Τις ηλεκτρονικές αιτήσεις τους πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι που θέλουν να εισαχθούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) ακαδημαϊκού έτους 2025-2026 και οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ο αριθμός των Ελλήνων σπουδαστών/-στριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων – Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, καθορίζεται σε 1559 (782 Πλοίαρχοι και 777 Μηχανικοί).
Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις
Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά έως 17 Απριλίου 2025, ως εξής: (α) Μέσω της ιστοσελίδας του Υ.ΝΑ.Ν.Π. https://regusr.hcg.gr χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου (e-mail) και κωδικό σύνδεσης (password) της επιλογής τους, κάνουν εγγραφή ως χρήστες στην Υπηρεσία ΧΡΗΣΤΩΝ του Υ.ΝΑ.Ν.Π. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απομνημονεύσουν τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τον κωδικό σύνδεσης (password) που θα χρησιμοποιήσουν για την υποβολή της ηλεκτρονικής τους αίτησης, καθώς μέσω αυτών θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της πορείας της αίτησής τους, καθώς και σε περίπτωση επιτυχίας τους σε Α.Ε.Ν., θα πραγματοποιείται η σύνδεση στις μηχανογραφικές εφαρμογές του Υ.ΝΑ.Ν.Π. που αφορούν τη σπουδαστική τους κατάσταση].
(β) Αφού πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εγγραφή αποστέλλεται από την Υπηρεσία, αυτοματοποιημένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), το οποίο θα περιέχει σύνδεση προς συγκεκριμένη διεύθυνση, η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός
(γ) Στη συνέχεια και με τη χρήση του ενεργού πλέον λογαριασμού τους από την πιο πάνω διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας του Υ.ΝΑ.Ν.Π. https://eisaen.hcg.gr, συνδέονται, προκειμένου από την επιλογή «Νέα αίτηση» να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους.
(δ) Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους υποψήφιους στην ορθή συμπλήρωση του είδους λυκείου (Ημερήσιο ή εσπερινό, Γενικό Λύκειο ή Επαγγελματικό Λύκειο) από το οποίο προέρχονται.
Η διάρκεια της εκπαίδευσης στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών περιλαμβάνει έξι (06) διδακτικά εξάμηνα και δύο (02) εξάμηνα πρακτικής άσκησης επί πλοίου, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενη πρακτική εκπαίδευση σε πλοία, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Σπουδών των Α.Ε.Ν. Η συνολική διάρκεια της πρακτικής άσκησης επί πλοίου είναι τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες. 2. Η φοίτηση στις Α.Ε.Ν. είναι δωρεάν και δυνατότητα ενδιαίτησης για τους σπουδαστές παρέχεται σε όλες τις Α.Ε.Ν. εκτός των Α.Ε.Ν./Ασπροπύργου, Καλύμνου, Λακωνίας και Μακεδονίας, ενώ για τις σπουδάστριες δυνατότητα ενδιαίτησης παρέχεται μόνο στις Α.Ε.Ν./Κρήτης, Ηπείρου, Κύμης και Οινουσσών. 3. Οι σπουδαστές/-στριες από την εισαγωγή τους στις Σχολές τηρούν τον Εσωτερικό Κανονισμό και τον Κανονισμό Σπουδών των Α.Ε.Ν., όπως ισχύουν κάθε φορά.
Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών στις Α.Ε.Ν. πραγματοποιούνται με γραπτό τρόπο, όπως προβλέπεται στον οικείο Κανονισμό Σπουδών και στα αναλυτικά προγράμματα. 4. Μετά το τέλος της εκπαίδευσης (θεωρητική – πρακτική) και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων οι αποφοιτήσαντες των Α.Ε.Ν. λαμβάνουν μετά το πτυχίο της Σχολής και το αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας του Πλοιάρχου ή Μηχανικού Γ΄ τάξης Ε.Ν. 2 5. Σημειώνεται ότι η εκπαίδευση στις Α.Ε.Ν. είναι επιλέξιμη προς συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2021-2027), μέσω του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» (ΠΑΔΚΣ 2021-2027), με υλοποίηση των δράσεων «Πρακτική άσκηση σπουδαστών Α.Ε.Ν. επί πλοίου για την εκπλήρωση του Α’ θαλάσσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού», «Πρακτική άσκηση σπουδαστών Α.Ε.Ν. επί πλοίου για την εκπλήρωση του Β’ θαλάσσιου εκπαιδευτικού ταξιδιού», «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Α.Ε.Ν.» και «Υποστήριξη του συστήματος ναυτικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και την ενωσιακή νομοθεσία».
Διάρκεια Σπουδών
Η διάρκεια της εκπαίδευσης στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών περιλαμβάνει έξι (06) διδακτικά εξάμηνα και δύο (02) εξάμηνα πρακτικής άσκησης επί πλοίου, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενη πρακτική εκπαίδευση σε πλοία, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Σπουδών των Α.Ε.Ν. Η συνολική διάρκεια της πρακτικής άσκησης επί πλοίου είναι τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες. 2. Η φοίτηση στις Α.Ε.Ν. είναι δωρεάν και δυνατότητα ενδιαίτησης για τους σπουδαστές παρέχεται σε όλες τις Α.Ε.Ν. εκτός των Α.Ε.Ν./Ασπροπύργου, Καλύμνου, Λακωνίας και Μακεδονίας, ενώ για τις σπουδάστριες δυνατότητα ενδιαίτησης παρέχεται μόνο στις Α.Ε.Ν./Κρήτης, Ηπείρου, Κύμης και Οινουσσών. 3. Οι σπουδαστές/-στριες από την εισαγωγή τους στις Σχολές τηρούν τον Εσωτερικό Κανονισμό και τον Κανονισμό Σπουδών των Α.Ε.Ν., όπως ισχύουν κάθε φορά. Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών στις Α.Ε.Ν. πραγματοποιούνται με γραπτό τρόπο, όπως προβλέπεται στον οικείο Κανονισμό Σπουδών και στα αναλυτικά προγράμματα. 4. Μετά το τέλος της εκπαίδευσης (θεωρητική – πρακτική) και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων οι αποφοιτήσαντες των Α.Ε.Ν. λαμβάνουν μετά το πτυχίο της Σχολής και το αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας του Πλοιάρχου ή Μηχανικού Γ΄ τάξης.
Προσόντα υποψηφίων
Κάθε υποψήφιος/-α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα:
- Να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας
- Να έχει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/-η στα μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας.
- Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αιτήσεως (γεννηθέντες από 01-01-1998 και μεταγενέστερα).
- Να είναι κατά γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/-ή σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα.
- Να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ’ υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος.