Κινηματογραφική ήταν η ληστεία που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 4 Απριλίου σε υποκατάστημα τράπεζας στην Κατοχή Μεσολογγίου, καθώς οι δράστες κράτησαν ομήρους για 15 λεπτά, την ώρα που άνοιγαν το χρηματοκιβώτιο άρπαζαν από αυτό περίπου 200.000 ευρώ.
H υπόθεση χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά σοβαρή» και την έχει αναλάβει το «ελληνικό FBI», καθώς η μεθοδολογία των δραστών ξυπνά μνήμες από παλαιότερη ληστεία στην περιοχή με «άρωμα» τρομοκρατίας.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η τοπική ιστοσελίδα AgrinioPress, αναφέρουν ότι οι ληστές οδήγησαν υπαλλήλους και πελάτες σε ένα δωμάτιο εντός του καταστήματος, έως ότου «ανοίξει» το χρηματοκιβώτιο.
Οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζεται, με το υλικό που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας τόσο μέσα όσο και έξω από την τράπεζα να αναλύεται καρέ-καρέ, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για να συλλεχθούν νέα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους.
Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, τόσο η διευθύντρια της τράπεζας όσο και μια πελάτισσα βοήθησαν σημαντικά στο να κινητοποιηθούν οι Αρχές. Η δεύτερη εξ αυτών, που είναι έγκυος, εκείνη την ώρα μιλούσε στο τηλέφωνο με τον σύζυγό της, ο οποίος αντιλήφθηκε τι συνέβη και ειδοποίησε την Αστυνομία.
Μεσολόγγι: Οι δράστες χρησιμοποίησαν δύο μοτοσικλέτες
Οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τις δύο μοτοσικλέτες που φέρονται να σχετίζονται με τους δράστες της ληστείας. Η πρώτη σε πρανές του Αχελώου, στον δρόμο μετά τα Σταμνά, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες για τη διαφυγή τους.
Η δεύτερη μοτοσικλέτα εντοπίστηκε στην περιοχή Ματαράγκα και πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για επόπτευση της περιοχής, πριν και κατά τη διάρκεια της ληστείας. Οι αστυνομικοί θεωρούν πολύ πιθανό να υπήρχε και δεύτερη ομάδα υποστήριξης των δραστών, σε περίπτωση που οι δύο ληστές συναντούσαν εμπόδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα MessolonghiVoice, οι μοτοσικλέτες ήταν κλεμμένες από περιοχή της Αττικής, με τις κλοπές να έχουν πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν την ένοπλη ληστεία.
Η αποκάλυψη αυτή ενισχύει τις υποψίες ότι οι δράστες είχαν προετοιμαστεί με προσοχή για την εγκληματική τους πράξη και χρησιμοποίησαν τα κλεμμένα δίκυκλα οχήματα για να αποφύγουν τυχόν εντοπισμό.
Πώς έγινε η ληστεία στο Μεσολόγγι – Ρίσκαρε η διευθύντρια
Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό εκτυλίχθηκε το πρωί της Παρασκευής (4/4) στην Κατοχή Μεσολογγίου, όταν οι δράστες μπήκαν στην τράπεζα στις 10:17, φορώντας περούκες και μάσκες σιλικόνης στα πρόσωπά τους και ακινητοποίησαν με τα όπλα που κρατούσαν (ΜΡ5 και πιστόλι) τους έξι υπαλλήλους και τους επτά πελάτες που βρίσκονταν μέσα.
Οι δράστες κράτησαν για λίγα λεπτά ομήρους τους πελάτες και το προσωπικό, προτού τους οδηγήσουν στον χώρο του χρηματοκιβωτίου.
Αφού κατάφεραν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο, άρπαξαν περίπου 200.000 ευρώ και τράπηκαν σε φυγή με μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή «LiveNews» του Mega, η διευθύντρια της τράπεζας ρίσκαρε, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο.
Πρόλαβε να πατήσει το κουμπί του συναγερμού 3 λεπτά μετά την είσοδο των ληστών στον χώρο (10:20) και λίγο αργότερα πληκτρολογούσε εσκεμμένα λάθος κωδικό στο χρηματοκιβώτιο.
Όταν όμως δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια, υπάκουσε στις εντολές των ληστών. Το πρώτο περιπολικό έφτασε έξω από την τράπεζα στις 10:37, δύο λεπτά μετά την έξοδο των δραστών από την τράπεζα (10:35).
Οι δράστες με τα χρήματα που υπήρχαν στο χρηματοκιβώτιο, πήραν το δρόμο της εξόδου. Απομακρύνθηκαν με μια μηχανή που είχαν αφήσει έξω από την τράπεζα και οι μέχρι στιγμής έρευνες για τον εντοπισμό τους, παραμένουν άκαρπες.
Όπως ανέφεραν υπάλληλοι και πελάτες, δεν αντιστάθηκε κανείς την ώρα της ένοπλης ληστείας. Όλοι έκαναν αυτά που ζητούσαν οι δράστες, ώστε να μην υπάρξουν θύματα.
Η στιγμή που οι δράστες φεύγουν με 200.000 ευρώ
Στην ίδια εκπομπή παρουσιάστηκε και βίντεο με τους δράστες να φεύγουν από την τράπεζα με μοτοσικλέτα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, μία από τις μοτοσικλέτες που βρέθηκε, φαίνεται πώς είχε κλαπεί από την περιοχή του Ζωγράφου στα τέλη Μαρτίου.
Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η ληστεία να συνδέεται με οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που διαπράττουν παρόμοιες επιθέσεις με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για άλλες παράνομες δραστηριότητες.