Από το κόσκινο του εισαγγελέα, ο οποίος χρεώθηκε την έρευνα, για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να περάσουν όλοι όσοι ενεπλάκησαν με οιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση, προκειμένου να διαπιστωθεί, όπως ανέφερε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη στην παραγγελία της, εάν υπήρξε αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 167Α ΠΚ), κατόπιν της διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των ως άνω Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας του ως άνω συμπεράσματος που τους αποδίδεται στο πόρισμα.
Όπως διατείνονται κορυφαίες δικαστικές πηγές, μετά την παραγγελία, που έδωσε η ανώτατη εισαγγελέας στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Αριστείδη Κορρέα, ζητεί να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθησαν στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τα συμπεράσματα για την πυρόσφαιρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τους πρώτους που αναμένεται να κληθούν από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, ο οποίος διενεργεί την έρευνα είναι ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, ο οποίος αμφισβήτησε την εγκυρότητα των στοιχείων για την πυρόσφαιρα, παρά το γεγονός ήταν ο ίδιος, που το είχε ανακοινώσει.
O κ. Παπαδημητρίου αναμένεται να κληθεί ως μάρτυρας.
Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο δημοσιεύθηκε πριν 40 ημέρες, περιέγραφε ως αιτία της «πυρόσφαιρας» που καταγράφηκε στα πλάνα από το δυστύχημα την ύπαρξη πτητικού καυσίμου, η οποία όμως δεν αναφερόταν στα επίσημα έγγραφα μεταφοράς της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Η περιοχή της ανάφλεξης προσδιορίζεται ανάμεσα στο δεύτερο βαγόνι των μηχανών της αμαξοστοιχίας 63603 και την πρώτη της πλατφόρμα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται με σαφήνεια η ακριβής προέλευση της ουσίας.
Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές που ήθελαν τους επιστήμονές του να έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την ύπαρξη 3,5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού, δηλώνοντας μέσω του ερευνητή Γεώργιου Μαραγκού:
«Οι δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης ουδέποτε κλήθηκαν να διερευνήσουν το δυστύχημα και ουδέποτε πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το μοναδικό τους καθήκον περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης πάνω σε τρεις προκαταρτικές προσομοιώσεις, που τους απέστειλε ο κ. Λακαφώσης, για τις οποίες παρείχαν σχόλια προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν εγκρίνουν και διαφωνούν τόσο με τα ευρήματα των προσομοιώσεων CFD που παρουσιάζονται στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ όσο και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το όνομα του πανεπιστημίου στο εν λόγω πόρισμα».
Τα ερωτήματα για τη δικαστική διερεύνηση
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι, αναμένεται να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη με ευθύνη ποιου μπήκε το συγκεκριμένο συμπέρασμα στο πόρισμα, ποιοι είναι αυτοί, που το ενσωμάτωσαν, ποιοι το δέχτηκαν και γιατί, ποιοι έχουν υπογράψει, ποιοι συμμετείχαν στην Επιτροπή, τι έχουν υποστηρίξει άλλες επιτροπές εμπειρογνωμόνων.
Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να κληθούν αρχικά ως μάρτυρες όλοι όσοι συμμετείχαν η ενεπλάκησαν στην υπόθεση και μπορούν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν και εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, τα οποία διαφοροποιήθηκαν εκ των υστέρων.
Στην παρέμβαση της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνιζε πως «θα πρέπει να διερευνηθεί μεταξύ των άλλων ποιο ρόλο διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών Κώστας Λακαφώσης».
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Χρήστου Παπαδημητρίου, προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, σύμφωνα με την οποία ζητούσε να αποσυρθεί το τμήμα του πορίσματος το οποίο αναφέρει την πυρόσφαιρα, δύο μήνες μετά την παρουσίασή του.
Στην παραγγελία της η κ. Αδειλίνη αναφέρει ζήτησε να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) για την υπόθεση των Τεμπών, που ανακοινώθηκε στις 27-2-2025, συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο (με επίκληση της συμβολής των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας) θεωρήθηκε ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων, που φέρεται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και το οποίο δεν σχετιζόταν με τις μηχανές των τραίνων ή το δηλωμένο φορτίο αυτών”.
Όπως επισημαίνει:
«Η ως άνω διερεύνηση κρίνεται αναγκαία προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως, ενδεικτικά, της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς (άρθρο 167Α ΠΚ), κατόπιν της διάψευσης εκ μέρους εκπροσώπων των ως άνω Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας του ως άνω συμπεράσματος που τους αποδίδεται στο πόρισμα».
Να σημειωθεί ότι, το άρθρο 167Α ΠΚ, που επικαλείται η κ. Αδειλίνη αναφέρει:
«Όποιος εκτός από τις περιπτώσεις των άρθρων 167 και 237 επιχειρεί με αθέμιτη επιρροή ή πίεση ή με απειλή να επιβάλει σε δικαστικό λειτουργό, διαιτητή ή ένορκο την ενέργεια πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά του ή την παράλειψη νόμιμης πράξης ή την ευνοϊκή ή δυσμενή μεταχείριση ορισμένου διαδίκου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή».