Ελλάδα

Οι δικαστές σκληραίνουν τη στάση τους για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο – «Δείξαμε μεγάλη υπομονή»

«Ένδειξη έλλειψης σεβασμού η άρνηση του Υπουργείου να ακούσει το αίτημα».

Μετά την κόντρα με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, για τις παρεμβάσεις της Προέδρου ΑΠ Ιωάννας Κλάπα, που ζήτησε πειθαρχικό έλεγχο για τους δικαστικούς λειτουργούς, που δεν προφυλάκισαν τους συλληφθέντες στο κύκλωμα Πολεοδομίας Ρόδου, οι δικαστές σκληραίνουν τη στάση τους οι δικαστές και απέναντι στην Κυβέρνηση.

Αιχμή του δόρατος η καταβολή 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, που όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «είναι υποχρέωση της κυβέρνησης».

Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωση της η Ενδε:

«Το Ελληνικό Δημόσιο με πρόφαση την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 ανέστειλε την καταβολή τους. Η αναστολή αυτή παίρνει πλέον χαρακτήρα μόνιμης κατάργησης. Το επιχείρημα της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου εύκολα αποδομείται από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, που παρουσιάζουν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 7,7% την τετραετία που μας πέρασε, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 3,3% και τριπλάσιο της Ευρωζώνης (2,3%). Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,5% δηλαδή τριπλάσιους σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τα πλεονάσματα του 2024 είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Είναι συνεπώς κυβερνητική επιλογή και όχι αδυναμία η εξακολούθηση της αποστέρησης μισθών και συντάξεων από τους δικαιούχους».

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Η καταβολή 13 ου και 14 ου μισθού στον δημόσιο τομέα είναι υποχρέωση της κυβέρνησης.

Ένδειξη έλλειψης σεβασμού η άρνηση του Υπουργείου να ακούσει το αίτημα.

Εδώ και επτά μήνες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητάει επίμονα συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να υποβάλει το αίτημα επαναφοράς των Δώρων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα. Δείξαμε μεγάλη υπομονή. Το αίτημά μας μένει εκκρεμές και αναπάντητο. Το Υπουργείο αρνείται να μας δεχτεί. Πρόκειται για πρωτοφανές δείγμα έλλειψης σεβασμού μέσα σε μία περίοδο έντονης κοινωνικής αμφισβήτησης των θεσμών.

Έχουν γίνει δεκάδες συναντήσεις της Ένωσης με επαγγελματικές κατηγορίες.

Κοινές εκδηλώσεις με την ΑΔΕΔΥ σε όλη την Ελλάδα. Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις η Κυβέρνηση είναι απούσα. Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα σταδιακά δέχτηκαν το δίκαιο του αιτήματος και κατέθεσαν σχετικές προτάσεις στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν είναι επαίτες ούτε ζητούν να τους χαριστεί κάποια επιπλέον αμοιβή. Τα Δώρα ενσωματώνουν ουσιαστικά μέρος της απλήρωτης εργασίας τους κατά την διάρκεια του έτους. Έχουν ιστορία ενός αιώνα και καταβάλλονταν στις πιο ακραίες συνθήκες φτώχειας. Το Ελληνικό Δημόσιο με πρόφαση την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 ανέστειλε την καταβολή τους. Η αναστολή αυτή παίρνει πλέον χαρακτήρα μόνιμης κατάργησης. Το επιχείρημα της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου εύκολα αποδομείται από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζουν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 7,7% την τετραετία που μας πέρασε, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 3,3% και τριπλάσιο της Ευρωζώνης (2,3%). Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,5% δηλαδή τριπλάσιους σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τα πλεονάσματα του 2024 είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Είναι συνεπώς κυβερνητική επιλογή και όχι αδυναμία η εξακολούθηση της αποστέρησης μισθών και συντάξεων από τους δικαιούχους. Είναι επιπλέον πρόκληση η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ Στουρνάρα πως η επαναφορά των Δώρων θα στερήσει χρήματα από τους φτωχούς τη στιγμή που στην Τράπεζα την οποία διοικεί τα Δώρα εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στον δημόσιο τομέα βρίσκονται ήδη κοντά στα όρια της φτώχειας. Είναι εμπαιγμός να χαρακτηρίζονται οι μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς στον δημόσιο τομέα ως «Δώρα» τη στιγμή που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες πληθωριστικές αυξήσεις.

Στις μέρες μας εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα βιώνουν την μεγαλύτερη αδικία καθώς στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, μισθοί και συντάξεις έχουν αποκατασταθεί πλήρως στα επίπεδα πριν το 2010.

Όση κρατική αδιαφορία κι αν συναντήσουμε, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες αγωνιζόμαστε, θα παλέψουμε για να αποκατασταθεί μία κοινωνική αδικία, να επαναφέρουμε από τον λήθαργο μια σημαντική ιστορική κατάκτηση και να επιστραφούν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους αυτά που δικαιούνται».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εκτός προεδρικής κούρσας η Λεπέν – Η απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση υπεξαίρεσης