Ελλάδα

«Μίλησε» το Αστεροσκοπείο Αθηνών: Γιατί «κοκκίνισε» ο ουρανός

Η επιστημονική εξήγηση για το χρώμα του ουρανού. Η ανάρτηση του Αστεροσκοπείου.

Απόκοσμες εικόνες πλημμύρισαν τα social media από την αφρικανική σκόνη που σκέπασε όλη τη χώρα χθες Τρίτη (24/4), βάφοντας τον ουρανό σε αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου, γεγονός για το οποίο δίνει απαντήσεις το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Το φαινόμενο κορυφώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και συνεχίζει να επηρεάζει την Ελλάδα και σήμερα, έχοντας βέβαια ξεκινήσει να υποχωρεί από τα δυτικά της χώρας.

Σύμφωνα δε με τους τους ειδικούς, η αφρικανική σκόνη θα υποχωρήσει από σήμερα το μεσημέρι, ενώ μετά τις 14:00 με 15:00 θα είναι ορατή η αλλαγή του σκηνικού στην Αττική.

Η ολική ανατροπή του σκηνικού θα γίνει αύριο Πέμπτη και Παρασκευή, όταν και οι άνεμοι θα καθαρίσουν τελείως την ατμόσφαιρα.

Γιατί η σκόνη έβαψε κόκκινο τον ουρανό

Την εξήγηση για το κόκκινο χρώμα του ουρανού κοινοποιεί με ανάρτησή του το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το ηλιακό φως στο ορατό του φάσμα, δηλαδή στην περιοχή που το ανθρώπινο μάτι μπορεί να αναγνωρίσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, εκτείνεται στην περιοχή περίπου μεταξύ 400 και 700nm. Τα μικρότερα μήκη κύματος είναι στο μπλε, ενώ τα μεγαλύτερα προς το κόκκινο χρώμα. Καθώς το ορατό φως διέρχεται μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, σκεδάζεται από τα ατμοσφαιρικά μόρια και τα αιωρούμενα σωματίδια. Τα ατμοσφαιρικά μόρια (που είναι πολύ μικρότερα από τα μήκη κύματος του ορατού φωτός), σκεδάζουν την ακτινοβολία αντιστρόφως ανάλογα με το μήκος κύματος (μάλιστα την τέταρτη δύναμή του!). Αυτό σημαίνει πως το μπλε φως σκεδάζεται πολύ πιο έντονα, ενώ το κόκκινο πολύ λιγότερο. Το φαινόμενο μελετήθηκε τον 19ο αιώνα από τον λόρδο Rayleigh και ονομάζεται προς τιμή του «σκέδαση Rayleigh».

Η σκέδαση Rayleigh είναι υπεύθυνη τόσο για το μπλε φως του ουρανού όσο και για το κόκκινο φως που παρατηρούμε στην ανατολή και δύση του ηλίου. Το μπλε φως προέρχεται από την έντονη σκέδαση των μικρών μηκών κύματος (στην πραγματικότητα περισσότερο σκεδάζεται το μωβ, ωστόσο αυτό δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι). Κατά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου, ο ηλιακός δίσκος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα και η ακτινοβολία έχει να διανύσει μεγαλύτερη διαδρομή στην ατμόσφαιρα μέχρι να φτάσει στον παρατηρητή του ξημερώματος ή του ηλιοβασιλέματος αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οπτικής διαδρομής, το μπλε φως σκεδάζεται πιο αποτελεσματικά και απομένει μόνο το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα.

Επιπλέον της σκέδασης Rayleigh, η ατμόσφαιρα φωτίζεται και λόγω της σκέδασης Mie που προκύπτει από τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Συγκεκριμένα, το κόκκινο που απομένει από τη σκέδαση  Rayleigh σε ένα ηλιοβασίλεμα, σκεδάζεται περισσότερο όταν έχουμε αρκετά αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Για το λόγο αυτό παρατηρούμε εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα με έντονο κόκκινο φωτισμό του ουράνιου θόλου όταν έχουμε έκρηξη ενός ηφαιστείου, ή μεταφορά ερημικής σκόνης στην ατμόσφαιρα».

asteroskopeio_skoni_e2c77.jpg

Φεύγει αλλά… επιστρέφει ξανά η σκόνη

Η αφρικανική σκόνη έχει αρχίσει να υποχωρεί από τα δυτικά της χώρας το πρωί της Τετάρτης, όμως ο κύριος όγκος θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα, και ένα νέο κύμα θα έρθει από το βράδυ.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Ant1, κ. Τάσο Αρνιακό πριν καλά – καλά ξεκινήσει να φεύγει από την Ελλάδα, ένα νέο επεισόδιο σκόνης – μικρότερης έντασης και διάρκειας – θα σαρώσει ξανά τη χώρα από τα δυτικά.

Αναφορικά με την αποκλιμάκωση της αφρικανικής σκόνης στην Αττική, ο κ. Αρνιακός ανέφερε πως η σκόνη θα υποχωρήσει σταδιακά από το μεσημέρι και έπειτα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα γίνει άμεσα στην Αθήνα.

Πάντως, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Action24, Δημήτρη Παπαϊωάννου η αφρικανική σκόνη θα υποχωρήσει από σήμερα το μεσημέρι, ενώ μετά τις 14:00 με 15:00 θα είναι ορατή η αλλαγή του σκηνικού στην Αττική.

Η ολική ανατροπή του σκηνικού θα γίνει αύριο Πέμπτη και Παρασκευή, όταν και οι άνεμοι θα καθαρίσουν τελείως την ατμόσφαιρα.

7πλάσια η συγκέντρωση σκόνης

Το συγκεκριμένο φαινόμενο με την ονομασία «Minerva red» μετέφερε από τη Λιβύη μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης δυσχεραίνοντας την ποιότητα του αέρα. Για αυτόν τον λόγο οι πνευμονολόγοι προχωρούν σε συστάσεις τόσο για τον γενικό πληθυσμό αλλά κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ανέφερε πως την Τρίτη, στην οπτική κορύφωση του φαινομένου, οι συγκεντρώσεις που είχαν καταγραφεί ήταν της τάξης των 100-120 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ σήμερα το πρωί, οι μετρήσεις ήταν της τάξης των 700 – 800 μικρογραμμαρίων.

«Έχει κατέβει χαμηλά σήμερα η σκόνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μπόνους 300 ευρώ από ΔΥΠΑ: Σήμερα η πληρωμή - Πότε τα λεφτά στην τράπεζα
Άλογα καλπάζουν ελεύθερα στο κεντρικό Λονδίνο – Το ένα καλυμμένο στα αίματα (βίντεο)
Chevron Right