Ελλάδα

Γυναίκα undercover αστυνομικός «έβγαλε» το κύκλωμα αρχαιοκάπηλων σε κινηματογραφικό ραντεβού στην Κρήτη

Πώς μυστική αστυνομικός παγίδευσε το κύκλωμα των αρχαιοκάπηλων στην Κρήτη. Εμφανίστηκε ως υποψήφια αγοραστής.
iEidiseis.gr

Καθοριστικής σημασίας ήταν η συμμετοχή undercover γυναίκας αστυνομικού της Ασφάλειας στο «ξήλωμα» του κυκλώματος αρχαιοκάπηλων που αποκαλύφθηκε στην Κρήτη.

Η μυστική αστυνομικός παρουσιάστηκε ως υποψήφια αγοραστής των αρχαιοτήτων και μάλιστα έπεισε τους αρχαιοκάπηλους να κλείσουν μαζί της ραντεβού, το οποίο και έγινε στις 11.30 χθες Τετάρτη σε χωριό του Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σε σπίτι του κυκλώματος οι κατηγορούμενοι επέδειξαν 46 αρχαία αντικείμενα στην undercover αστυνομικό της Ασφάλειας. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι της ζήτησαν 600.000 ευρώ για την αγοραπωλησία, ενώ ένας εξ αυτών της επέδειξε σε φωτογραφία που είχε στο κινητό του τηλέφωνο ένα αρχαίο χρυσό στεφάνι, ισχυριζόμενος ότι το διαθέτει προς πώληση. Στη συζήτηση που είχαν άφησε να εννοηθεί ότι είναι αντικείμενο πολύ μεγάλης αξίας.

Η αστυνομικός έκλεισε τη συμφωνία μαζί τους στις 600.000 ευρώ για τα 46 αρχαία αντικείμενα (χωρίς στην τιμή να περιλαμβάνεται το χρυσό στεφάνι) και στη συνέχεια βγήκε από το σπίτι μαζί με τους αρχαιοκάπηλους.

Τη στιγμή εκείνη γνωστοποίησε την πραγματική της ιδιότητα και ταυτόχρονα ενημέρωσε τους συναδέλφους της που είχαν περικυκλώσει το σπίτι. Ακολούθησαν οι συλλήψεις. Το μεγάλο ερώτημα για την ΕΛ.ΑΣ. είναι που βρίσκεται το χρυσό στεφάνι που πιθανότατα είχε τη μεγαλύτερη αξία και το οποίο δεν βρέθηκε κατά τις έρευνες.

Σε ερώτηση που έγινε στο πρόσωπο που είχε τη σχετική φωτογραφία στο κινητό του τηλέφωνο εκείνος ανέφερε ότι του την έστειλε άντρας από τη Ρόδο. Αμέσως δόθηκε εντολή για να γίνει έρευνα στο σπίτι του από την Ασφάλεια Ρόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκε ένα περίστροφο. Όχι όμως και το χρυσό στεφάνι που παραμένει μυστήριο.

Έξι συλλήψεις για το κύκλωμα

Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά έξι άτομα και σχημάτισαν δικογραφία για εγκληματική οργάνωση.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ενώ από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, προέκυψε ότι οι ανωτέρω -έχοντας διαρκή δράση- κατείχαν αρχαιότητες και παράλληλα δραστηριοποιούνταν στην αναζήτηση αγοραστών, με σκοπό την μεταπώλησή τους.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε και ο ρόλος κάθε μέλους της οργάνωσης και συγκεκριμένα:

  • μέλος της οργάνωσης διεύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία λειτουργούσαν υπό τις οδηγίες του,
  • ορισμένα μέλη είχαν –κατά περίπτωση- το ρόλο του πωλητή και του παρέχοντος τον χώρο φύλαξης των αρχαιοτήτων,
  • έτερο μέλος λειτουργούσε ως μεσάζων αναζητώντας υποψήφιους αγοραστές, ενώ
  • το έκτο μέλος είχε αναλάβει τη μεταφορά των αρχαιοτήτων προς τα σημεία συνάντησης με τους υποψήφιους αγοραστές.

Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, στο πλαίσιο ειδικής συγκεκαλυμμένης επιχειρησιακής δράσης, όπου οι ανωτέρω προσπάθησαν να πουλήσουν σε προγραμματισμένη συνάντηση, τουλάχιστον -46- αρχαιότητες.

Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας: «Προλάβαμε κομμάτια της ιστορίας μας πριν βγουν στη μαύρη αγορά» – Εικόνες

Τι βρήκαν και κατέσχεσαν οι Αρχές

Σε σωματικές έρευνες, καθώς και έρευνες σε οικίες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 15- λυχνάρια,
  • 17- διάφορα ειδώλια και τμήματα αυτών,
  • 3- διάφορα αγγεία και τμήματα αυτών,
  • πιθάρι, μεταλλικός διπλός πέλεκυς και μεταλλικό κοχλιάριο (κουταλάκι),
  • εικόνα Παναγίας Βρεφοκρατούσας,
  • 5- διάφορα λίθινα και αποτμήματα αυτών,
  • μαρμάρινη παιδική κεφαλή,
  • 3- οχήματα ως μέσα μεταφοράς προς πώληση αρχαιοτήτων,
  • 1- πιστόλι με γεμιστήρα και -1- μη λειτουργικό περίστροφο,
  • 17- φυσίγγια και -95- αβολίδωτα φυσίγγια,
  • συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη μεικτού βάρους -14- γραμμάριων,
  • ανιχνευτής μετάλλων νερού, -3- μηχανήματα- συσκευές και -3- δίσκοι μηχανήματος ανίχνευσης μετάλλων,
  • 2- ζεύγη βέργες ραβδοσκοπίας και -1- σύστημα ραβδοσκοπίας,
  • 6- κινητά τηλέφωνα, -2- καταγραφικά, μηχάνημα σκάνερ και
  • 3.030- ευρώ.
  • Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ρόδου, σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία και σε βάρος ατόμου, καθώς στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε περίστροφο.

Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, εξέτασε τις αρχαιότητες που κατασχέθηκαν, για την πλειοψηφία των οποίων, γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μεγάλη έρευνα για αρχαιοκάπηλους με «θησαυρό» αξίας 3,5 εκατ. ευρώ στην Κρήτη – Εμπλέκεται διευθυντής δημόσιας υπηρεσίας

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Χαλάνδρι: Εκτέλεση με καλάσνικοφ του Γιώργου Μοσχούρη - Ήταν μέλος της Greek Mafia (Εικόνες, Βίντεο)