελλάδα είναι μεσίστιες, προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.
– Μίκης Θεοδωράκης: Έγγραφο της Χούντας για παραπομπή σε δίκη για… διασπορά ψευδών ειδήσεων
Η σορός του θα τεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών (από την Τρίτη έως την Πέμπτη), όπου θα ψαλεί και η νεκρώσιμος ακολουθία, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου είχε το εξοχικό του σπίτι, για να είναι κοντά στην κόρη του, Μαργαρίτα, καθώς και στη σύζυγό του, Μυρτώ Αλτίνογλου.
– Μίκης Θεοδωράκης: Στο Βραχάτι η κηδεία του – Πότε θα μεταφερθεί στα Χανιά
– Όταν Θεοδωράκης και Γλέζος βγήκαν στο Σύνταγμα για το μνημόνιο το 2012 μέσα στα χημικά
Μάλιστα, προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, δίνοντάς του το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών.
Στην προσωπική του επιστολή στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής.”
Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».
Μαρία Φαραντούρη: Ο Μίκης είναι παγκόσμιος
«Μίκη μου, με τα χέρια-φτερά σου, όσο ζω θα σε βλέπω πάντα να διευθύνεις τα τραγούδια μας και τα όνειρά μας». Με αυτά τα λόγια αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη η Μαρία Φαραντούρη, η οποία -όπως σημειώνει- υπηρέτησε το μεγάλο του έργο, και μοιράστηκε μαζί του συγκινητικές στιγμές, την επαφή με τόσους λαούς, τους αγώνες και την ιστορία τους.
«…Θα είναι πάντα κοντά μας σαν να μην έφυγε ποτέ. Με τη μουσική και τα τραγούδια του θα ενώνει τις καρδιές μας, θα μας ανοίγει καινούργιους κόσμους όπως κάνει κάθε μεγάλη τέχνη που συνομιλεί με την εποχή της και την Ιστορία» είπε και συμπλήρωσε πως «Ο Μίκης είναι παγκόσμιος, μα πάνω απ’ όλα Έλληνας».
Γιος Μπιθικώτση: Θα ακούμε Μίκη Θεοδωράκη, όσο υπάρχει Ελλάδα
Ο γιος του Γρηγόρη Μπιθικώτση μίλησε στο Mega με αφορμή τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και αναφέρθηκε στη σχέση που είχε με τον πατέρα του.
«Όσο ζούμε κι αναπνέουμε θα ακούμε Μίκη Θεοδωράκη, όσο θα υπάρχει Ελλάδα.Οι δύο τους ξεδίψασαν μια ολόκληρη Ελλάδα με τα τραγούδια τους. Οι δυο τους αγαπήθηκαν πολύ. Θυμήθηκα ένα αρχειακό υλικό που ο Μίκης αναφέρει ότι με τον “Γρηγόρη είμαστε συνέταιροι και στη ζωή και στον θάνατο”», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, δήλωσε ότι «έχω ζήσει ιστορικές συναυλίες των δυο τους» και πρόσθεσε πως «ένας άνθρωπος ανήσυχος που πάντα στη ζωή του έψαχνε. Κουράστηκε, πολεμήθηκε κι έφυγε ήσυχα. Αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι στην Ελλάδα μας, οι άνθρωποι σαν το Μίκη είναι η σημαία μας, η κληρονομία μας, το DNA μας».
Επίσης, είπε πως «όταν έφυγε ο Γρηγόρης δεν μπορούσε να μιλήσει από τη συγκίνησή του. Είχαν μια σχέση στοργής. Θα συναντηθούν και θα ξαναδημιουργήσουν. Γνωρίστηκαν παιδιά στη Μακρόνησο. Ο Μίκης σπούδαζε μουσική και γνωρίστηκαν εντελώς συμπτωματικά».
Σαββόπουλος Έφυγε ο τελευταίος των μεγάλων Ελλήνων
Το δικό του «αντίο» Μίκη Θεοδωράκη είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος, με μια ανάρτησή του στο facebook.
«Θα ζει πάντα στο αιώνιο τραγούδι της ελληνικής λαλιάς» σημείωσε ο Διονύσης Σαββόπουλος, που χαρακτήρισε τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη ως έναν «μεγαλοφυή, λεοντόκαρδο, αναγεννησιακό» άνθρωπο.
Όταν η Εντίθ Πιάφ ερμήνευσε την «Όμορφη πόλη» στα γαλλικά
Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συνεργαστεί με πολλούς και σπουδαίους καλλιτέχνες, όμως ξεχώρισε η συνεργασία με την Εντίθ Πιάφ, όταν ερμήνευσε το τραγούδι «Όμορφη πόλη» στα γαλλικά
Πρόκειται για ένα τραγούδι σε στίχους του αδερφού του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, ενώ ανήκει στον κύκλο τραγουδιών «Λιποτάκτες», που συνέθεσε ο Μίκης το 1952.
Οι «Λιποτάκτες» δισκογραφήθηκαν αρχικά το 1960 και την «Όμορφη πόλη» την τραγούδησε στον δίσκο εκείνος. Παρόλα αυτά, δύο μήνες αργότερα, η «Όμορφη πόλη» ξεκινάει τις ευρωπαϊκές της διαδρομές, με το τραγούδι να αποκτά γαλλικούς στίχους και γαλλικό τίτλο.
Έτσι, το τραγούδι «Εραστών του Τερουέλ», όπως τιτλοφορείται η γαλλική διασκευή του, ερμηνεύεται από την Πιάφ στην ομότιτλη ταινία, σε σκηνοθεσία Jacques Plante και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.
Όταν η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού ερμήνευσε «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ»
Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού έχει τιμήσει αρκετές φορές το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
Η εμβληματική χορωδία έχει ερμηνεύσει πολλές δημιουργίες του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, όμως αυτή που έχει ξεχωρίσει είναι το τραγούδι «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ».
Μάλιστα, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού ερμήνευσε το συγκεκριμένο τραγούδι τον Μάρτιο.
Επίσης, τον Απρίλιο του 2020 η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, τραγούδησε το «Όταν σφίγγουν το χέρι», ως ένδειξη συμπαράστασης στον ελληνικό λαό απέναντι στην πανδημία.
«Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ»
«Όταν σφίγγουν το χέρι»