Μετά την απογοήτευση με το σουβλάκι, τον γύρο και το κοντοσούβλι, η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον γαστρονομικό χάρτη του Taste Atlas, χάρη στις παραδοσιακές σαλάτες της.
Αυτή τη φορά, ο παγκοσμίως γνωστός οδηγός Taste Atlas φέρνει ευχάριστα νέα, κατατάσσοντας τον ντάκο και τη χωριάτικη στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας με τις 50 καλύτερες σαλάτες παγκοσμίως.
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη λίστα του Taste Atlas με τα κορυφαία street food στον κόσμο, το κοντοσούβλι είχε βρεθεί στην 19η θέση, το σουβλάκι στην 55η και το κοκορέτσι στην 96η, προκαλώντας αίσθηση.
Τώρα όμως, η χώρα παίρνει την… εκδίκησή της, καθώς ο γνωστός οδηγός επαινεί ιδιαίτερα τη «greek salad».
Στη λίστα με τις 50 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, η Ελλάδα κατακτά όχι μία, αλλά δύο κορυφαίες θέσεις.
Ο παραδοσιακός κρητικός ντάκος βρίσκεται στην 1η θέση και η κλασική χωριάτικη σαλάτα στη 2η, ενώ άλλες δύο ελληνικές παρουσίες συμπληρώνουν την επιτυχία: τα χόρτα καταλαμβάνουν την 27η θέση και η πατατοσαλάτα τη 40ή.
Οι ελληνικές σαλάτες που διακρίνονται στη λίστα του Taste Atlas:
- Ντάκος στην 1η θέση
- Χωριάτικη στη 2η θέση
- Χόρτα στην 27η θέση
- Πατατοσαλάτα στην 40η θέση
«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.
Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η Κορωνέικη, οι Λιανές ή οι Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως προορίζεται για τα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», γράφει το Taste Atlas για τον ντάκο που βαθμολογία 4.5.
Με βαθμούς 4,4, η χωριάτικη σαλάτα θριαμβεύει: «Η ελληνική σαλάτα, επίσης γνωστή ως χωριάτικη σαλάτα ή χορτιάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).
Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί», γράφει ο γαστρονομικός οδηγός.