Ελλάδα

Το άγνωστο πασχαλινό έθιμο: Η ιστορία του χάνεται στα βυζαντινά χρόνια

Οι σκηνές από το Θείο Δράμα παρουσιάζονται το βράδυ της Μ. Παρασκευής. Πρόκειται για ένα βαθιά κατανυκτικό έθιμο που πρέπει να παρακολουθήσεις έστω μια φορά.
πασχαλινά έθιμα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η Μάρπησσα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Πάρου και υπάρχει από τα βυζαντινά χρόνια. Εκκλησίες σε στενά δρομάκια με «βόλτα» και τοξωτά ανοίγματα ορίζουν ένα λευκό και γαλανό λαβύρινθο. Είναι από τα χωριά του Κέφαλου, όπου Κέφαλος της Πάρου είναι ένας  απότομος λόφος στα νοτιοανατολικά, πάνω στον οποίο υπήρχε βενετσιάνικο κάστρο. Στη Μάρπησσα, υπάρχει ένα πασχαλινό έθιμο το οποίο γίνεται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή, συνεχώς από το 1922! Είναι οι Αναπαραστάσεις των Παθών του Χριστού.

Το έθιμο της Μάρπησσας ξεκίνησε από έναν πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο, την τότε δασκάλα του χωριού Βασιλεία Καφούρου-Ασωνίτη. Διορίστηκε στη Μάρπησσα το 1920 και ήταν η πρώτη γυναίκα δασκάλα που διορίστηκε στο χωριό, παρέμεινε δε στη θέση της έως το 1951 και τη συνταξιοδότησή της. Η, Μαρπησσαία στην καταγωγή, δασκάλα ήταν ένας ιδιαίτερα χαριτωμένος, ταλαντούχος και ανήσυχος άνθρωπος, ζωγράφος, ποιήτρια και σκηνοθέτης σχολικών παραστάσεων. Δική της ιδέα και όραμα ήταν οι Αναπαραστάσεις των Παθών στη Μάρπησσα.

Οι Αναπαραστάσεις των Παθών του Χριστού παρουσιάζονται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, κατά την περιφορά του Επιταφίου της Μάρπησσας, η οποία ξεκινά γύρω στις 22:30. Είναι αναπαραστάσεις των πιο γνωστών σκηνών γύρω από το Θείο Δράμα τις οποίες ερμηνεύουν οι συμμετέχοντες με αμφίεση και σκηνικά εποχής. Είναι για την ακρίβεια tableaux vivants καθώς δεν υπάρχει λόγος ή κίνηση. Μόνο οι μελωδίες και τα εγκώμια που ψέλνονται κατά την περιφορά του Επιταφίου ακούγονται. Οι πιστοί ακολουθούν σιωπηλοί την περιφορά στο σκοτεινό χωριό, κρατώντας  αναμμένα κεριά και βλέποντας τις ολοζώντανες και πολύ εντυπωσιακές Αναπαραστάσεις του Θείου δράματος στην πορεία, διασχίζοντας τα, στρωμένα με φρέσκια ρίγανη και φασκομηλιά,  δρομάκια του χωριού, μέσα στην ανοιξιάτικη νύχτα. Η κατανυκτική και μοναδικής θρησκευτικής συγκίνησης πορεία διαρκεί ως και δύο ώρες…

Οι σκηνές από το Θείο Δράμα στις Αναπαραστάσεις της Μάρπησσας περιλαμβάνουν την Ανάσταση του Λαζάρου, την Είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τη Μετάνοια της Μαγδαληνής, το Μυστικό Δείπνο, τον Πόντιο Πιλάτο, την Προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το πριν Αλέκτωρ φωνήσαι, το Γολγοθά, τη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο Θρήνο. Η αναπαράσταση του κρεμάσματος του Ιούδα δεν γίνεται πλέον…

