Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι ο 39χρονος κρατείται βάσει διεθνών ενταλμάτων σύλληψης και στην περίπτωσή του εφαρμόζονται οι κανόνες του κώδικα ποινικής δικονομίας άρθρο 432.
Προϋποθέτουν, τόνισε, ότι το αίτημά του για άρση της προσωρινής κράτησής του θα πρέπει να ακουστεί από το Συμβούλιο Εφετών.
Επίσης, το δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο να ικανοποιήσει το αίτημα της συνηγόρου υπεράσπισης Ζωής Κωνσταντοπούλου, να διαβιβαστούν τα πρακτικά της διαδικασίας στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιώς, αναφορικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Βίνικ που έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί έως σήμερα.
Η κ. Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της μετά το πέρας της διαδικασίας, τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει ότι ο Αλεξάντερ κρατείται χωρίς νόμιμη αιτία και καμία δικαστική αρχή δεν παίρνει την ευθύνη για την κράτησή του.
«Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν είναι αρμόδιο. Αρμόδιο να κρίνει αν νόμιμα ή παράνομα κρατείται ένας άνθρωπος επί 20 μήνες και 15 ημέρες είναι το Συμβούλιο Εφετών. Εδώ υπάρχει μία διαδικασία ‘καφκική’ ενός ανθρώπου που έχει καταθέσει ξανά και ξανά, ατελείωτες αιτήσεις, διαβήματα, προσφυγές ζητώντας τη δικαστική προστασία του και υπάρχει μία άρνηση δικαστικής προστασίας αφού κανένα αίτημα του δεν αντιμετωπίζεται δεν απαντιέται και δεν κρίνεται στην ουσία του» ανέφερε.
Νωρίτερα, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε τονίσει ότι «η πρόταση της εισαγγελέως σημαίνει στην ουσία ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κρατείται επ’ αόριστον χωρίς δικαστική εγγύηση χωρίς απόφαση δικαστηρίου».
Επίσης, είχε επισημάνει ότι «αν μια τέτοια πρόταση γίνει δεκτή, κάθε Έλληνας πολίτης κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση του Αλεξάντερ Βίνικ σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού» και συμπλήρωσε:
Τι είπε στην απολογία του ο «mr. Bitcoin»
Ο ίδιος νωρίτερα υποστήριξε ότι «έως σήμερα έχει διαστρεβλωθεί εντελώς καθώς με εμφανίζουν ως ένα Ρώσο χάκερ που έκλεψε εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο ανήλικα παιδιά μου, που ζουν στη Μόσχα, είναι καταβεβλημένα θεωρώντας ότι λόγω και της ασθένειας της μητέρας τους μπορεί να μείνουν ορφανά».
Απευθυνόμενος προς τους δικαστές δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας και εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, καθώς δεν πρόκειται να δει ξανά την οικογένειά του.
«Δεν μπορείτε να αγνοήσετε την αμερικανική εντολή και είστε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη» τόνισε προσθέτοντας ότι από την πρώτη μέρα της κράτησής του έχει υποστεί δεκάδες προσαγωγές για ακροαματικές διαδικασίες και υφίσταται ψυχολογική πίεση.
«Φυλακίζομαι μόνο για την τεχνογνωσία μου που απειλεί την ηγεμονία των τραπεζών και του δολαρίου» ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι «το BCT είναι ανεξάρτητο από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις».
Ο Βίνικ αποκάλυψε ότι πρώην δημόσιο στέλεχος της Ρωσίας που εγκατέλειψε τη Ρωσία και ζει στη Τσεχία -και είναι ιδιοκτήτης εταιρείας συστήματος πληρωμών που μνημονεύεται και στο αμερικανικό κατηγορητήριο- τον ενέπλεξε στην όλη υπόθεση καταθέτοντας ανακριβή στοιχεία για τον ίδιο.
Ο ίδιος συναινεί στο αίτημα έκδοσής του στη Ρωσία και να έχει τη δυνατότητα να έχει μία δίκαιη δίκη με πρόσβαση στα έγγραφα.