Ελλάδα

Κύκλωμα Πολεοδομίας στη Ρόδο: Διετής στέρηση επαγγελματικής ιδιότητας σε δύο ιδιώτες μηχανικούς

Ομόφωνη και ιστορική η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για το κύκλωμα Πολεοδομίας στη Ρόδο.
Ανακρίσεις του κυκλώματος στην Πολεοδομία της Ρόδου
Φωτογραφία: «Δημοκρατική»

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά το κύκλωμα της Πολεοδομίας στη Ρόδο, καθώς η υπόθεση οδηγείται πλέον σε καταδικαστικές πράξεις που προκαλούν… σεισμό.

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, με ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού του Συμβουλίου, επέβαλε διετή στέρηση της επαγγελματικής ιδιότητας σε δύο ιδιώτες μηχανικούς που εμπλέκονται στο πρωτοφανές σκάνδαλο που ταρακουνά τα θεμέλια του τεχνικού κόσμου, της δημόσιας διοίκησης και του οικοδομικού συστήματος της Ρόδου

Σε μία από τις πλέον ηχηρές αποφάσεις που έχει λάβει πειθαρχικό όργανο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, η 7μελής Πειθαρχική Επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου επέβαλε τη βαρύτερη των κυρώσεων σε δύο μέλη του λόγω της εμπλοκής τους στο πολυεπίπεδο σκάνδαλο της Πολεοδομίας Ρόδου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Δημοκρατική, πρόκειται για τον 68χρονο αρχιτέκτονα-μηχανικό και τη 48χρονη πολιτικό μηχανικό, οι οποίοι πλέον στερούνται του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματος έως το 2027, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για πολλαπλά πειθαρχικά παραπτώματα με βάση τις διατάξεις του Ν. 4782/2021.

Ρόδος: Ποιοι αποφάσισαν την «έσχατη των ποινών»

Η Πειθαρχική Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία της Άννας Παρασκευοπούλου, γενικής γραμματέως του Δήμου Ρόδου, και απαρτιζόταν από τους:

  • Ευαγγελία Μπιλλήρη – Αντιπρόεδρο
  • Ιορδάνη Παπασταματίου – Μέλος
  • Ηλία Αργύρη – Μέλος
  • Γεώργιο Κοσμά – Μέλος
  • Δημήτριο Πικιώνη – Μέλος

Ρόδος: Γιατί καταδικάστηκαν – Το σκεπτικό της απόφασης

Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής στηρίχθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες πάνω σε πέντε βασικούς άξονες:

  • Παραβίαση της νομοθεσίας κατά την άσκηση του επαγγέλματος, με χειρισμούς που αντιβαίνουν στον επαγγελματικό κώδικα και την έννομη τάξη.
  • Παράβαση καθηκόντων και υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους νόμους που διέπουν τους μηχανικούς.
  • Κακοδιαχείριση δημόσιων εργαλείων όπως το e-Άδειες, για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
  • Χρησιμοποίηση της ιδιότητας του μηχανικού για ιδιοτελείς σκοπούς, με πράξεις που παραπέμπουν σε διαφθορά.
  • Αναξιοπρεπή και ανάρμοστη συμπεριφορά, ασύμβατη με την επιστημονική αξιοπρέπεια, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΤΕΕ.

Το Συμβούλιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έκρινε ότι οι ενέργειες των δύο μηχανικών δεν ήταν μεμονωμένα σφάλματα, αλλά συστηματικές και εσκεμμένες παρεμβάσεις που έβλαψαν το κύρος του κλάδου και δημιούργησαν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Κύκλωμα Πολεοδομίας: Το e-Αδειες ως εργαλείο χειραγώγησης

Η πλέον σοκαριστική διάσταση της υπόθεσης είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε το ψηφιακό σύστημα e-Άδειες, ένα εργαλείο διαφάνειας που μετατράπηκε σε μηχανισμό καταστρατήγησης των πολεοδομικών διαδικασιών.

Η 48χρονη ιδιώτης, αλλά και η 48χρονη προϊσταμένη, εκμεταλλεύτηκαν τα δικαιώματα διαχείρισης που τους παρέχει το σύστημα και τη μη πρόβλεψη του ΤΕΕ για ακύρωση των κωδικών πρόσβασης με την απαγγελία της κατηγορίας ώστε να:

  • Επανενεργοποιούν φακέλους που έπρεπε να έχουν αρχειοθετηθεί.
  • Επιστρέφουν αιτήσεις σε μηχανικούς, ακόμη και μετά από δύο χρόνια.
  • Μεταβάλουν τα στοιχεία υποβολής, ώστε να ισχύουν παλαιότερες και πιο ευνοϊκές διατάξεις.
  • Ολοκληρώνουν αιτήσεις με εσφαλμένες ή παραποιημένες πληροφορίες, χωρίς έλεγχο από ανώτερους.

Πρακτικά, μπορούσαν να «αναστήσουν» φάκελο παλαιών προϋποθέσεων και να εγκρίνουν άδεια υπό όρους που δεν θα ίσχυαν με τα ισχύοντα της εκάστοτε περιόδου.

Η ανάρτηση που κόστισε ακριβά στη 48χρονη

Η 48χρονη, αν και υπό περιοριστικούς όρους και με δεσμευμένους λογαριασμούς λόγω ερευνών για ξέπλυμα χρήματος, πραγματοποίησε ανάρτηση στο e-Άδειες την 25η Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής αργίας. Υπέβαλε πράξη αναθεώρησης άδειας για ξενοδοχείο στα Κολύμπια Αφάντου, υπογράφοντας ως υπεύθυνη για όλες τις τεχνικές μελέτες.

Η κίνησή της χαρακτηρίστηκε «μεθόδευση» και «πρόκληση στο θεσμικό πλαίσιο», καθώς το σύστημα e-Άδειες της επέτρεπε να χειριστεί ενεργούς φακέλους ακόμα και μετά την έναρξη της ανακριτικής διαδικασίας.

Ρόδος: Η οικογενειακή εναλλαγή και το δεύτερο «μέτωπο»

Την 1η Απριλίου 2025 καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ επίσημη πράξη παραίτησης της 48χρονης από τη θέση της διαχειρίστριας στην εμπλεκόμενη ξενοδοχειακή εταιρεία, με τη θέση της να αναλαμβάνεται από τη μικρότερη αδερφή της.

Η μεταβίβαση συνέπεσε χρονικά με την προσπάθεια αποδέσμευσης εταιρικών λογαριασμών που ελέγχονταν από τις Αρχές.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η εταιρεία πλέον δεν υπάγεται σε δέσμευση, εγείροντας ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου.

Την ίδια στιγμή, σε αναμονή βρίσκεται η απόφαση του 4ου Πειθαρχικού Συμβουλίου Δημοτικών Υπαλλήλων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που συνεδρίασε τη Δευτέρα στην Περιφέρεια Αττικής.

Υπό έλεγχο βρίσκονται:

  • η 48χρονη προϊσταμένη Τμήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών,
  • ο 56χρονος αναπληρωτής διευθυντής Υπηρεσίας Δόμησης,
  • ο 55χρονος προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών,
  • ο 65χρονος υπεύθυνος Αρχείου,
  • ο 54χρονος υπάλληλος Πολεοδομίας.

Κατηγορούνται για παραβάσεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, παραποίηση εγγράφων, παράνομη μεταχείριση αιτήσεων και διατήρηση φακέλων σε εκκρεμότητα με σκοπό τη μελλοντική επεξεργασία υπό πιο ευνοϊκούς όρους.

Η απόφαση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, ενώ παράλληλα εκκρεμεί και προκαταρκτική δικογραφία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βάρος ορισμένων εξ αυτών.

Ρόδος: Πολυεπίπεδο το δίκτυο παρανομιών

Η υπόθεση δεν περιορίζεται στην ηθική ή διοικητική διάσταση. Το πόρισμα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με ημερομηνία 8 Απριλίου 2025, ξεδιπλώνει ένα πολυεπίπεδο δίκτυο παρανομιών.

Τι αποκάλυψε ο οικονομικός έλεγχος:

  • Υπέρογκες καταθέσεις σε λογαριασμούς μηχανικών και συγγενικών τους προσώπων, χωρίς φορολογική κάλυψη.
  • Απόκτηση ακινήτων, πολυτελών αγαθών και υπηρεσιακού εξοπλισμού με αδιευκρίνιστα κεφάλαια.
  • Εταιρικές οντότητες-βιτρίνες, με εμφανή σκοπό τη μεταφορά και «νομιμοποίηση» εσόδων.
  • Επενδύσεις μέσω εταιρειών που συνδέονται είτε άμεσα είτε μέσω συγγενών των κατηγορουμένων.

Η 48χρονη πολιτικός μηχανικός φέρεται να συνδέεται με Ε.Ε. που δέχθηκε καταθέσεις μεγάλου ύψους από ύποπτες πηγές, με μετόχους πρόσωπα του στενού οικογενειακού της κύκλου.

Ο 68χρονος αρχιτέκτονας-μηχανικός είχε καταθέσεις και πιστώσεις μέσω ΙΚΕ με έδρα τη Ρόδο, οι οποίες ξεπερνούσαν τα αναμενόμενα έσοδα από την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Η Αρχή διέταξε:

  • Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων.
  • Κατάσχεση ακινήτων σε Αγίους Αποστόλους και Φαληράκι.
  • Έρευνα για συγγενικά πρόσωπα που εμπλέκονται εμμέσως σε χρηματοοικονομικές δοσοληψίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πάτησε Ελλάδα το νέο Renault 5 E-Tech: Κινητήρες, τιμές και εκδόσεις