Ελλάδα

Σχολεία με προαύλια «καρμανιόλες» για τους μικρούς μαθητές – Κραυγή αγωνίας από τους γονείς

Πάρα πολλά σχολεία στην Ελλάδα είναι παμπάλαια και γι' αυτό οι τραυματισμοί των παιδιών αποτελούν συχνό φαινόμενο.
Σχολείο Προαύλιο
INTIME

Οι κακοτεχνίες στα σχολεία, οι παλιές εγκαταστάσεις και τα κακοσυντηρημένα προαύλια γίνονται καθημερινά «παγίδες» για τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Πριν από μερικές ημέρες. μια μικρή μαθήτρια του 2ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Αττικής τραυματίστηκε στο τσιμεντένιο προαύλιο του σχολείου, προκαλώντας την οργή των γονέων, οι οποίοι είχαν ενημερώσει τον δήμο για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προαύλιο. Έτσι, κατόπιν του τραυματισμού της μαθήτριας, οι γονείς τονίζουν ότι «κανένας δεν μπορεί να πει δεν ήξερα».

Σε επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Αττικής προς τον δήμαρχο της περιοχής, Νικόλαο Μπάμπαλο, καταγγέλλει ότι είχε επισημάνει στον δήμο το πρόβλημα της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στον τσιμεντένιο προαύλιο χώρο του σχολείου εδώ και δυο χρόνια με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό.

Οι γονείς τώρα αναμένουν άμεσα την ενημέρωση τους από τη δημοτική Αρχή με το πόρισμα της αρμόδιας υπηρεσίας, που θα ελέγξει τον χώρο (ευρήματα) και τον χρονοπρογραμματισμό των ενεργειών που θα αναλάβει για ένα νέο και ασφαλές προαύλιο.

Η επιστολή των γονέων

«Την Τρίτη 8 Απριλίου εξαιτίας της απαράδεκτης κατάστασης του προαύλιου χώρου είχαμε τον σοβαρό τραυματισμό μαθήτριας της Β’ τάξης του δημοτικού. Ο Σύλλογός μας σας είχε επισημάνει το πρόβλημα σχεδόν 2 χρόνια με έγγραφα του στις 17 Ιουνίου 2023 (φωτογραφικό υλικό), στις 15 Απριλίου 2024, στις 18 Ιουνίου 2024, στις 21 Οκτωβρίου 2024, στις 6 Φεβρουαρίου 2025. Ο προαύλιος τσιμεντένιος χώρος του σχολείου μας είναι, εδώ και αρκετά χρόνια. σε πολύ κακή κατάσταση και χρήζει επισκευών, καθώς υπάρχουν ανωμαλίες με αποτέλεσμα, από τις καθημερινές πτώσεις, να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών των παιδιών. Για ακόμα μια φορά, όμως, οι προτεραιότητές σας είναι άλλες από αυτές των παιδιών μας, των δασκάλων μας, των γονέων. Αναμένουμε άμεσα την ενημέρωση μας από τη δημοτική Αρχή με το πόρισμα της αρμόδιας υπηρεσίας που θα ελέγξει τον χώρο (ευρήματα) και τον χρονοπρογραμματισμό των ενεργειών που θα αναλάβετε για ένα νέο και ασφαλές προαύλιο».

Οι τραυματισμοί στα σχολεία

Ένας τεράστιος αριθμός σχολικών κτηρίων στην Ελλάδα είναι παμπάλαια και για αυτό οι τραυματισμοί των παιδιών αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια, ένας μαθητής έπεσε από ύψος 6 μέτρων μετά την υποχώρηση συρμάτινης περίφραξης στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Οι γονείς, τότε, με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών, εξέφραζαν τους φόβους και τις ανησυχίες τους για τις υποδομές των σχολείων, αναφέροντας:«Ως πότε, όμως, θα στηριζόμαστε σε “θαύματα”; Θέλουμε τα παιδιά μας να επιστρέφουν από το σχολείο όπως τα στέλνουμε: Σώα και αρτιμελή. Το να στέλνεις το παιδί σου στο σχολείο και να μην ξέρεις αν θα επιστρέψει σώο. είναι εγκληματικό και ανεπίτρεπτο για την εποχή μας».

Σύμφωνα με την Ένωση Γονέων, καθημερινά σε σχολεία συμβαίνουν μικροτραυματισμοί μαθητών οφειλόμενοι σε κακοτεχνίες και φθορές στα κτήρια και τις αυλές. Το γενικό αίτημα που θα πρέπει να κυριαρχήσει είναι ένα: «Εκπόνηση Εθνικού Προγράμματος Αποτίμησης, Ανασχεδιασμού και Ανακατασκευής όλων των υφιστάμενων σχολικών μονάδων και ανέγερσης νέων διδακτηρίων , για την πλήρη κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών της εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων».

Ένα τέτοιο σχέδιο είναι απόλυτα εφικτό, σήμερα, καθώς θα απαιτούσε σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο όσα χρειάστηκαν, π.χ., για να αποπερατωθεί η Ιόνια Οδός ή η Εγνατία Οδός. Το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό υπάρχει, υπάρχουν επίσης και τα χρήματα, τα δικά μας χρήματα από τη φορολόγησή μας. Αυτό που χρειάζεται είναι μόνο η πολιτική βούληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Σχολείο Εκπαιδευτικοί Δάσκαλοι Chevron Left
Υπουργείο Παιδείας: Προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών – Περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία
Deal: Ο αδερφός του Γιάννη Αϊβάζη ανάμεσα στους παίκτες
Deal Chevron Right