Στην πρώτη αναπαράσταση του 1922 – η οποία πραγματοποιήθηκε σαν σχολική εκδήλωση στον προθάλαμο του Κάτω Σχολείου – υπήρχε μόνο η «Σταύρωση». Με τα χρόνια ο κατάλογος των αναπαραστάσεων μεγάλωσε – καθώς μεγάλωνε και η διαδρομή της πομπής του Επιταφίου – και έφτασε στο σημερινό του μέγεθος, με 11 αναπαραστάσεις. Αρχικά στις αναπαραστάσεις συμμετείχαν μόνο κορίτσια ενώ σήμερα συμμετέχουν από παιδιά και έφηβοι έως ενήλικες άντρες και γυναίκες. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στις αναπαραστάσεις της Μάρπησσας αγγίζει πια τα 150 άτομα!

Η Αναπαράσταση της Ανάστασης γίνεται την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του χωριού, έξω από τον ενοριακό ναό. Τους ρόλους έχουν μόνο μικρά παιδάκια. Μετά τη λιτανεία της Αγάπης ακολουθεί το κάψιμο του αχυρένιου Ιούδα και το μεγάλο εορταστικό γεύμα της Αγάπης, στο οποίο υπάρχουν χοροί και τραγούδια από  ντόπιους μουσικούς με τσαμπούνες και λοιπά παραδοσιακά. Πασχαλινά εδέσματα και φυσικά παριανό κρασί προσφέρονται σε ντόπιους και επισκέπτες που γιορτάζουν το Πάσχα στη Μάρπησσα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

  • Calme Boutique hotel https://www.calmehotelparos.com 2840 28695  Στο Δρυο. Χτισμένο σε μια πλαγιά με απίθανη θέα στο Αιγαίο και τις κεντρικές Κυκλάδες, με εξαιρετική αρχιτεκτονική και λιτή μινιμάλ διακόσμηση εμπνευσμένη από αρχιτεκτονικά στοιχεία κυκλαδίτικα.
  • Lefkes Village (22840-41827, www.lefkesvillage.gr ): Στις Λεύκες. Δωμάτια και χώροι διακοσμημένοι με αιγαιοπελαγίτικης αισθητικής έπιπλα, κήποι με παραδοσιακά κτίσματα, γεμάτοι φρούτα και λουλούδια,.
  • Yria (22840-24154, www.yriahotel.gr): Στην Παροικιά, στον όρμο του Παράσπορου. Οι μεγάλοι δροσεροί γεμάτοι λουλούδια κήποι δεσπόζουν. Είναι αρκετά πολυτελές και έχει σέρβις υψηλού επιπέδου και θέα εξαιρετική.

ΦΑΓΗΤΟ

  • «Σιγή Ιχθύος»,  Νάουσα, (τηλ 22840/52639) Πολύ καλή μοντέρνα ψαροταβέρνα με θέα το ψαραδολίμανο. Εκτός από τα φρέσκα ψάρια σερβίρει θαλασσινά με ευφάνταστες συνταγές (γαριδοπιτάκια κλπ).
  • «Χαρούλα» , Μάρπησσα (τηλ. 22840 41440) Βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και η φιλόξενη κυρία Χαρούλα σερβίρει περίφημη παριανή σπιτική κουζίνα. Θαυμάσιο κατσικάκι λεμονάτο και κόκορας κρασάτος.
  • «Κλαρίνος» στις Λεύκες (22840 41608) Δοκιμάστε ρεβιθάδα, ντάκο με ξινομυζήθρα και φρεσκότατες σαλάτες στη βεράντα που βλέπει την πλατεία του χωριού. Το κρέας είναι παραγωγής τους. Επίσης αξίζει να δοκιμάσετε κόκορα κρασάτο, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, ή κοκκινιστά σαλιγκάρια. Το κρασί είναι παραγωγής τους.

Δείτε περισσότερα στο www.thegreektraveller.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Κουλουράκια Chevron Left
Πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα: Παραδοσιακή συνταγή από τη Χίο