Το «παρακράτος» της παράνομης δόμησης της Μυκόνου, εξακολουθεί να διαφεντεύει στο νησί και να βρίσκεται επί το έργον παρ’ ότι πάνε και έρχονται ελεγκτές από κάθε δημόσια υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για πολεοδομικές αυθαιρεσίες.
«Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν» όπως λέει το άσμα και τούτο διότι Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση ή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συγκρουστούν μετωπικά με το παρακράτος και να αντιμετωπίσουν ριζοσπαστικά το πρόβλημα.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα σπασμωδικά, ίσως γιατί δεν επιδιώκει μια βίαιη και οριστική κάθαρση. Ενώ ο Δήμος Μυκόνου παίζει σαν μικρό παιδί το «κλέφτες και αστυνόμοι». Από την μια διαμαρτύρεται ότι Πολεοδομία είναι υποστελεχωμένη και από την άλλη κλείνει τα μάτια στους μεγαλο-αυθαιρετούχους.
Σε μια επιστολή του Δημάρχου Μυκόνου, Χρήστου Βερώνη, προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, στις πρώτες μέρες του 2025, ο Δήμαρχος διεκτραγωδεί το αδιέξοδο της Πολεοδομίας του Δήμου Μυκόνου, αλλά αναφέρεται μόνο στη μια όψη του προβλήματος (ανεπαρκές προσωπικό), όχι όμως και για τα κυκλώματα των μεγαλοεργολάβων και την ατιμωρησία των επίορκων υπαλλήλων.
Οι ευθύνες του Δήμου, είναι συγκεκριμένες ως προς την ατιμωρησία, των επίορκων υπαλλήλων που υπηρετούν στην Υπηρεσία Πολεοδομίας και λειτουργούν προκλητικά κατά παράβαση κάθε έννοιας καθήκοντος ως εντολοδόχοι μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων.
Αυτοί οι ελαχιστότατοι υπάλληλοι – όπως καταγγέλλεται στο iEidiseis – εξουσιάζουν την υπηρεσία επειδή προστατεύονται από μεγαλοεργολάβους. Βέβαια, ο Δήμαρχος στην επιστολή του επισημαίνει ότι το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης επιδεινώνεται διαρκώς και δεν βρίσκει ουσιαστική ανταπόκριση από το Κράτος.
– Και γιατί δεν βρίσκει ανταπόκριση ο Δήμαρχος; Διότι προφανώς υπάρχουν κυβερνητικοί παράγοντες που στηρίζουν τους μεγαλοεργολάβους, που έχουν την ευθύνη δράσης του «παρακράτους».
Ο Δήμαρχος Μυκόνου εστιάζει το πρόβλημα στην έλλειψη στελεχιακού δυναμικού, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Υπηρεσίας. Μάλιστα ομολογεί ότι δεν διερευνώνται ούτε οι καταγγελίες των εισαγγελικών παραγγελιών!
Δεν διερωτάται όμως γιατί στις «παραγγελίες» των μεγαλοεργολάβων η Υπηρεσία Πολεοδομίας απαντά αυθημερόν ενώ στις εισαγγελικές παραγγελίες αδιαφορεί ;
Ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι η υπηρεσία Πολεοδομίας δεν έχει επαρκές προσωπικό.
Ωστόσο, σήμερα υπηρετούν 12 υπάλληλοι, 7 Μηχανικοί και 5 Διοικητικοί Υπάλληλοι. Εξ αυτών μόνιμοι υπάλληλοι, 3 Αρχιτέκτονες Μηχανικοί και 1 Πολιτικός Μηχανικός , 2 Πολιτικοί Μηχανικοί με σύμβαση εργασίας και δικαίωμα υπογραφής, 1 Τοπογράφος Μηχανικός και 1 Χημικός Μηχανικός μόνιμος. Σύνολο 12 υπάλληλοι, αριθμός που κανένα Ε άλλο νησί στις Κυκλάδες δεν έχει σε Πολεοδομική υπηρεσία. Άρα το πρόβλημα ελέγχου δεν έχει σχέση με την επάρκεια του προσωπικού.
