Το απίστευτο αλαλούμ στο πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για τα Τέμπη έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη θυελλώδη συνέντευξη Τύπου.
Το πολύκροτο πόρισμα – «ευαγγέλιο» για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη αποτελεί, από τη μια, πολλαπλό πλήγμα κατά της σοβαρότητας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αλλά και του κύρους του ίδιου του πορίσματος. Από την άλλη, οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση, έχουν ως επίκεντρο τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ – πρόεδρο του σιδηροδρομικού τομέα – Χρήστο Παπαδημητρίου.
Είναι ο Χρήστος Παπαδημητρίου που έσπευσε να ανακοινώσει τη Δευτέρα (7/4) ότι θα αποσυρθούν από το πόρισμα οι επίμαχες αναφορές στην πυρόσφαιρα που ακολούθησε τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, αυτές οι αναφορές είχαν περιληφθεί στο κείμενο έπειτα από απειλή του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Σιδηροδρόμων (ERA), Μπαρτ Ακού, ότι θα εξέθετε δημόσια τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ με την κατηγορία της παρεμπόδισης του έργου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού. Σημειώνεται ότι ο Μπαρτ Ακού είναι το Νο2 στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Σιδηροδρόμων.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη – δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά συγκοινωνιακά χρονικά. Έρχεται μόλις μία μόλις ημέρα μετά την αποκάλυψη των πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας – που εμφανίζονταν στο πόρισμα να έχουν γνωμοδοτήσει για την επιστημονική εγκυρότητα προσομοιώσεων για την ανάλυση των αιτιών της πυρόσφαιρας – ότι ουδέποτε είχαν συμμετάσχει επίσημα και ουσιαστικά στη διαδικασία για το πόρισμα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης διέψευσαν ότι πραγματοποίησαν προσομοιώσεις. Διαφώνησαν με τα ευρήματα των προσομοιώσεων που εμφανίζονταν στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αλλά και με τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το όνομα του Πανεπιστημίου στο επίμαχο πόρισμα.
Όσο για το Πανεπιστήμιο της Πίζας, ζήτησε να αποσυρθεί το όνομά του από το πόρισμα, διαψεύδοντας τη συμμετοχή του στις προσομοιώσεις.
Η ομολογία Παπαδημητρίου
Μάλιστα, πρωτοφανής είναι και η ομολογία του Χρ. Παπαδημητρίου. Παρότι είχε μάθει λίγες ημέρες πριν από το πόρισμα ότι το πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν είχε πραγματοποιήσει προσομοιώσεις για τον εντοπισμό των αιτιών της πυρόσφαιρας (σ.σ. αξιολόγησε προσομοιώσεις τρίτων), ο ίδιος συναίνεσε να περιληφθεί το όνομα του πανεπιστημίου προκειμένου να μην πραγματοποιήσει Μπαρτ Ακού την απειλή του.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, εγείροντας ερωτήματα για τη διφορούμενη στάση του Πρόεδρου του Σιδηροδρομικού Τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστου Παπαδημητρίου.
Είναι ο κ. Παπαδημητρίου, που συνδύασε την είσοδό του στη δημόσια συζήτηση για τα Τέμπη με την παρουσίαση του πορίσματος για την εθνική τραγωδία. Αρχικά, με ήξεις – αφήξεις για τη σύμβαση 717 και τη συμβολή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Ο ίδιος, μόλις επτά ώρες αργότερα, επανάλαβε τις …προσωπικές, όπως τις χαρακτήρισε, απόψεις για τη σύμβαση και προχώρησε σε διόρθωση και ανάκληση της αρχικής του δήλωσης. Είχε, όμως, προλάβει να δημιουργήσει εντυπώσεις. Και είχε παραβλέψει ότι στο ίδιο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είχε αποφασιστεί να μην γίνει ανάλυση της συγκεκριμένης σύμβασης, καθώς δεν είχε θεωρηθεί σχετική με τη διερεύνηση της τραγωδίας.
Το φιάσκο με την πυρόσφαιρα
Μετά την αποκάλυψη του φιάσκου με το θέμα της πυρόσφαιρας και τις βαριές σκιές – πλέον – στην αξιοπιστία του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ήρθε η παρέμβαση της δικαιοσύνης.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, στην παραγγελία της προς την εισαγγελία πρωτοδικών, ζητάει να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ το συμπέρασμα (με επίκληση της συμβολής των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας) ότι ως πιθανό αίτιο της πυρόσφαιρας, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, ήταν άγνωστο πτητικό εύφλεκτο υγρό.
Στο έγγραφό της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητάει απαντήσεις και για το ρόλο που διαδραμάτισαν η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων και το στέλεχός της, Κώστας Λακαφώσης.
Νομικοί κύκλοι, σημειώνουν ότι η διερεύνηση αυτή κρίνεται αναγκαία για τη διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως, ενδεικτικά, της αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς. Θα δείξει…