Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τους θανάτους τεσσάρων βρεφών στην Αμαλιάδα, μετά την εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, για την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.
Ανακοίνωση εξέδωσε το γενικό νοσοκομείο Ηλείας, αναφορικά με τον αιφνίδιο θάνατο βρέφους 15 μηνών.
Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον διοικητή του Νοσοκομείου Πύργου και διοικητή των νοσοκομείων της Ηλείας, συνοψίζεται πως το άτυχο βρέφος έφτασε ήδη νεκρό στο Νοσοκομείο και παρά τις εντατικές προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού δεν κατέστη εφικτό να επανέλθει στη ζωή.
Ενδεικτικά, περιγράφεται πως τη Δευτέρα 5/8/2024 και ώρα 13.10 μεταφέρθηκε στα επείγοντα ιατρεία της Ν.Μ. Αμαλιάδας βρέφος 15 μηνών, με ιδιωτικό μέσο.
Συνοδευόταν από μικρόσωμη γυναίκα με κοντό μαλλί, η οποία το κρατούσε στην αγκαλιά και το άφησε πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι των ιατρείων ενώ πίσω ακολουθούσε η μητέρα του κλαίγοντας.
Ήταν άσφυγμο με διεσταλμένες κόρες και στα δύο μάτια, άτονο, χωρίς καρδιακούς ήχους και χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό, με μελανιασμένα χείλη.
Πραγματοποιήθηκε άμεσα έλεγχος για τη βατότητα των αεροφόρων οδών, χωρίς ευρήματα και εν συνεχεία έγινε χειρισμός Heimlich και εξαγωγή εμεσμάτων γάλακτος και εφαρμόστηκε ΚΑΡΠΑ, με συνεχή χορήγηση οξυγόνου.
Ελήφθη ενδοκαρδιακός εργαστηριακός έλεγχος αίματος κι έπειτα οι γιατροί προχώρησαν σε ενδοκαρδιακή έγχυση αδρεναλίνης.
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ΚΑΡΠΑ συνεχίστηκε και πέραν του χρόνου των πρωτοκόλλων χωρίς δυστυχώς να υπάρξει κάποια ένδειξη ζωτικότητας στο monitor παρακολούθησης το οποίο και έδειχνε συνεχή ισοηλεκτρική γραμμή.
«Η αναισθησιολόγος που είχε ήδη κληθεί, δεν ήταν δυνατό να παρέμβει διότι το βρέφος ήταν νεκρό», τονίζει η ανακοίνωση προσθέτοντας πως το τελευταίο ηλεκτροκαρδιογράφημα έγινε ώρα 14.05 με ισοηλεκτρική γραμμή.
Το ιατρικό προσωπικό ανακοίνωσε προς τους οικείους τον θάνατο του παιδιού κι ακολούθως το βρέφος μεταφέρθηκε, όπως προβλέπεται, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, για ιατροδικαστικό έλεγχο και νεκροψία.
Έρευνα-θρίλερ για τους 4 θανάτους παιδιών στην Αμαλιάδα
Μία εξαιρετικά σύνθετη έρευνα, η οποία θυμίζει κατά το διαδικαστικό σκέλος της την προανάκριση που είχε λάβει χώρα για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, ξεκινά από τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, μετά τις αποκαλύψεις για τους θανάτους τεσσάρων παιδιών σε Αμαλιάδα και Πάτρα.
Στα χέρια των εισαγγελικών Αρχών βρίσκονται τέσσερις διαφορετικές δικογραφίες για ισάριθμους θανάτους και πλέον οι ερευνητές θα κληθούν να εξακριβώσουν εάν υπάρχει ή όχι «κοινός παρονομαστής» και εάν συντρέχουν λόγοι για συνένωση κάποιων εκ των υποθέσεων.
Οι θάνατοι των δύο βρεφών της 24χρονης από την Αμαλιάδα είχαν αποδοθεί σε παθολογικά αίτια. Το 2022 είχε πεθάνει το βρέφος 19 ημερών στο σπίτι και το 2023 είχε πεθάνει το βρέφος 2 μηνών της ίδιας μητέρας στο νοσοκομείο. Ο ιατροδικαστής σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είδε εγκληματική ενέργεια και έτσι οι φάκελοι «έκλεισαν».
Αστυνομικές πηγές εξηγούν στο iEidiseis.gr ότι για τους δύο αυτούς θανάτους έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση (συμπεριλαμβανομένων των τοξικολογικών εξετάσεων) και έτσι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει εφεξής, είναι «είτε να διαταχθεί από τη Δικαιοσύνη εκταφή, είτε να διαταχθεί επανάληψη της ιατροδικαστικής εξέτασης, είτε να λάβει χώρα ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της μητέρας».
Ο ιατροδικαστής δεν έχει «δει» -τουλάχιστον προς το παρόν- εγκληματική ενέργεια, αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έκθεση. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να δοθεί εντολή επίσπευσης των τοξικολογικών εξετάσεων, που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές.
Αμαλιάδα: Το τέταρτο νεκρό παιδί που περιπλέκει την έρευνα
Τα πράγματα άρχισαν να περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν ξαφνικά αποκαλύφθηκε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 και ένα άγνωστο περιστατικό του παρελθόντος που αφορά σε τέταρτο θάνατο παιδιού.
Πιο συγκεκριμένα, μητέρα ανέφερε ότι το έξι μηνών βρέφος της πέθανε το 2021, ενώ το πρόσεχε η 24χρονη από την Αμαλιάδα. Από τα πρώτα δεδομένα που έχει η ΕΛ.ΑΣ. ο θάνατος του παιδιού επήλθε στο νοσοκομείο λίγες ημέρες αργότερα.
Για την υπόθεση της 24χρονης εξέδωσε ανακοίνωση το Χαμόγελο του Παιδιού, που θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων για τις συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι της μητέρας:
«Σχετικά με την υπόθεση στην περιοχή της Αχαΐας, είχε λάβει ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.
- Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».
- Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.
- Τον Δεκέμβριο του 2020, μας εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που επισκέφθηκε το χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.
- Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας».