Ελεύθεροι αφέθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 1ης ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, οι έξι συλληφθέντες που καταγγέλθηκαν για χρηματισμό, με επίκεντρο την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι μια ιατροδικαστής, ένας (απόστρατος) αστυνομικός, νεκροτόμοι και ιδιώτες – εκπρόσωποι γραφείων τελετών.
Τέσσερις εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου ή/και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα) και, κατά περίπτωση, με χρηματική εγγύηση έως 5.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι χωρίς όρους.
Είχε προηγηθεί έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ., την οποία προκάλεσε (ανώνυμη) καταγγελία τον περασμένο Οκτώβριο, για παράνομες φυλάξεις πτωμάτων, ταριχεύσεις και καλλωπισμούς νεκρών – με το αζημίωτο – εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
Εις βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων ασκήθηκε ποινική δίωξη, ανάλογα με την περίπτωση, για συνολικά 14 αδικήματα και πιο συγκεκριμένα για δωροληψία – δωροδοκία υπαλλήλου, συνέργεια στην προηγούμενη πράξη, συμμορία, παράβαση καθήκοντος, ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις, συνέργεια στην προηγούμενη πράξη, χρήση ψευδών βεβαιώσεων, παραβάσεις υγειονομικών διατάξεων, παράβαση το νόμου περί όπλων κ.ά.
Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι ενεργούσαν χωρίς δόλο. Όσοι είχαν την κατηγορία της δωροληψίας φαίνεται να υποστήριξαν ότι έκαναν ιδιωτικό έργο και έκοβαν νόμιμα φορολογικά παραστατικά.
Πώς λειτουργούσαν
Κατά την προανακριτική του απολογία ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών αποδέχτηκε ότι κατά το παρελθόν έχει δώσει κατ’ επανάληψη χρήματα σε δύο νεκροτόμους της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προχωρήσουν είτε στην περιποίηση είτε στην ταρίχευση σορών που είχε αναλάβει το γραφείο του.
Όπως κατέθεσε, όλα γίνονταν μέσα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης τόσο επί σορών αρμοδιότητας της Υπηρεσίας τόσο και μη αρμοδιότητάς της. Για κάθε περιποίηση φέρεται να έδινε 50 ευρώ και για κάθε ταρίχευση 250 ευρώ.
Επίσης, ανέφερε στους αστυνομικούς ότι για κάθε ταρίχευση επικοινωνούσε με αστυνομικό (εν αποστρατεία τώρα, εν ενεργεία τότε), ο οποίος διεκπεραίωνε την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων.
Ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών που «έσπασε» συνελήφθη επ’ αυτοφώρω νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας όταν έδωσε 100 ευρώ σε νεκροτόμο μέσα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και το νεκροτόμο, ο οποίος φέρεται να έλαβε τα χρήματα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας του.
Από την πολύμηνη έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων προέκυψε, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές της υπόθεσης, ότι κάποιοι είχαν μετατρέψει την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης σε «παραμάγαζο». Φέρονται να έβαζαν μέσα «από την πίσω πόρτα» σορούς για τις οποίες δεν είχε παραγγελθεί καν ιατροδικαστική εξέταση, διότι δεν συνέτρεχαν λόγοι. Αφού έβαζαν τις σορούς στην Υπηρεσία προχωρούσαν σε παράνομες φυλάξεις, ταριχεύσεις και καλλωπισμούς.
Μία άλλη πτυχή του φακέλου αφορά στη σύλληψη γνωστής ιατροδικαστή της Θεσσαλονίκης, η οποία εδώ και λίγους μήνες έχει αποχωρήσει από την Υπηρεσία διότι απασχολείται πλέον ως διδακτικό προσωπικό σε Πανεπιστήμιο. Η ιατροδικαστής εμφανιζόταν να είναι παρούσα σε ταριχεύσεις -υπογράφοντας σχετικές ιατρικές πιστοποιήσεις- ενώ από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι αυτό δεν συνέβαινε στην πραγματικότητα.
Απόστρατος αστυνομικός, ο οποίος ήταν από το 2006 αποσπασμένος στην ιατροδικαστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης, προέβαινε στην παράνομη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής της ιατροδικαστή επί των εκδιδόμενων βεβαιώσεων. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι, στο γραφείο και στο όχημα της ιατροδικαστή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία στρογγυλή σφραγίδα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και ηρεμιστικά χάπια. Αίσθηση προκαλεί ότι σφραγίδα βρέθηκε και κατά την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στους χώρους που συνδέονται με τον απόστρατο αστυνομικό.