Η Χρυσή Αυγή είναι επίσημα εγκληματική οργάνωση και αντίστοιχες σοβαρές ποινές αναμένονται να ανακοινωθούν για Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό και τα υπόλοιπα ηγετικά της στελέχη.
Το Εφετείο πρόκειται την Τρίτη (13/10) ή την Τετάρτη (14/10) να ανακοινώσει τις ποινές για τους κατηγορούμενους, οι οποίες αναμένονται βαριές, καθώς δεν έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.
Έτσι, από τους 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι 57 κρίθηκαν ένοχοι, είτε για διεύθυνση είτε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και κάποιοι εξ αυτών για κακουργήματα και πλημμελήματα.
Οι 11 από τους 68 κατηγορούμενους κρίθηκαν αθώοι. Πρόκειται για τους:
- Αγιοβλασίτης Διονύσιος
- Αποστολόπουλος Γεώργιος
- Γαλανάκης Χρήστος
- Γαροφαλάκης Σάββας
- Καλπιτζής Γιωργος
- Μαυρικάκης Μανώλης
- Μπενέκη Νικολέτα
- Περής Γιώργος
- Πετράκης Γιώργος
- Σκορδέλη Θέμις
- Ψιλάκης Μανώλης
Από τους 57 ένοχους, οι 7 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα. Μεταξύ αυτών είναι και η Θεώνη Σκαρπέλη, που έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε επιθέσεις κατά αλλοδαπών στον Άγιο Παντελεήμονα.
Ποιές είναι όμως οι ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης;
Οι ποινές
Η ποινή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη.
Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη.
Η διαδικασία
Από εδώ και στο εξής σύμφωνα με τον αριθμό των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των συνεδριάσεων που θα απαιτηθούν.
Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο πρόκειται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ αν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να ολοκληρωθεί κάθε σκέλος της απόφασης, ενώ θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.
Υπενθυμίζεται, ότι αρχικά τον λόγο έλαβαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων για την αναγνώριση ελαφρυντικών, τα οποία όμως απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.
Έπειτα, σε κανένα από τα στάδια αυτά της απόφασης, δεν έχουν δικαίωμα λόγου οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.
Αντίθετα, η υπεράσπιση έχει τη δυνατότητα να δευτερολογήσει, μετά την εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών.
Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, αφού προηγουμένως η εισαγγελέας υποβάλλει την πρότασή της και πάρει το λόγο η υπεράσπιση, ζητώντας, κατά το συνήθως συμβαίνον, το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο αυτών.
Στη συνέχεια το δικαστήριο προχωρά στη συγχώνευση των ποινών.
Σε εκείνο ακριβώς το δικονομικό στάδιο ξεκινά η προσπάθεια των κατηγορουμένων, διά των συνηγόρων τους για την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής, κάτι που μπορεί να τους επιτρέψει να γλυτώσουν τη φυλακή και να αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.
Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα πάντως, το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή
Εν τω μεταξύ, για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, ένοχοι κρίθηκαν όλοι κατά μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες (πλημμέλημα). Για την υπόθεση των αλιεργατών ένοχοι όλοι όπως εισάγονται, δηλαδή για απόπειρα ανθρωποκτονίας.