«Καμπανάκι» κινδύνου για την εξέλιξη της επιδημίας στη Λάρισα κρούει η αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή. Σημειώνεται πως την Κυριακή, στην εν λόγω περιφερειακή ενότητα εντοπίστηκαν 19 περιστατικά, ενώ ακόμη 6 καταγράφηκαν χθες.
Απόψε, Τρίτη, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ «δείχνουν» πως στους υπάρχοντες ενεργούς φορείς του ιού προστίθενται ακόμη 16.
Υπενθυμίζεται πως Λάρισα βρίσκεται στο «Επίπεδο 2» του Υγειονομικού Χάρτη, ωστόσο οι αρχές αναμένεται αύριο να αξιολογήσουν εκ νέου τις περιοχές στις οποίες πρέπει να σημάνει «πορτοκαλί» ή «κόκκινος» συναγερμός.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης επεσήμανε δε πως έχει έρθει η στιγμή «να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην πόλη» καθώς «το επίπεδο 2 δεν απέχει και πολύ από το 3, αν το επόμενο διάστημα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα μεγαλώσουν κατά τι».
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο ίδιος πρόσθεσε: «Γνωρίζαμε από πάρα πολύ καιρό πριν ότι αυτή υπόθεση μέσα στο φθινόπωρο και πηγαίνοντας προς το χειμώνα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα με τα αυξημένα κρούσματα και στην πόλη μας. Αυτό βεβαίως ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενο, διότι αυτό που έχω εντοπίσει εγώ είναι ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, ιδιαίτερα στο ζωντανό κέντρο της πόλης από συμπολίτες μας κι αυτό βεβαίως με τον συγχρωτισμό που υπάρχει, δημιουργεί πρόβλημα μετάδοσης του κορονοϊού. Δυστυχώς οι εκκλήσεις όλες να τηρήσουμε τα μέτρα, όταν φθάνουμε στο δια ταύτα αφορούν τους άλλους κι όχι εμάς».
Σε ότι αφορά τους ελέγχους από τη Δημοτική Αστυνομία, ο δήμαρχος Λαρισαίων προανήγγειλε εντακτικοποίηση – μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. – το προσεχές διάστημα στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με το onlarissa.gr. «Μετά τις λαϊκές», είπε, «όπου προσπαθούμε να βάλουμε μία τάξη, θα επανέλθουμε με ελέγχους στο κέντρο μαζί με την αστυνομία».
Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη αφορά τους νέους ανθρώπους για τους οποίους υποστήριξε πως «τα κρούσματα που εμφανίζονται είναι από 18 έως 44 δηλαδή νέος κόσμος που εκτιμά και θεωρεί ότι είναι άτρωτος. Δεν είναι έτσι. Τον κορωνοϊό ακόμη τον μαθαίνουμε κι όλα όσα αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε δεν μπορούν να αποκλείσουν μεταλλάξεις που μπορεί να είναι πιο σοβαρές από αυτές που γνωρίζουμε σήμερα».
Η δεύτερη έκκληση αφορούσε τους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης και τους καφέ, με τον κ. Καλογιάννη να καταγγέλλει καταστρατήγηση των μέτρων ασφαλείας από μερίδα τους. «Τις τελευταίες ημέρες είδα εικόνες που έχουν βάλει στην μπάντα την προστασία», εξήγησε, τονίζοντας πως μερίδα των επαγγελματιών καταχράστηκε τον περισσότερο κοινόχρηστο χώρο που τους δόθηκε για να αναπτυχθούν με αποστάσεις τραπεζοκαθίσματα, με στόχο να καλύψουν το χαμένο οικονομικό έδαφος των προηγούμενων μηνών. «Το αποτέλεσμα ήταν μία εικόνα που αν συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες δε θα έχουμε στην πόλη καλά ξεμπερδέματα και όλοι θα τρέχουμε με μία ενδεχόμενη αύξηση του επιπέδου επιτήρησης», κατέληξε.
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη 667 νέα κρούσματα την Τρίτη (20/10), με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να «συγκεντρώνονται» στην Αττική (250).