Όταν όμως πρόκειται για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων μεγαλοεργολάβων οι διαδικασίες ολοκληρώνονται με fast track διαδικασίες.
Συγκεκριμένα στέλεχος της υπηρεσίας που απομακρύνθηκε στην υπηρεσία διεκπεραίωνε εντός μιας ημέρας έκθεση αυτοψίας, ενώ δεν απαντούσε σε δεκάδες αναφορές, καταγγελίες και αιτήσεις για παράνομη δόμηση, ακόμη και σε καταγγελίες της Υποδιεύθυνσης της Αστυνομίας Μυκόνου και της Εισαγγελίας.
Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχουν παραπεμφθεί από τον Δήμαρχο ή τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας για παράβαση καθήκοντος;
- Γιατί, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν στην υπηρεσία των μεγαλοεργολάβων.
- Γιατί όλοι γνωρίζουν αυτές τις σχέσεις, κραυγαλέο δε περιστατικό είναι εκείνο της δεύτερης Κυριακής των αποκριών του 2023 που μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του εστιατορίου «Απάγκειο» στον Ορνό, το κλιμάκιο της Πολεοδομίας Σύρου συζητούσε, μέσα στην καλή χαρά, με μεγαλοεργολάβο του νησιού.
- Γιατί ακόμη και πάνω από τα γραφεία της πολεοδομίας λειτουργούν γραφεία σε παράνομα και αυθαίρετα κτίσματα και απέναντι από την πολεοδομία λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε παράνομα και αυθαίρετα κτίσματα, που παρότι παράνομα και αυθαίρετα, έχουν αδειοδοτηθεί με ευθύνη και των υπηρεσιών του Δήμου και των Δημοτικών επιτροπών.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην περίπτωση της Μυκόνου εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων.
Ο έλεγχος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2024, στην Υπηρεσία Πολεοδομίας Μυκόνου και το πόρισμα των 90 σελίδων, που εκδόθηκε, μετά από πέντε περίπου μήνες, δεν μπορεί να θεωρηθεί πόρισμα Εθνικής ανεξάρτητης Αρχής, αφού για όλα αυτά τα «όργια» δεν καταλογίζει ευθύνες σε συγκεκριμένους υπαλλήλους και δεν τους παραπέμπει για παράβαση καθήκοντος στη δικαιοσύνη, για να αντιμετωπιστεί ριζοσπαστικά το παράνομο κράτος της δόμησης στην Μύκονο.
Στο πόρισμα της «Αρχής» περιγράφεται μεν η ακτινογραφία της κατάστασης, αλλά δεν γίνεται αναφορά στους υπαιτίους της κακοδαιμονίας. Στο πόρισμα δεν αναφέρεται η ευθύνη της Υπηρεσίας πολεοδομίας, που δεν έχει ενεργήσει αυτοψίες σε καταγγελίες της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου και σε παραγγελίες της Εισαγγελίας, όταν έχει απαντήσει εντός μιας ημέρας σε αίτημα μεγαλοεργολάβου με ψευδεπίγραφη έκθεση αυτοψίας.
Διερωτάται κανείς: , Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι «Αρχή», ή «υπηρεσία» του επιτελικού κράτους, που συστήθηκε με την νομοθέτηση περί επιτελικού κράτους;
Αλλά και έτσι, ποιος μπορεί να δεχθεί για όλα αυτά που αναφέρονται στο πόρισμα, ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, δεν υπάρχει παράβαση καθήκοντος, δεν υπάρχει μια σωρεία αδικημάτων από τους αρμόδιους υπαλλήλους, όταν μάλιστα και η ίδια η Υπηρεσία Πολεοδομίας στεγάζεται σε κτίριο, του οποίου ο πρώτος όροφος είναι παράνομος και αυθαίρετος;
Όταν στον περιβάλλοντα χώρο του ίδιου εμπορικού κέντρου, καταστήματα και αποθήκες είναι παράνομα και αυθαίρετα και τα οποία λειτουργούν αδειοδοτημένα ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Στην Μύκονο το «παρακράτος» βρίσκεται σε απόλυτη επικράτηση.
