Σε εξέλιξη βρίσκεται η έξοδος των πρώτων εκδρομέων για τις εορτές του Πάσχα, γεγονός που αποτυπώνεται ήδη Σάββατο (12/4) από τη σταδιακή αύξηση της κίνησης στα λιμάνια της Αττικής, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί από τη Μεγάλη Τετάρτη και μετά. Επίσης, αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια, τα ΚΤΕΛ, το αεροδρόμιο, όπως και στα διόδια.
Πιο αναλυτικά, για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 11 δρομολόγια επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού θα αναχωρήσουν 11 υδροπτέρυγα και 13 συμβατικά.
Από το λιμάνι της Ραφήνας έχουν προγραμματιστεί 6 δρομολόγια για τις Κυκλάδες ενώ από το λιμάνι του Λαυρίου 4. Σύμφωνα με στελέχη της ακτοπλοϊκής αγοράς από τη Μεγάλη Τετάρτη έως τη Μεγάλη Παρασκευή στα περισσότερα δρομολόγια για τις Κυκλάδες η πληρότητα αγγίζει το 100%.
Για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα η πληρότητα στις καμπίνες για ορισμένα δρομολόγια αγγίζει το 100%, ενώ η χωρητικότητα των επιβατών για τους συγκεκριμένους προορισμούς φτάνει περίπου στο 60%.
Χθες Παρασκευή 11/04/2025 από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 17 απόπλοι ενώ αναχώρησαν συνολικά 14.136 επιβάτες. Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιήθηκαν 25 αναχωρήσεις με 4.422 επιβάτες, ενώ από τη Ραφήνα 7 δρομολόγια ενώ αναχώρησαν 2.684 επιβάτες. Από το λιμάνι του Λαυρίου πραγματοποιήθηκαν 6 απόπλοι ενώ αναχώρησαν 857 επιβάτες.
Το λιμενικό σώμα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων που θα πρέπει να είναι λίγο νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.
Έξοδος Πάσχα: Αυξημένη κίνηση και στα ΚΤΕΛ
Παράλληλα, στα ΚΤΕΛ του Κηφισού η κίνηση είναι αυξημένη ενώ προγραμματίζονται έκτακτα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση του κόσμου.
Γεμάτα αναχωρούν τα λεωφορεία και από τα ΚΤΕΛ Μακεδονία στην Θεσσαλονίκη. Δημοφιλείς προορισμοί η Καβάλα, η Ζάκυνθος και η Πρέβεζα.
Η πληρότητα φτάνει το 100% κυρίως με φοιτητές που σπεύδουν να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα με τις οικογένειές τους.
Αυξημένα μέτρα της Αστυνομίας σε διόδια, σταθμούς, αεροδρόμια και λιμάνια
Αυξημένα μέτρα έχει λάβει η Αστυνομία σε διόδια, σταθμούς, αεροδρόμια και λιμάνια, τα οποία ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν έως και τις 27 Απριλίου, με στόχο την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών και παράλληλα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και παράβαση των ορίων ταχύτητας.
Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας και περιλαμβάνει:
- εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
- αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
- αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
- ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
- συνεργασία με συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες, καθώς και ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
Προς τον σκοπό αυτό συνεργεία ειδικών τροχονομικών ελέγχων θα δραστηριοποιηθούν σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων σε παραβάσεις όπως:
- οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
- υπερβολική ταχύτητα,
- χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
- μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας,
- αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.,
- μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα,
- οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης,
- οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,
- κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,
- φθαρμένα ελαστικά και
- αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).
Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της Χώρας.
Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 3,5 τόνου
Στο πλαίσιο της μείωσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, της βελτίωσης της οδικής κυκλοφορίας και της αύξησης του βαθμού οδικής ασφάλειας, κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.
Συγκεκριμένα για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση θα ισχύει την Μ. Πέμπτη από ώρα 15:00 έως 22:00 και την Μ. Παρασκευή από 06:00 έως 16:00.
Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει την Δευτέρα (21/4), από ώρα 12:00 έως 22:00 και την Τρίτη (22/4) από ώρα 11:00 έως 23:00.