«Κύκλωμα» που φαίνεται να είχε στηθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης από υπαλλήλους της, φέρεται να λειτουργούσε με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά για τη φύλαξη σορών στα ψυγεία της Υπηρεσίας. Το κύκλωμα φέρεται να δρούσε με την ανοχή ιατροδικαστών.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί έξι μέλη της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ένας ιατροδικαστής, ένας νεκροτόμος, ένας απόστρατος αστυνομικός, ένας εργολάβος κηδειών και δύο ιδιώτες.
Όλοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθούν για την υπόθεση, ενώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ακόμη 61 άτομα εμπλέκονται, καθώς φέρονται να λάμβαναν χρήματα από γραφεία τελετών, με σκοπό να επιμηκύνουν την παραμονή των σορών στο νεκροτομείο, να πραγματοποιούν ταριχεύσεις και να φροντίζουν τις σορούς με το αζημίωτο.
Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται πως πρόκειται για σύγκρουση ανάμεσα σε ιατροδικαστές, υπονοώντας ότι οι καταγγελίες προέρχονται και από τις δύο πλευρές.
Τονίζουν δε, ότι και στο παρελθόν είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με παρόμοιες κατηγορίες, αλλά τελικά απαλλάχθηκαν. Σε ό,τι αφορά τις ταριχεύσεις που φέρεται να πραγματοποιούνται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, υποστηρίζουν ότι αυτές επιτρέπονται από σχετικό νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2025.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι λάμβαναν 25 ευρώ ημερησίως για την παραμονή των σορών στα ψυγεία, 50 ευρώ για τον καλλωπισμό τους και 250 ευρώ για την ταρίχευση.
Η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ οι συλληφθέντες έχουν παραπεμφθεί στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν το Σάββατο 12 Απριλίου.
Αναφερόμενος στο κύκλωμα χρηματοδότησης που φέρεται να λειτουργούσε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ν.Α. Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, δήλωσε στο Newsroom της ΕΡΤ: «Είχαν φτιάξει προφανώς μια εγκληματική οργάνωση. Τι έκαναν; Πρώτον, ταρίχευαν πτώματα-σορούς στην ιατροδικαστική υπηρεσία, παρανόμως και χρησιμοποιώντας τα υλικά του δημοσίου. Δεύτερον, έπαιρναν χρήματα για γρηγορόσημο για να δώσουν γρήγορα άδειες ταφής. Τρίτον, έβαζαν σορούς στα ψυγεία και έλεγαν στους συγγενείς ότι πρέπει να πληρώσουν και έπαιρναν 25 και 30 ευρώ. Ενώ παράλληλα φρόντιζαν και για τον ‘καλλωπισμό των σορών’ όπου και από εκεί εισέπρατταν 50 ευρώ».
Όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία της προανάκρισης, το κύκλωμα φέρεται να είχε δημιουργήσει ένα παράνομο, ιδιωτικό εργαστήριο ταρίχευσης χωρίς άδεια, στο οποίο μεταφέρονταν σοροί για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Ο κ. Καλλιακμάνης επισήμανε ακόμη πως η αστυνομία παρακολουθούσε επί μακρόν τις κινήσεις του κυκλώματος, διαθέτοντας υλικό από κάμερες που καταγράφει τόσο τις παράνομες πράξεις όσο και τις συμφωνίες που συνάπτονταν.