Ελλάδα

Πανσέληνος Απριλίου: Το «Ροζ Φεγγάρι» που γεμίζει τον ουρανό

Αντίστροφη μέτρηση για την πανσέληνο Απριλίου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η Πανσέληνος του Απριλίου 2025 θα έχει ροζ απόχρωση, αποδίδοντας πλήρως το προσωνύμιο «Πασχαλινό Φεγγάρι».

Ο Απρίλιος κατέφτασε και μαζί του φέρνει τον ενθουσιασμό για το Πάσχα και τις πολυπόθητες ημέρες ξεκούρασης.

Αν και ο καιρός δεν έχει απολύτως ευθυγραμμιστεί με την εποχή, ο νυχτερινός ουρανός θα κοσμηθεί από μία πανσέληνο με ροζ παλ αποχρώσεις που μαγνητίζουν το βλέμμα.

Το φετινό ροζ φεγγάρι διαφέρει από τις προηγούμενες πανσελήνους και για όσους παρακολουθούν τα ουράνια φαινόμενα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά της χρονιάς.

Το Πάσχα του 2025 υποδέχεται τη ροζ πανσέληνο του Απριλίου

Μετά την πανσέληνο του Μαρτίου, που είναι γνωστή και ως «φεγγάρι του σκουληκιού», το ροζ φεγγάρι του Απριλίου μοιάζει πιο ευχάριστο στο άκουσμα αλλά και αισθητά πιο ρομαντικό.

Η εμφάνισή του αναμένεται την Κυριακή των Βαΐων, στις 13 Απριλίου, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και τον εορτασμό του Πάσχα. Εκείνο το βράδυ, το φεγγάρι θα χαρίσει ξεχωριστή λάμψη στον ουρανό και θα δημιουργήσει μια μαγευτική ατμόσφαιρα.

Ας ευχηθούμε πως οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε το εντυπωσιακό θέαμα σε όλο του το μεγαλείο και να απαθανατίσουμε τη στιγμή με τον φακό μας.

Πανσέληνος Απριλίου: Όσα δεν ξέραμε για το ροζ φεγγάρι

Το ροζ ολόγιομο φεγγάρι, γνωστό και ως «Πασχαλινό Φεγγάρι», θα κορυφώσει τη φωτεινότητά του τα ξημερώματα της Κυριακής 13 Απριλίου, στις 3:08:00.

Η ονομασία του οφείλεται στα ροζ αγριολούλουδα phlox subulata, τα οποία είναι αυτοφυή στη Βόρεια Αμερική και ανθίζουν κάθε χρόνο κατά την έναρξη της άνοιξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες ονομασίες για τις πανσελήνους προέρχονται από ιθαγενείς φυλές της Αμερικής, οι οποίες εμπνεύστηκαν τα ονόματα βάσει των φυσικών φαινομένων που παρατηρούνταν κατά τη διάρκεια του εκάστοτε μήνα.

Τι είναι η Πανσέληνος

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, σύμφωνα με την wikipedia ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς τη Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.

Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό. Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η αθέατη πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα). Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Επειδή ένας συνοδικός μήνας διαρκεί περίπου 29,53 γήινες ημέρες, η πανσέληνος «πέφτει» είτε τη 14η είτε τη 15η μέρα του σεληνιακού μήνα σε εκείνα τα ημερολόγια που αρχίζουν τον καινούργιο μήνα με τη φάση της Νέας Σελήνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Καρφιά» της ΝΔ στην αντιπολίτευση με φόντο την έκρηξη στη Hellenic Train