Κατάθεση που «καίει» εμπλεκόμενα μέλη στο κύκλωμα με τις παράνομες ταριχεύσεις και περιποιήσεις σορών, με «πρωταγωνιστές» ιατροδικαστή, νεκροτόμους και ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.
Πρόκειται για ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, ο οποίος «έσπασε» και μίλησε στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. για το πως είχε στηθεί «παραμάγαζο» στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Ο συγκεκριμένος άντρας είναι ανάμεσα στα έξι άτομα που συνελήφθησαν και ο μοναδικός που μίλησε στους αστυνομικούς για όλα όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες.
Κατά την προανακριτική του απολογία ο ιδιοκτήτης γραφείου τελετών αποδέχτηκε ότι κατά το παρελθόν έχει δώσει κατ’ επανάληψη χρήματα σε δύο νεκροτόμους της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προχωρήσουν είτε στην περιποίηση είτε στην ταρίχευση σορών που είχε αναλάβει το γραφείο του.
Όπως κατέθεσε, όλα γίνονταν μέσα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης τόσο επί σορών αρμοδιότητας της Υπηρεσίας τόσο και μη αρμοδιότητάς της. Για κάθε περιποίηση φέρεται να έδινε 50 ευρώ και για κάθε ταρίχευση 250 ευρώ.
Επίσης, ανέφερε στους αστυνομικούς ότι για κάθε ταρίχευση επικοινωνούσε με αστυνομικό (εν αποστρατεία τώρα, εν ενεργεία τότε), ο οποίος διεκπεραίωνε την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων.
Ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών που «έσπασε» συνελήφθη επ’ αυτοφώρω νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας όταν έδωσε 100 ευρώ σε νεκροτόμο μέσα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και το νεκροτόμο, ο οποίος φέρεται να έλαβε τα χρήματα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας του.
Από την πολύμηνη έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων προέκυψε, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές της υπόθεσης, ότι κάποιοι είχαν μετατρέψει την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης σε «παραμάγαζο». Φέρονται να έβαζαν μέσα «από την πίσω πόρτα» σορούς για τις οποίες δεν είχε παραγγελθεί καν ιατροδικαστική εξέταση, διότι δεν συνέτρεχαν λόγοι. Αφού έβαζαν τις σορούς στην Υπηρεσία προχωρούσαν σε παράνομες φυλάξεις, ταριχεύσεις και καλλωπισμούς.
Μία άλλη πτυχή του φακέλου αφορά στη σύλληψη γνωστής ιατροδικαστή της Θεσσαλονίκης, η οποία εδώ και λίγους μήνες έχει αποχωρήσει από την Υπηρεσία διότι απασχολείται πλέον ως διδακτικό προσωπικό σε Πανεπιστήμιο. Η ιατροδικαστής εμφανιζόταν να είναι παρούσα σε ταριχεύσεις -υπογράφοντας σχετικές ιατρικές πιστοποιήσεις- ενώ από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι αυτό δεν συνέβαινε στην πραγματικότητα.
Απόστρατος αστυνομικός, ο οποίος ήταν από το 2006 αποσπασμένος στην ιατροδικαστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης, προέβαινε στην παράνομη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής της ιατροδικαστή επί των εκδιδόμενων βεβαιώσεων. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι, στο γραφείο και στο όχημα της ιατροδικαστή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία στρογγυλή σφραγίδα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και ηρεμιστικά χάπια. Αίσθηση προκαλεί ότι σφραγίδα βρέθηκε και κατά την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στους χώρους που συνδέονται με τον απόστρατο αστυνομικό.
Ο ψυχόμενος χώρος στην Πολίχνη
Συνολικά 54 πρόσωπα περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία του Εσωτερικών Υποθέσεων.
Εντύπωση προκαλεί ότι εντοπίστηκαν 8 φυλασσόμενοι σοροί σε παράνομο ψυχόμενο χώρο εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας. Ο χώρος αυτός είχε νοικιαστεί από ιδιοκτήτη γραφείου τελετών και βρισκόταν πίσω από το Νοσοκομείο 424 στην Πολίχνη (δυτική Θεσσαλονίκη).
Το κύκλωμα είχε καταρτίσει ακόμα και «τιμοκατάλογο»:
25 ευρώ ανά ημέρα, για τη παράτυπη φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, 50 ευρώ για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης επιπρόσθετης περιποίησης –καλλωπισμού σορού και 250 ευρώ, για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης ταρίχευσης σορού και έκδοσης βεβαίωσης ταρίχευσης χωρίς την επιτόπια παρουσία Ιατροδικαστή.
Από τους κατηγορουμένους έξι συνελήφθησαν, ανάμεσά τους ιατροδικαστής, νεκροτόμος, απόστρατος αστυνομικός, εργολάβος κηδειών και δύο ιδιώτες. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που είναι και δύο γιοι νεκροτόμων.
Όπως προέκυψε, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ωφελήματα για φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, τόσο για περιπτώσεις που εξετάζονταν στο πλαίσιο παραγγελιών προανακριτικής Αρχής, όσο και για σορούς που δεν θα υποβάλλονταν σε ιατροδικαστική διερεύνηση και συνεπώς δεν επιτρεπόταν ούτε η μεταφορά, ούτε η φύλαξή τους στον χώρο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.
Μάλιστα, κατά παράβαση των καθηκόντων τους και εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα και τη θέση τους, μετά από σχετική συνεννόηση και συμφωνία με ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, παραλάμβαναν-κατ’ εξακολούθηση- εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας σορούς και προέβαιναν σε επιπρόσθετη περιποίηση-καλλωπισμό, καθώς και σε ταριχεύσεις, για τις οποίες στη συνέχεια εκδίδονταν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις – βεβαιώσεις ταρίχευσης, οι οποίες έπειτα κατατίθονταν σε δημόσιες Αρχές.
Επισημαίνεται ότι, η επιπρόσθετη περιποίηση, ο καλλωπισμός σορών και οι ταριχεύσεις δεν ανάγονται στα καθήκοντα των συγκεκριμένων υπαλλήλων, ωστόσο πραγματοποιούνταν εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και γίνονταν επ’ ευκαιρία της υπηρεσίας τους, χρησιμοποιώντας την υπαλληλική τους ιδιότητα και επιρροή.
Μάλιστα, προχωρούσαν στις παραπάνω έκνομες ενέργειες ακόμη και σε ημέρες αργίας ή και σε μη εργάσιμες ώρες, χρησιμοποιώντας ενίοτε και υλικά της Υπηρεσίας τους, δίχως σχετική άδεια-έγκριση.
Παράλληλα, διακριβώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι, ενεργούσαν ιατρικές πράξεις ταρίχευσης και σε χώρους εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, για τους οποίους δεν διέθεταν τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιπλέον, προέκυψε ότι, η κατηγορούμενη ιατροδικαστής έχει βεβαιώσει ψευδώς ότι παραστάθηκε ως όφειλε σε διαδικασία ταρίχευσης ενώ για τον απόστρατο αστυνομικό ότι, όσο ήταν στην ενέργεια, αναλάμβανε την περαίωση του διαδικαστικού σκέλους, βεβαιώνοντας ψευδώς το γνήσιο υπογραφής της ανωτέρω.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα και με συνδυασμό ειδικών ανακριτικών μεθόδων, έχει διακριβωθεί η εμπλοκή κατηγορουμένων σε 16 περιπτώσεις ταριχεύσεων, κατά τις οποίες έλαβαν χρηματικά ωφελήματα και στη συνέχεια καταρτίστηκαν ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις – βεβαιώσεις ταρίχευσης.