Ελλάδα

Πανεπιστήμια: Πώς θα γίνονται πλέον οι μετεγγραφές των φοιτητών

Εκδόθηκε σήμερα η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει το νέο πλαίσιο της διαδικασίας των μετεγγραφών, που θα τεθεί σε ισχύ για πρώτη φορά φέτος.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, έχει πλέον καθιερωθεί βάση μετεγγραφής ενώ, παράλληλα, αλλάζουν και τα οικονομικά καθώς και τα κοινωνικά κριτήριο που ίσχυαν μέχρι και το προηγούμενο έτος.

Δίνεται μάλιστα στους φοιτητές και η δυνατότητα να μετακινηθούν σε διαφορετικό τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Μέσα στις επόμενες μέρες περιμένουμε και την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, μέσα από την οποία θα καθορίζεται, μεταξύ άλλων, και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των μετεγγραφών, έτσι ώστε να μπορούν οι φοιτητές να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Κατηγορίες μετεγγραφών

Δύο θα είναι οι κατηγορίες των μετεγγραφών· Η πρώτη είναι η μετεγγραφή με βάση οικονομικά κριτήρια, ενώ η δεύτερη καθορίζει την μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών.

Γενική προϋπόθεση για την επιτυχία της μετεγγραφής αποτελεί η ύπαρξη αντιστοιχίας τμημάτων, καθώς και ακαδημαϊκή λειτουργία του τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το τμήμα προέλευσης.

Επίσης, προϋπόθεση είναι και η συγκέντρωση μορίων της βάσης μετεγγραφής του τμήματος όπου αιτείται τη μετεγγραφή ο φοιτητής.

Βάση μετεγγραφής

Ένα από τα νέα στοιχεία που θα ισχύσουν από το παρόν έτος είναι και η θέσπιση της «βάσης μετεγγραφής».

Η σχετική απόφαση του υπουργείου ορίζει ότι η βάση μετεγγραφής κάθε τμήματος θα προκύπτει από τη βάση εισαγωγής του μείον 2.750 μόρια.

Σύμφωνα με τη δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας, Βασίλη Δαγαλάκη, πρόκειται για ένα «ακαδημαϊκό κριτήριο», το οποίο εισάγεται στη διαδικασία των μετεγγραφών.

Σημειώνουμε πως οι φοιτητές οι οποίοι αιτούνται μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, έχουν πλέον την δυνατότητα να υποβάλουν σχετική αίτηση για αντίστοιχα τμήματα έως και δύο (2) διαφορετικών πανεπιστημίων.

Οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια

Όσον αφορά στα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, η υπουργική ηγεσία κάνει λόγω για «εξορθολογισμό» των μέχρι πρότινος ισχυόντων κριτηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις θα είναι η εξέταση του μέσου όρου των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός, που ίσχυε μέχρι τώρα.

Παράλληλα, προβλέπεται και πριμοδότηση για τους τρίτεκνους, καθώς και για τους αιτούντες που είναι ορφανοί.

Μετακίνηση σε τμήμα που ανήκει στο ίδιο επιστημονικό πεδίο

Μια ακόμη τροποποίηση του πλαισίου σχετικά με τις μετεγγραφές, αποτελεί η δυνατότητα των φοιτητών να μεταφερθούν σε διαφορετικό τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

Πρόκειται για έναν άτυπο, δεύτερο κύκλο μετεγγραφών, που θα προσφέρει περιορισμένη κινητικότητα στους φοιτητές οι οποίοι αιτούνται μετεγγραφή στην περίπτωση που η αίτηση απορριφθεί επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της βάσης μετεγγραφής ή επειδή έχει συμπληρωθεί ο αριθμός μετεγγραφομένων, με άτομα που συγκεντρώνουν υψηλότερο σύνολο μορίων.

Σε αυτή την περίπτωση, οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν σε τμήμα που ανήκει στο ίδιο επιστημονικό πεδίο, μετά το πέρας της ολοκλήρωσης των μετεγγραφών και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν κενές θέσεις στα τμήματα ή τις σχολές από τον αιτούντα, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός μετεγγραφομένων/μετακινουμένων στο τμήμα αυτό.

Στις αιτήσεις που γίνονται με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν έως και πέντε τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου (με σειρά προτίμησης), καθώς και 2 τμήματα διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκει το Τμήμα στο οποίο έγινε η αρχική εισαγωγή τους.

Τέλος, τα τμήματα που μπορούν να δηλώσουν οι φοιτητές, είναι εκείνα τα οποία είχε δηλώσει κατά την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου και για τα οποία κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα μόρια της βάσης εισαγωγής.

Αριθμός μετεγγραφόμενων/μετακινουμένων

Το σύνολο των μετεγγραφόμενων και μετακινούμενων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων ισούται με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα, όπως αυτό ορίζεται ανά ακαδημαϊκό έτος.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, ο συνολικός αριθμός τους θα ισούται επίσης με το 15% καθ΄ υπέρβαση του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα.

(Πηγή ΑΠΕ)

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πέθανε από κορονοϊό ο Ζήσης Κασιάρας
Άδωνις: Πρώτα θα εφαρμόσουμε και μετά θα «αλλάξουμε» τη Συμφωνία των Πρεσπών
Chevron Right