Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αμετακίνητη η εισαγγελέας – Αναστολή στους καταδικασθέντες

Η κ. Οικονόμου δεν αλλάζει την πρότασή της να μην μπουν στη φυλακή οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής. Πιθανή αύριο η ανακοίνωση της απόφασης για τις αναστολές.

Για αύριο το πρωί διακόπηκε η συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, με την ολοκλήρωση των δευτερολογιών της υπεράσπισης για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης. Στο δικαστήριο αύριο στις 11 το πρωί θα αγορεύσει η εισαγγελέας για τα αιτήματα που υπέβαλε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Πιθανότατα αύριο το δικαστήριο θα ανακοινώσει και την απόφασή του για τις αναστολές στην έκτιση των ποινών των καταδικασθέντων.

Νωρίτερα, κατά την αγόρευσή τους, οι συνήγοροι του Νίκου Μιχαλολιάκου επιτέθηκαν στην Πολιτική Αγωγή για τις δηλώσεις που κάνει εκτός της αίθουσας, χαρακτηρίζοντας ηθικά ανεπίτρεπτη τη στάση τους, η οποία όπως είπαν παραβιάζει των κώδικα δικηγόρων. Ο κ. Μιχαλόλιας χαρακτήρισε «περιοδεύοντα θίασο» τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, που έχει κατακλείσει όπως είπε τα ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκε και σε δημοσιογράφο που όπως είπε, την άκουσε να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει ότι η εισαγγελέας πρότεινε αναστολές αλλά η ίδια ξέρει πως η πρόεδρος δεν θα δεχτεί την πρόταση. «Σας τα λέω αυτά γιατί σας εκθέτουν», είπε ο κ. Μιχαλόλιας. 

Ο έτερος συνήγορος κ. Παπαδέλης, συνεχίζοντας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δημοσιογράφος «έχει ετοιμάσει και το κελί στο Δομοκό», ενώ κατήγγειλε ότι άγνωστοι του έστειλαν μήνυμα στο twitter, ότι η κ. Οικονόμου «θα έπρεπε να έχει την τύχη που είχε η εισαγγελέας Ανδρουλιδάκη». 

Επέμεινε η εισαγγελέας: Αναστολή στους καταδικασθέντες 

Αμετακίνητη, όσον αφορά στην πρόταση που είχε καταθέσει να δοθεί αναστολή στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, δηλαδή να μην περάσουν το κατώφλι της φυλακής (πλην Ρουπακιά), εμφανίσθηκε κατά την έναρξη της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης η εισαγγελέας έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου. 

Εξαπέλυσε, δε, βολές εναντίον των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, επειδή προέβησαν σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα στα ΜΜΕ. Παράλληλα, ζήτησε τον λόγο από την πρόεδρο του δικαστηρίου για το έντονο ύφος που χρησιμοποίησε την Τρίτη.

Η εισαγγελέας, αφού διάβασε όλη τη διάταξη για τη χορήγηση ανασταλτικών αποτελεσμάτων, ανέφερε ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα έχουν καταργηθεί τα άρθρα που αναφέρονται σε υπότροπους εγκληματίες, έχοντας παραμείνει μόνο για ορισμένα εγκλήματα. Επανέλαβε ότι η πρότασή της για χορήγηση ή μη ανασταλτικού αποτελέσματος στους καταδικασμένους σε κάθειρξη, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάννη Λαγού, ασχέτως εάν ο ίδιος το ζήτησε ή όχι, είναι σύμφωνη με τον Νόμο, καθώς όλοι οι καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, πληρούν τις προδιαγραφές του Νόμου. Υποστήριξε επίσης, ότι η καταδίκη του Νίκου Μιχαλολιάκου το 1979 δεν αφορά -όπως είπε- εκρηκτικούς μηχανισμούς και έκρηξη. 

