Η Αγία Κυριακή είναι το επίνειο του χωριού Τρίκερι του Πηλίου, το οποίο αν και βρίσκεται ψηλά σε λόφο είναι χωριό διάσημων θαλασσινών και κυρίως – ακούστε- σφουγγαράδων! Στην Αγία Κυριακή έφτιαχναν τα καΐκια τους και σήμερα θα δείτε ακόμη ένα- δυο ταρσανάδες να λειτουργούν στο διπλανό όρμο Βαθύ. Ο μικρός πλανήτης με τα καΐκια, τα μαδέρια, τις καδένες, την μυρωδιά του μίνιου, βρίσκεται μια στροφή πριν το λιμανάκι της Αγίας Κυριακής.
Αν περάσετε στον ταρσανά της Αγίας Κυριακής θα δείτε τους τεχνίτες να δουλεύουν με πορτοκαλιές και γαλάζιες φλόγες που τρώνε το παλιό χρώμα για να καθαρίσει το ξύλο στα ύφαλα κάποιας ανεμότρατας. Σήμερα εδώ είναι ταρσανάς και όχι καρνάγιο, εδώ γίνονται δηλαδή μόνο επισκευές. Κάποτε οι ταρσανάδες αυτοί ήταν από τους σημαντικότερους της περιοχής επί τουρκοκρατίας. Και σήμερα πάντως, αρκετοί καπετάνιοι εξακολουθούν να φέρνουν σκάφη (μέχρι και 30 μέτρων) από διάφορα μέρη της Ελλάδας για επισκευές και συντήρηση.
Κάνοντας μια βόλτα στον μικρό παραλιακό οικισμό θα δείτε ψαράδες που ξεμπερδεύουν τα δίχτυα τους κάτω από τα αρμυρίκια, νοικοκυρές που σκουπίζουν τις αυλές με τις πολύχρωμες γλάστρες, κληματαριές και μπουκαμβίλιες στους τοίχους, χρωματιστές ψαρόβαρκες και καΐκια παντού, μικρές προβλήτες και στο βάθος ο μεγάλος μόλος, ένα δημοτικό σχολείο (δωρεά του τρικεριώτη Καραβαγγέλη), ταβέρνες πάνω από το νερό, μικρά μπακάλικα και πρόσωπα βγαλμένα από ασπρόμαυρα φωτογραφικά άλμπουμ. Παντού θα ακούτε ήχους από σφυριά στις οικοδομές, και τους ταρσανάδες. Τρία σπίτια με θόλο που κτίστηκαν για να γίνουν εργαστήρια και στη συνέχεια να κάνουν οι ιδιοκτήτες τους εμπόριο, ήταν η απαρχή του λιμανιού της Αγίας Κυριακής που στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρξε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του Αιγαίου.
Εδώ, στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Κυριακής βρισκόταν για αιώνες ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Θεσσαλίας, εστία διαμετακομιστικού εμπορίου, καταφύγιο των τρικεριωτών καπεταναίων και πατρίδα μερικών από τους πιο ξακουστούς σφουγγαράδες του Αιγαίου. Υπάρχει μεγάλο πολύχρονο δέσιμο των Τρικεριωτών με το αλμυρό νερό. Ο Τρικεριώτικος στόλος ήταν ονομαστός το 18ο αιώνα – μάλιστα ο Κοραής το 1803 το κατέταξε στα πρώτα δώδεκα πιο σημαντικά ναυτικά κέντρα της Ελλάδας. Τα πλοία τους μετέφεραν προϊόντα μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και το δέλτα του Δούναβη και οι καπεταναίοι πλούτισαν και έφτιαξαν μεγάλα σπίτια. Επί τουρκοκρατίας το Τρίκερι είχε ιδιαίτερα προνόμια: υπαγόταν απευθείας στον εκάστοτε Καπουδάν Πασά και ανήκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οποίο είχε στενές σχέσεις. Οι καπεταναίοι του, όπως ο Κουτμάνης, ο Μπουγατσέλος, ο Χατζηλεμονής, ο Ιωάννου και άλλοι έγραψαν ιστορία και κάποιοι από αυτούς μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία. Όταν έγινε η επανάσταση του Πηλίου τα τρικεριώτικα καράβια συνέβαλλαν σημαντικά στον Αγώνα.
Τον καιρό που ακμάζει η ναυτιλία στο Τρίκερι αρχίζει να δημιουργείται και η κοινότητα των τρικεριωτών σφουγγαράδων. Διασώζεται ακόμη η μνήμη του θρυλικού ριψοκίνδυνου καπετάν Φουρτούνα, σφουγγαρά που ζει από το 1800 στο Τρίκερι. Στα 1880 ο γιος του Κωνσταντής Φουρτούνας φέρνει στο Τρίκερι από τη Γαλλία το πρώτο σκάφανδρο. Οι Τρικεριώτες σφουγγαράδες ταξιδεύουν και βουτάνε σε όλο το Αιγαίο, σπανιότατα βγαίνουν έξω από αυτό.
Ένας παλιός ψαράς στη Θεσσαλονίκη μου είπε κάποτε ότι τους Τρικεριώτες τους γεννάνε οι μανάδες τους μέσα στη θάλασσα. Στο Τρίκερι κατάλαβα το γιατί.
ΔΙΑΜΟΝΗ
- Ενοικιαζόμενα δωμάτια Κλιάρης στην Αγία Κυριακή (24230 91463, 6972305614). Σε σοκάκι του οικισμού, 6 φροντισμένα και ευρύχωρα δωμάτια με έπιπλα μπαμπού και μπαλκόνια με θέα. Αξίζει ο ολάνθιστος κήπος όπου μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας.
- «Μαραβέλιας» στο χωριό Τρίκερι (24230 91660, 6972372950). Ξενώνας με δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια λιτά διακοσμημένα
- «Γαλάτεια» στο νησάκι Παλαιά Τρίκερι (24230 55505). Συμπαθητικά σωμάτια χτισμένα μέσα σε φροντισμένους κήπους, απλά και καθαρά, με κουζίνα και μπορούν να φιλοξενήσουν από 2-4 άτομα.
ΦΑΓΗΤΟ
- «Ο Μανώλας» στην Αγία Κυριακή (24230 91311, 6974645694). Πάνω στη θάλασσα, μεγάλη και γνωστή ταβέρνα στην περιοχή για καραβιδομακαρονάδα, κρίταμα τουρσί, φρέσκα ψάρια και πολλά θαλασσινά.
- «Αγγελος», στις Κόττες Τρικερίου (24230 91090, 91415, 6979750866). Στο τέλος του όρμου Κόττες ένα ταβερνάκι που μοιάζει σαν να είναι έτοιμο να σαλπάρει – τόσο κοντά στη θάλασσα είναι. Διάσημο το φρέσκο καλαμάρι του αλλά και η τρικεριώτικη ψαρόσουπά του με ολόφρεσκα ψαράκια (σκορπίνα, πεσκανδρίτσα, πετρόψαρα, μπακαλιάρο, ροφό), η τονοσαλάτα με φρέσκο τόνο, νόστιμη η καραβιδομακαρονάδα . Ψάρια και θαλασσινά φέρνουν τα καΐκια από Μηλίνα ή Κατηγιώργη.
- «Δίαυλος» (24230 55210, 6973410908) στο νησάκι Παλαιά Τρίκερι. Συμπαθητικό εστιατόριο με μαγειρευτά, καραβιδομακαρονάδα, θαλασσινά, πίτες κ.α.
Διαβάστε περισσότερα στο www.thegreektraveller.com