Ελλάδα

Ανασφάλεια και χαμηλοί μισθοί διώχνουν κόσμο από την ΕΛΑΣ: Η μαρτυρία 29χρονου αστυνομικού που παραιτήθηκε

«Υπάρχει έλλειψη αξιοκρατίας. Στην αστυνομία είτε είσαι ο καλύτερος στη δουλειά σου είτε ο χειρότερος αμείβεσαι το ίδιο», είπε ο 29χρονος.
Φωτ. αρχείου

Χαμηλοί μισθοί, υψηλά ενοίκια, ψυχολογική κόπωση, απαγόρευση άσκησης δεύτερης εργασίας και έλλειψη κινήτρου, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους πολλοί νέοι γυρίζουν την «πλάτη» στην Ελληνική Αστυνομία και επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα.

Το iEidiseis μίλησε με τον 29χρονο αστυνομικό Κωνσταντίνο Καπελίδη, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει τη «σιγουριά» που του προσέφερε η θέση του και να παραιτηθεί από την Αστυνομία. Μέχρι πριν από έξι μήνες υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Κορωπίου. Ο μηνιαίος μισθός του ήταν 1.100 ευρώ. Ωστόσο, μόνο για το ενοίκιο χρειαζόταν 600 ευρώ, με αποτέλεσμα να μη… βγαίνει. Την ίδια ώρα, χάρη στο βιογραφικό του μπορούσε εύκολα να εξασφαλίσει εργασία στον ιδιωτικό τομέα που του προσέφερε σχεδόν τα διπλάσια έσοδα.

Ο 29χρονος εισήχθη στην ΕΛ.ΑΣ. με πανελλήνιες εξετάσεις το 2013 και το 2015 άρχισε να υπηρετεί στην Αθήνα.

Μόλις αποφοίτησε από τη Σχολή Αστυφυλάκων και τοποθετήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κορωπίου άρχισε ξανά το διάβασμα παράλληλα με τη δουλειά. Όντας εν ενεργεία αστυνομικός έδωσε πανελλήνιες και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με βάση εισαγωγής περίπου τα 18.000 μόρια. Μετά από τέσσερα χρόνια έκανε μεταπτυχιακό στο ψηφιακό μάρκετινγκ.

«Τον περασμένο Οκτώβριο -και ενώ υπηρετούσα στο Αστυνομικό Τμήμα Κορωπίου- έστειλα το βιογραφικό μου σε πέντε εταιρείες. Όταν το διάβασαν δέχτηκα προτάσεις και από τις πέντε. Εν τέλει επέλεξα μία πολύ γνωστή εταιρία στον κλάδο της τηλεπικοινωνίας και σήμερα απασχολούμαι στο τμήμα του μάρκετινγκ. Μου παρέχουν πολύ καλύτερη αμοιβή, 14 μισθούς το χρόνο, εταιρικό αυτοκίνητο, κινητό τηλέφωνο, έξοδα κίνησης και έναν 15ο μισθό ως μπόνους. Στην Αστυνομία λάμβανα 1100 ευρώ το μήνα καθαρά, την ώρα που μόνο το ενοίκιό μου είναι 600 ευρώ», εξηγεί.

Στο ερώτημα τι ήταν αυτό που πυροδότησε την απόφασή του να παραιτηθεί -πέραν των οικονομικών προβλημάτων- περιγράφει: «Υπάρχει έλλειψη αξιοκρατίας και έλλειψη παραγωγικών κινήτρων. Πολύ απλά στην Αστυνομία είτε είσαι ο καλύτερος στη δουλειά σου είτε ο χειρότερος αμείβεσαι το ίδιο. Δεύτερον, δεν μπορείς να κάνεις δεύτερη δουλειά, γιατί απαγορεύεται. Άρα τι θα κάνεις; Θα ζήσεις με 1100 ευρώ; Πως θα κάνεις οικογένεια; Τρίτον, βίωσα ψυχολογική κόπωση διότι μάθαινα το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας μόλις το απόγευμα της προηγούμενης. Εκτός αυτού ένιωθα ανασφάλεια. Αφενός λόγω της έκθεσης σε κίνδυνο για τη σωματική μου ακεραιότητα αφετέρου λόγω της έκθεσης απέναντι σε κάποιον που μπορεί να κινείτο εναντίον σου νομικά για οποιοδήποτε θέμα. Η δουλειά στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ λιγότερο ψυχολογικά φορτισμένη».

Η παραίτηση του Κωνσταντίνου Καπελίδη δεν είναι η μόνη. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι που καλούνται να υπηρετήσουν στην Αττική προέρχονται από την επαρχία δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας λόγω των «τσουχτερών» ενοικίων και του υψηλού κόστους ζωής. Η επιλογή της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα για πολλές γυναίκες και άντρες και αυτό αποτυπώνεται και στις βάσεις εισαγωγής στη Σχολή Αστυφυλάκων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα σε μόλις δύο χρόνια η βάση έχει «κατρακυλήσει» κατά 1650 μόρια. Από 14830 μόρια που ήταν το 2022 έπεσε στα 13.180 μόρια το 2024. Αντιθέτως η βάση εισαγωγής για τη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει πέσει σημαντικά λόγω του περιορισμένου αριθμού των προβλεπόμενων θέσεων για τους υποψηφίους.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι η τάση «φυγής» που διαμορφώνεται είναι ένας ακόμα σοβαρός λόγος να δοθούν αυξήσεις στους ένστολους, καθώς μακροπρόθεσμα θα μειωθεί -εκτός των άλλων- και το επίπεδο κατάρτισης του προσωπικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κακοκαιρία: Πάνω από 71 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν στη Μύκονο
Παρέλαση κοινωνικών ομάδων για αυξήσεις μισθών – Από τους αστυνομικούς έως τους γιατρούς
Chevron Right