Επίσης, ανέφερε ότι οι καταδικασθέντες αμετακλήτως για τη δολοφονία Λουκμάν και για την επίθεση στον χώρο «Αντίπνοια», αφενός έχουν εκτίσει τις ποινές τους και αφετέρου τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν τελέστηκαν εκτός της εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία καταδικάστηκαν τώρα. Η εισαγγελέας ανέγνωσε το βούλευμα που εκδόθηκε το 2015, προκειμένου να επιστρέψει στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός για παραβίαση περιοριστικού όρου, καθώς και αυτό που εκδόθηκε δύο μήνες μετά, που αντικατέστησε την κράτηση, κρίνοντας πως ο νυν ευρωβουλευτής δεν είχε πεποίθηση ότι παραβίασε τους όρους.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν λάβει τον λόγο η κ. Οικονόμου, στο δικαστήριο αναγνώστηκε το βούλευμα με το οποίο επέστρεψε στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός το 2015, το οποίο εστάλη από την Εισαγγελία Εφετών, μετά τη χτεσινή εντολή της προέδρου. Η κ. Οικονόμου σε έντονο ύφος είπε προς το δικαστήριο: «Ποια παραπλάνηση υπήρξε εκ μέρους της εισαγγελέως έδρας και ποια στοιχεία απέκρυψε;».

Ο Κασιδιάρης επιχειρεί να μπλέξει συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά

Παρών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, o οποίος ζήτησε τον λόγο προκειμένου να τοποθετηθεί για σημαντικά -όπως ο ίδιος χαρακτήρισε- στοιχεία που διέφυγαν του δικαστηρίου.

Αφού δήλωσε πώς η ζωή του έχει καταστραφεί από την απόφαση του δικαστηρίου επιχείρησε να εμπλέξει κυβερνητική παρέμβαση από στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Οφείλω να προβώ σε και δήλωση προσκομίζοντας παράλληλα ένα στοιχείο, που υπάρχει στη δικογραφία αλλά έχει διαφύγει του δικαστηρίου. Ένα συνταρακτικό στοιχείο. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν πολιτικές κρίσιμες παρεμβάσεις. Πηγαίνω στις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου που έγιναν μετά το βράδυ της δολοφονίας. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 εμφανίζεται επανειλημμένως τηλεφωνικός αριθμός που συνδέεται με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα της Κυβέρνησης Σαμάρα. Ο Τηλεφωνικός αριθμός ανήκει στη γενική Γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Μιλάμε για ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης.  Ο συγκεκριμένης τηλεφωνικός αριθμός έχει τηλεφωνική επικοινωνία την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, δυο ήμερες πριν τη δολοφονία, με πρόσωπο που έχει σχέση με τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Ρουπακιά. Υπάρχουν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες το καλοκαίρι. Ζήτω ως κατηγορούμενος να διαλευκανθεί η υπόθεση ακόμη και αυτή την κρίσιμη ώρα» είπε ο Κασιδιάρης και συμπλήρωσε:

«Έχει καταστραφεί η ζωή μου κυριολεκτικά αλλά και ηθικά. Έχω καταδικάσει αυτό το έγκλημα. Δεν έχω καμία σχέση, δεν υπάρχει καμία δίκη μου επικοινωνία. Ζήτω να διευθετηθούν τα στοιχεία. Ζήτω ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας να έρθει εδώ στο δικαστήριο να εξηγήσει τι έλεγε στην προκειμένη περίπτωση τι έλεγαν σε όλα αυτά τα τηλέφωνα. Ζήτω την κατά αντιπαράσταση εξέταση του μαζί μου».

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τρίτη, η διαδικασία είχε μία απρόσμενη εξέλιξη, καθώς η πρόεδρος ουσιαστικά κάλεσε την εισαγγελέα Έδρας είτε να διευκρινίσει την ήδη υποβληθείσα πρόταση της για τις εκτίσεις των ποινών είτε να τη συμπληρώσει.   

Παράλληλα ζήτησε να προσκομιστούν στο δικαστήριο από την Εισαγγελία Εφετών τα βουλεύματα που αφορούν τον Γιάννη Λαγό προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταγράφεται σε αυτά παραβίαση των όρων που του έχουν επιβληθεί, θέμα τεράστιας σημασίας για την κρίση του δικαστηρίου ως προς το αν θα αποφασίσει την έκτιση ή όχι της ποινής του ευρωβουλευτή. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν ζήτησε ή όχι ανασταλτικό στην έφεση ο ίδιος ο κ. Λαγός, που εν προκειμένω δεν ζήτησε καταγγέλλοντας το δικαστήριο, αφού το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει αυτεπάγγελτα για το θέμα αυτό. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δίκη Χρυσής Αυγής: Θέμα χρόνου η απόφαση για τις ποινές - Παρών ο Κασιδιάρης
Ναταλία Γερμανού: Η τελευταία επιθυμία της πριν αφήσει την τηλεόραση
Chevron Right