Οι μεγαλοεργολάβοι λειτουργούν ως «αφεντικά».
Το περιστατικό μάλιστα, ένας μεγαλοεργολάβος να επισκέπτεται στα γραφεία της Πολεοδομίας Μυκόνου το κλιματικό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και να ρωτά «μήπως χρειάζεται τίποτα», ανεξάρτητα αν το Κλιμάκιο έκανε σωστά τη δουλειά του, είναι η ιταμή πρόκληση στο κράτος δικαίου.
Και το ότι δεν αντιμετωπίστηκε από το πόρισμα της «Αρχής» ριζοσπαστικά η παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, αυτό σημαίνει πολλά.
Γιατί από το αποτέλεσμα του πορίσματος φαίνεται ότι κανένας δεν είδε τα παράνομα κτίσματα μπρος και πάνω από την Υπηρεσία Πολεοδομίας και κανένας δεν παρέπεμψε στη δικαιοσύνη τους όποιους υπαίτιους, είτε αυτοί είναι μεγαλοεργολάβοι, είτε υπάλληλοι της Πολεοδομίας, είτε υπάλληλοι του Δήμου, είτε δημοτικοί παράγοντες.
Με την μαρίδα ασχολείται το Σώμα Ελεγκτών και Επιθεωρητών Δόμησης
Αυτή την περίοδο το Σώμα Ελεγκτών και Επιθεωρητών Δόμησης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, βρίσκεται στη Μύκονο και δημοσιοποιούνται οι εκθέσεις αυτοψίας και τα πρόστιμα που επιβάλλονται.
Όμως δεν έχουμε διαβάσει ακόμα εκθέσεις αυτοψίας και επιβολή προστίμων που να αφορούν τα παράνομα και αυθαίρετα κτίρια, που λειτουργούν ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ως ξενοδοχεία, και μάλιστα εκείνα επάνω, απέναντι και γύρω από την Υπηρεσία Πολεοδομίας Μυκόνου.
Για την απαράδεκτη λειτουργία της Υπηρεσίας Πολεοδομίας υπεύθυνος είναι ο Δήμος.
Η Υπηρεσία Πολεοδομίας Μυκόνου δεν απαντά ούτε στα έγγραφα της Αστυνομίας ούτε και στα σήματα διακοπής των παράνομων οικοδομικών εργασιών που παραγγέλλονται, μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες.
Δεκάδες κάτοικοι της Μυκόνου δεν εξυπηρετούνται από την Υπηρεσία Πολεοδομίας Μυκόνου ούτε για καθημερινές απλές ανάγκες, για παροχές ηλεκτροδότησης, για παροχές απλής χρήσης γης, όταν μεγαλοεργολάβοι εξυπηρετούνται αυθημερόν, για παράνομες δραστηριότητες.
Πολύ δε περισσότερο όπως μας θυμίζουν οι κάτοικοι της Μυκόνου ο νυν Δήμαρχος, σε προηγούμενη θητεία του, αναγκάστηκε να παραιτηθεί πριν τη λήξη της τετραετίας…
Άραγε τι σημαίνει το γεγονός ότι σε διάστημα δύο ετών έχουν παραιτηθεί και οι δύο γενικοί γραμματείς του Δήμου Μυκόνου, που ήταν προσωπικές επιλογές του Δημάρχου;
Από το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και από τις επιστολές του Δημάρχου επιχειρείται να τεκμηριωθεί ο ισχυρισμός ότι δεν επαρκεί το προσωπικό.
Επαρκές προσωπικό φαίνεται ότι υπάρχει, επάρκεια σθένους και πολιτικής βούλησης για ριζοσπαστικά μέτρα και παραδειγματική τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων δεν υπάρχει από Κυβέρνηση, Δήμο και Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Μοναδικό καταφύγιο απομένει η Δικαιοσύνη.